Kombiner Linux og Windows på den samme maskine

Guide: Kombiner Linux og Windows på den samme maskine

Har du haft lyst til at give Linux en chance, men er blevet skræmt væk af brugeroplevelsen? Så er tiden inde til at lægge låg på frygten. Linux er ikke så utilgængelig, som det ser ud til, og Ubuntu giver en meget brugervenlig måde at komme i gang på.

Ubuntu er en fremragende variant af Linux, men en af dens største bedrifter har været at inspirere til en række afledte distroer, der fokuserer på et mere imødekommende miljø til dem, der ønsker at skifte fra andre operativsystemer. Et oplagt eksempel er Linux Mint, der er et Ubuntu-derivat, som bruger Cinnamon-skrivebordet til at levere en Windows 7-agtig oplevelse til konvertitter. En anden mulighed – som du her skal stifte bekendtskab med – er Elementary OS.

Elementary bygger på Ubuntu 16.04 LTS, og den er ideel til dem, der kan lide, at systemet ser fikst og moderne ud. Den er navnlig tiltrækkende for Mac-brugere. Vi nævner sidst i artiklen, hvordan du kan installere Elementary ved siden af OS X, men vores primære fokus er at konfigurere den i en dual boot-opsætning med Windows.

Vi vil først vise, hvordan du repartitionerer din harddisk, så dine data bliver adskilt fra selve Windows. Det betyder, at du nemt kan få adgang til dine personlige filer fra begge styresystemer via en delt partition. Derefter kan du bruge dine Elementary-installationsmedier, og vi leder dig gennem installationsprocessen. Det er som regel ganske ligetil, men vi skal nok hjælpe dig, hvis det viser sig at være mere besværligt, end det burde være.

Vi har ikke tænkt os at efterlade dig ved Elementarys login-skærmbillede. Der bliver tid til en hurtig tur rundt på Elementarys skrivebord, og vi lærer dig at bruge Terminal. Vi erstatter også den kedelige GRUB-bootloader med noget, der er lidt mere visuelt tiltrækkende og mere praktisk.

Kombiner-Linux-og-Windows

Elementarys skrivebord er meget flot.

En sidste ting: Før du går i gang, kan du give Elementary en testkørsel i et sikkert miljø. Det kan du gøre fra installationsmedierne: Vælg “Try Elementary” på hovedskærmen. Du kan også installere Elementary på en virtuel maskine ved hjælp af for eksempel VirtualBox (den kan du downloade fra www.virtualbox.org), hvis du vil mere i dybden. Når du er overbevist, læser du videre og begynder at installere Elementary som dit splinternye operativsystem.

Se også:  Guide: Giv din computer nyt liv

Før du kan springe ud i det og installere Elementary, forestår der nogle forberedelser. Tag et drevbillede – således at du kan rulle sagerne tilbage, hvis noget går galt – og forbered dig på at separere dine data fra dit Windows-drev. Den enkleste metode til deling af data mellem Windows og Elementary går via et delt datadrev, uanset om det er et separat fysisk drev eller en separat partition.

Dernæst skal du flytte dine vigtigste brugermapper – “Dokumenter”, “Billeder” og så videre – til dette drev og opdatere referencerne, så Windows fremover kan finde dine data.

Partitioner dit drev

Hvis du ikke bruger et separat fysisk drev til at gemme dine data, højreklikker du på “Start”-knappen og vælger “Diskhåndtering.” Find dit Windows-drev (det er typisk drev C på disk 0), og vælg “Formindsk diskenhed”.
Windows beregner, hvor meget plads der kan frigøres. Det stemmer måske ikke med den samlede mængde ledig plads på drevet på grund af filer, der ikke kan flyttes. Hvis det er dig magtpåliggende at frigøre mere plads på trods af Diskhåndterings begrænsninger, skal du bruge et tredjeparts-partitioneringsværktøj såsom Minitool Partition Wizard Free (www.partitionwizard.com).

Hvis du mangler ledig plads på grund af for mange filer på drevet, kan du overveje midlertidigt at flytte de største over på dit backupdrev for at frigøre plads til din nye partition. Brug et værktøj som WizTree til at finde disse filer, flytte dem og derefter genstarte processen.

Se også:  Guide: Skab de smukkeste kunstværker

Glem ikke at frigøre plads nok til Elementary og til dine data. Hvis du installerer det hele på det samme drev, stræber Elementary altid efter at placere sig selv efter din datapartition. En tommelfingerregel siger, at Windows skal bruge mindst 32 GB for at køre fornuftigt, men det kommer hurtigt til at knibe med pladsen. Regn snarere med, at din Windows-partition skal være mindst 50 GB – og meget større, hvis du spiller mange spil. Resten skal derefter allokeres til din datapartition og naturligvis til Elementary.

Her er et eksempel. Du har en harddisk på 512 GB. Hvis du allokerer 150 GB til Windows, har du 350 GB tilbage til din datapartition og Elementary. Når du skal ændre størrelse på din partition, spørger Windows dig, hvor meget du vil reducere partitionen. Med andre ord: Hvor megen plads vil du afsætte til dine andre partitioner? Det er lidt akavet, for du får tallet i MB i stedet for i GB. Hvis du vil frigøre 350 GB plads, skal du skrive tallet “350000” i boksen “Angiv, hvor meget der skal formindskes med:”.

Når det er gjort, klikker du “Formindsk”, så færdiggør Windows processen. Nu kan du se “Ikke-allokeret” plads komme frem i Diskhåndtering-vinduet. Højreklik her, og vælg “Ny simpel diskenhed.” Følg guiden, der allokerer al den tilgængelige plads for dig. Den tildeler et drevbogstav og formaterer med NTFS-filsystemet. Find på et passende navn såsom “Data,” og så er din nye partition klar til brug.

Flyt centrale mapper

Tiden er inde til at flytte dine centrale brugermapper til den nye partition. Åbn Stifinder, gå til “Denne pc”, højreklik på hver af dine brugermapper efter tur, og vælg “Egenskaber > Placering”. Klik “Flyt”, og gå til dit datadrev (overvej at oprette en brugermappe, hvori du kan gemme undermapper for “Dokumenter”, og klik “OK”. Når du bliver bedt om det, klikker du “Ja” til at flytte dine data over på den nye partition. Når det er overstået, kan du flytte de filer, du tidligere flyttede væk fra drevet, tilbage igen.

Kombiner-Linux-og-Windows

Accepter denne valgmulighed, og klik blot “Fortsæt”.

Hent boot- medier

Nu skal du bygge dit bootbare Elementary-installationsmedie. Download ISO-filen fra https://elementary.io, hvor du kan skrive “0” i “$ Custom”-feltet for at undgå at betale for den. Klik så “Download elementary OS.” Gem ISO-filen på din harddisk – den fylder 1,3 GB.

Du kan højreklikke på denne ISO og vælge “Burn image” for at oprette en bootbar installations-dvd. Disken er utrolig langsom, og det er en bedre løsning at bruge et flashdrev på 2 GB, downloade Rufus fra https://rufus.akeo.ie og bruge den til at konvertere dit flashmedie til et bootbart medie. Vælg dit USB-drev fra “Device”-menuen, vælg “ISO Image” ved siden af “Create a bootable disk using,” og klik på knappen ved siden af den for at vælge din Elementary-ISO-fil.

Klik “Start,” vælg den anbefalede “ISO Image mode”-funktion og klik “OK” to gange. Vent, mens det bootbare medie bliver oprettet.

Kombiner-Linux-og-Windows

Opret dit Elementary installationsmedie med Rufus.

Installer Elementary

Sandhedens time er oprundet. Tiden er inde til at installere selve Elementary. Processen vil være velkendt for enhver, der har haft fingrene i Ubuntu Linux – det er stort set det samme. Begynd med at boote med dit bootbare medie på plads. Hvis det ikke bliver automatisk identificeret, skal du genstarte og lede efter en mullighed for at få adgang til din bootmenu ved startprocessens begyndelse. Det er typisk et spørgsmål om at trykke F10 eller F11.

Se også:  Guide: Sådan gendanner du slettede filer

Når bootmenuen kommer frem, leder du efter din USB-enhed. Der kan være to forekomster, og i så fald vælger du den, der er markeret “UEFI.” Når installationsguiden kommer frem, bekræfter du, at “English” er valgt, og klikker “Install Elementary.” Om nødvendigt skal du få forbindelse til dit Wi-Fi-net, når du bliver bedt om det. Klik ved boksene “Download updates” og “Install third-party software”, før du klikker “Continue.”

Hvis alt er vel, bør din Windows-installation blive identificeret. Lad “Install Elementary alongside Windows 10” være valgt, og klik “Continue.” Du skal først bekræfte, at Elementary har valgt den korrekte disk til installationen – hvis du har mere end ét internt drev, kan den forsøge at installere sig selv på det andet drev. Hvis det er tilfældet, har du to muligheder: Enten klikker du “Back” og går til sektionen “Manual Partitioning” forneden, eller også slukker du din pc, tænder den igen og frakobler midlertidigt den anden harddisk. Og så prøver du installationsprocessen igen. Så snart Elementary er installeret, tilkobler du drevet.

Vi antager, at du er fornøjet med valg af drev. Elementary prøver at allokere sig selv omkring halvdelen af den tilgængelige plads, men det kan du selv justere med skyderen, som du vil. Til en basal Elementary-installation bør 25 GB være rigeligt, men hvis du har tænkt dig at spille spil på den, skal den have masser af albuerum – 50 GB eller mere. Klik “Install Now,” og gå til “Complete installation.”

Se også:  Alt det, du bør vide om Linux (men som du ikke tør spørge om)
Brug Terminal

Kombiner-Linux-og-Windows

Elementarys overdådige grafik skjuler, at der under det hele kører en variant af Ubuntu Linux. Linux er et stærkt operativsystem, og hvis du virkelig vil kende det, skal du gøre dig selv fortrolig med Terminal, der giver direkte adgang til Linux’ underliggende skal. Du kan åbne den via “Applications”-menuen eller blot kalde den frem ved at trykke Win-T.

Her er dit første nyttige sæt af kommandoer. Vi synes, at App Center sommetider er langsom, men du kan opdatere Elementary og alle dine installerede apps med de følgende kommandoer:

$ sudo apt-get update

$ sudo apt-get upgrade

Det næste sæt kommandoer installerer Grub Customizer, der giver dig mulighed for at justere GRUB-bootloaderen (for eksempel ændre standard-operativsystem tilbage til Windows 10):

$ sudo apt-get install software- properties-common && sudo apt-get update

$ sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer

$ sudo apt-get update

$ sudo apt-get install grub-customizer

Når det er gjort, starter du Grub Customizer fra “Applications”-menuen og flytter Windows 10 op på toppen af listen, så dette system bliver standard. Terminal – og den underliggende Linux-skal – bruger sproget BASH. Det er ganske let at lære, og du vil finde masser af indbygget hjælp til at få dig i gang. Brug den følgende kommando til at komme i gang med at lære Terminal at kende: $ man intro

Manuel partitionering

I nogle sjældne tilfælde kan Elementary ikke finde en Windows-installation: Muligheden for at installere den ved siden af Windows er ikke synlig. Hvis det er tilfældet, eller hvis du foretrækker manuelt at partitionere drevet, vælger du “Something else” og klikker “Continue.” Identificer din datapartition ud fra dens størrelse (det er den næststørste partition), vælg den, og klick “Change.” Reducer dens størrelse med det antal megabytes, der kræves for at frigøre plads til Elementary (25000 for 25 GB, for eksempel), og lad “Do not use the partition” være valgt, før du klikker “OK” efterfulgt af “Continue.”

Når der er tilvejebragt ledig plads, vælger du “free space” og klikker på “+”-knappen. Indstil størrelsen i “Create partition” til 4096 MB, hvilket opretter en swapfil på 4 GB (rigeligt til de fleste installationer). Vælg “End of this space,” klik rullemenuen “Use as”, og vælg “Swap area.” Klik “OK.” Vælg til sidst den tiloversblevne ledige plads, og klik igen “+”. Lad alle indstillingerne være, bortset fra “Mount point”. Klik her, og sæt den til “/”. Klik “OK” efterfulgt af “Install Now.” Gennemgå de foreslåede ændringer, og klik “Continue.”

Kombiner-Linux-og-Windows

Brug skyderen til at bestemme, hvor meget plads der skal allokeres til Elementary.

Komplet installation

Så snart drevet er partitioneret, bekræfter du, at tidszonen er korrekt, og klikker “Continue. ” Tjek, om tastaturvalget stemmer med dit sprog og dit tastatur, og klik igen “Continue”.

Se også:  Guide: Kom hurtigere i gang

Nu bliver du bedt om at skrive dit navn og give din pc et navn, som kan fremgå af dit netværk. Hvis det er nødvendigt, skal du justere dit brugernavn, før du opretter et kodeord og vælger, om maskinen skal logge på automatisk. Klik “Continue,” og lad Elementary installere sig selv. Når det er sket, bliver du bedt om at frakoble dit Elementary-installationsdrev eller skyde disken ud, og så skal du trykke [Enter].

Din pc genstarter, og du ser den nye GRUB-loader for første gang. Her får du lov til at vælge mellem Elementary og Windows 10. Vælg “Windows 10” for at sikre dig, at du kan boote tilbage til Windows, og genstart så igen. Denne gang vælger du “Elementary” og trykker Enter, eller også venter du på, at systemet indlæser sig selv.

Når du kommer til login-skærmen, begynder sagerne at se bekendte ud. Elementary bygger på Linux, men dets peg og klik-skrivebord er meget tættere på Windows (eller macOS).

Alternativ bootmanager

Kombiner-Linux-og-Windows

GRUB er en helt acceptabel bootmanager for de fleste, men hvis du ønsker noget mere visuelt tiltrækkende (eller hvis du har installeret Elementary på en Mac), kan du overveje at erstatte den med rEFInd Boot Manager. Bemærk, at rEFInd kun virker på computere, der bruger et UEFI i stedet for et BIOS. Det bør gælde for de fleste pc’er (og Mac’er fra 2006 og fremefter). Når Elementary er blevet installeret, åbner du Terminal og skriver de følgende kommandoer, der intallerer rEFInd (du skal droppe den første kommando, hvis du tidligere har installeret software-properties-common):

Se også:  Alt du bør vide om den seneste Windows-opdatering

$ sudo apt-get install software- properties-common && sudo apt-get update

$ sudo apt-add-repository ppa:rodsmith/refind

$ sudo apt-get update && sudo apt-get install refind

Efter installationen svarer du “Yes” på det skærmbillede, der kommer frem, og venter på, at rEFInd afslutter installationen. Genstart din pc. Nu bør du kunne se, at GRUB er blevet erstattet af et venligere og mere visuelt tiltrækkende alternativ. Brug mus eller tastatur til at begive dig rundt i forskellige funktioner, og læg mærke til, at rEFInd automatisk vælger det sidst brugte operativsystem, næste gang du starter din pc.

Du kan også installere rEFInd uden at tilføje dets repository: Åbn webbrowseren Epiphany fra Dock, og gå til www.rodsbooks.com/refind/getting.html, hvor du skal klikke på linket “binary zip file” og gemme filen refind-bin-0.10.5.zip. Når det er gjort, klikker du på filen for at åbne mappen “Downloads”. Højreklik på zip-filen, og vælg “Extract Here.” Åbn den nyligt oprettede mappe “refind-bin”, og højreklik i “Files”-vinduet. Vælg “Open With > Terminal.” Til sidst skriver du den følgende kommando:

$ ./refind-install

Skriv dit kodeord, når du bliver bedt om det. Nu får du en række meddelelser, der bekræfter, at rEFInd er din standard-bootmanager.

De første trin

Elementarys skrivebord består af tre primære områder: Forneden har vi Dock med genveje til forskellige apps og et App Center (her kan man holde Elementary opdateret), og her er der ikoner, som repræsenterer åbne programmer.

Du vil se, at App Center-ikonet viser et tal, som fortæller os, at der er opdateringer til rådighed. Klik på det for at åbne App Center, gå til fanen “Updates”, og du vil finde forskellige opdateringer – herunder vigtige opdateringer af styresystemet – som venter på dig. Klik “Update All,” og skriv dit brugerkodeord, når du bliver bedt om det. Du kan se bjælker, der viser processen, mens opdateringerne bliver downloadet og installeret. Eftersom du installerer opdateringer af styresystemet, bliver du måske bedt om at genstarte, når processen er afsluttet.

Mens du venter, kan du stifte bekendtskab med de andre vigtige dele af skrivebordet. Genvejen “Applications” øverst til venstre fremkalder en pop op-menu, der giver dig adgang til alle dine apps, som du kan se i alfabetisk rækkefølge eller ordnet efter kategori. Et Search-værktøj hjælper dig med at finde specifikke apps, indstillinger og sågar handlinger i apps (for eksempel muligheder for at screenshots). Åbn en app, og dens ikon kommer frem i Dock. Hvis du vil gøre den til en permanent del af skrivebordet, højreklikker du på Dock-ikonet og vælger “Keep in Dock.”

Hvis Dock er din proceslinje, og Applications-pop op-menuen din “Start”-menu, repræsenterer ikonerne øverst til højre dit proceslinje-meddelelsesområde. Her finder du praktiske genveje til netværks-indstillinger, musik og lyd, sprogindstillinger og strømknappen (med forskellige brugerindstillinger som i Windows). Bemærk, at “System Settings” under “Applications” er dit Kontrolpanel, mens Files-appen giver dig mulighed for at begive dig rundt på dine harddiske.

Kombiner-Linux-og-Windows

Hvis Windows ikke bliver fundet, må du selv arrangere Elementarys partitioner.

Automatisk start af datapartition

Som standard bliver kun din Elementary-partition hentet ved start. Du kan manuelt hente din data-partition, hver gang du booter, men det er bedre at få det gjort automatisk.

Se også:  Guide: Reparér Windows

Installer Disks-værktøjet fra App Center. Start appen, vælg dit drev i feltet til venstre, og marker så din data-partition til højre, og klik “Settings”. Vælg “Edit mount options” fra pop op-menuen, og slå “Automatic Mount Options” fra. Behold “Mount at startup” og “Show in user interface”, og skift så “Mount Point”, så det stemmer med drevets aktuelle mount-punkt (opregnet listet under “Contents” i “Disks”-vinduet). Klik “OK,” skriv dit kodeord, og klik “OK” igen. Når du næste gang booter ind i Elementary, bør du kunne se, at data-partitionen allerede er hentet.

Installer på Mac

Kombiner-Linux-og-Windows

Et af de bedste argumenter for Elementary OS retter sig mod Mac-brugere, der er trætte af OS X (eller som kører en ældre Mac, der ikke længere bliver understøttet). Den gode nyhed er, at med nogle få justeringer kan man nemt bruge vores anvisning til at installere Elementary ved siden af OS X. Du skal bruge en Mac, der kører OS X 10.6.8 eller senere, med en dual core-processor og 2 GB ram. Du skal også installere rEFInd-bootmanageren, før du går i gang, således at din Mac kan boote fra Elementarys installationsmedie.

Det er enkelt nok, men hvis du i øjeblikket kører OS X 10.11 (El Capitan) eller senere, skal du midlertidigt frakoble SIP (System Integrity Protection), genstart din Mac, mens du holder Cmd-R nede, indtil Apple-logoet kommer frem. Når gendannelsesmiljøet starter, vælger du “Utilities > Terminal.” Skriv “csrutil disable” og tryk Enter, hvorefter du genstarter din Mac. Download nu den binære zipfil fra linket i boksen “Alternative boot manager” box – den bør blive pakket ud automatisk – og åbn Terminal via “Programmer > Hjælpeprogrammer.”

Se også:  Guide: Sådan udfører du den ultimative rengøring af din PC

Træk scriptfilen “refind-install” fra mappen “Downloads” ind i Terminal-vinduet, tryk Enter, og skriv dit administrator-kodeord. Når der står “Installation has completed successfully”, genstarter du din Mac, så bliver rEFInd installeret. Brugere af El Capitan og Sierra bør nu vælge “Apple Recovery” fra den nye bootmenu for at komme tilbage til gendannelsesmiljøet og få SIP tilbage (skriv “csrutil enable” ved kommandoprompten).

Nu skal du partitionere dit drev ved hjælp af Disk Utility for at skaffe plads til din Elementary-installation. Boot fra installationsmediet, og installer Elementary på samme vis som beskrevet i artiklen, idet du vælger “Something else”, når du bliver bedt om det (systemet genkender ikke OS X). Efter at installationen er færdig, skal du geninstallere rEFInd i Elementary for at erstatte GRUB – se tekstboksen på modsatte side.

Se sidste detaljer

Nu er du klar til at blive sluppet løs i Elementary, men der er nogle ting, du bør bemærke: Hvis du ikke kan lide Files, som den er (den er lidt simpel), kan du lede efter “nautilus” og installere Ubuntus stærkere version (der forvirrende nok også hedder Files). Et andet alternativ er Synaptic Package Manager i stedet for App Center med et bredere udvalg af apps.

Til sidst skal du installere Elementary Tweaks (du skal installere software-common-properties – se tekstboksen “Brug Terminal”):

$ sudo add-apt-repository ppa:philip.
scott/elementary-tweaks
$ sudo apt-get update && sudo apt-get
install elementary-tweaks

Når installationen er færdig, kan du få adgang til den via “System Settings” under “Personal”. Klik “Tweaks” for at afdække flere justerbare indstillinger.