Få en bedre Windows 7-pc helt gratis

97 tips, tricks og hemmeligheder, der ikke koster noget og giver større udbytte af Windows 7. Flere af disse tips kan også anvendes til Windows 8.

Der er stadig mange, der bruger Windows 7, men der er tips til at få endnu mere ud af denne Windows-version. Foto: AP/Ted S. Warren

 

Mange af os bruger endnu Windows 7 og har fået en vis rutine, men vi kan helt sikkert stadig lære noget nyt om det styresystem, der regnes som det bedste, Microsoft har lavet til dato.

Disse 97 tips er helt gratis, og mange af dem kan sikre dig endnu større glæde af din computer. En stor del af tipsene kan endda også bruges i Windows 8.

Vores omfattende liste med tips omfatter grundlæggende tricks til at gøre livet lettere: For eksempel ved at ændre rækkefølgen på Proceslinjen eller låse din computer med et enkelt tastetryk.

Men vi har også medtaget mere tekniske opgaver såsom at rydde op på harddisken, så du får mere ledig plads, eller oprette en opstarts-disk til nødsituationer.

Vi afslører en del skjulte funktioner, eksempelvis visning af ure fra andre tidszoner og tricks til at få mere ud af din pc’s regnemaskine.
Så gå på opdagelse blandt tipsene. Der er helt sikkert noget, du kan bruge.

1. Brænd ISO-filer

Højreklik på en ISO-fil og vælg ”Brænd disk-image”. Vælg den brænder, du vil bruge, indsæt en blank disk, og klik på knappen ”Brænd”.

 

2. Flyt rund på Proceslinjen

Skal ikonerne på Proceslinjen stå i en anden rækkefølge, kan du med musen trække og slippe dem, indtil de står, som det passer dig.

3. Åbn programmer kvikt

Du behøver ikke musen til at åbne programmer på Proceslinjen. Tryk på tasterne Windows + 1 for at åbne første ikon i rækken osv.

4. Få hurtigt overblik

Du behøver ikke minimere alle åbne vinduer for at se Skrivebordet. Flyt i stedet musen hen over nederste højre hjørne af skærmen.

5. Snedig programlukning

Kør musens pil hen over en proceslinje-knap, og klik på det røde kryds i øverste højre hjørne for at lukke programmet helt.

6. To programmer side om side

Spild ikke tiden med at justere størrelsen på programvinduerne, bare træk vinduet ud til venstre side af skærmen, og det vil automatisk udfylde halvdelen. Gør det samme med et andet vindue i højre side.

7. Fastgjorte mapper giver hurtig adgang

Bruger du ofte de samme mapper, så fastgør dem. Træk mappen henover Stifinder-ikonet i Proceslinjen. Når du ser beskeden: ”Fastgør til Windows Stifinder”, slipper du museknappen. Fremover, når du højreklikker på ikonet, vil mappen være der.

8. Åbn et nyt programvindue

Når et program kører, og du klikker på proceslinjeikonet, skifter du til programmet. Åbn et nyt vindue ved at holde Skift-tasten nede og klikke på ikonet.

9. Planlæg defragmentering

For at give harddisken optimal ydeevne er regelmæssig defragmentering vigtigt, men du behøver ikke huske at gøre det manuelt. Gå ind under Start > Alle programmer > Tilbehør > Systemværktøjer, og klik på ”Diskdefragmentering”. Klik på knappen ”Konfigurer tidsplan”, og brug rullemenuen til at vælge dine præferencer. Klik ”OK” to gange, og Windows vil fremover tage sig af din harddisk.

10. Få mere plads på Skrivebordet

Proceslinjen behøver ikke altid være synlig. Maksimer størrelsen på Skrivebordet ved at højreklikke på en tom del af Proceslinjen. Vælg ”Egenskaber”. Under fanen ”Proceslinje” sætter du kryds i feltet ”Skjul proceslinjen automatisk”. Klik ”OK”. Proceslinjen er nu skjult, indtil du flytter musen ned til skærmens bund.

11. Flyt mellem flere skærme

Har du mere end én skærm tilsluttet computeren, kan du undgå at skulle trække og slippe vinduer mellem skærmene med tastekombinationen Windows + Skift sammen med de venstre eller højre piletaster.

12. Komprimer filer

Skal du sende et antal filer til en person, men er bekymret for, om de er for store til at vedhæfte i en e-mail? Du kan reducere deres størrelse ved at tilføje dem til en komprimeret zip-fil. Vælg de relevante filer, højreklik og vælg ”Send til” efterfulgt af ”ZIP-komprimeret mappe”.

13. Eksempelvisning af vinduer

Med flere programmer kørende kan det svært at skelne dem fra hinanden. Gør tingene nemmere ved at holde musen henover et program på proceslinjen for at få en eksempelvisning. Flyt musen hen over eksemplet for at få vist programmet i fuld skærm, så du kan skifte til det rette vindue.

14. Virtuelle drev

Har du før brugt Virtual PC, har du sikkert prøvet at oprette virtuelle drev i VHD-format. Du behøver ikke ekstra software for at gennemse drevet, da Windows 7 understøtter funktionen. Tryk på ”Windows” + R samtidig, skriv ”diskmgmt.msc” og tryk på ”Enter”. Klik på ”Handling” efterfulgt af ”Tilknyt virtuel harddisk”. Vælg disken, du vil arbejde med. Du kan bruge Stifinder til at få adgang til drevet, og du kopierer nemt filer mellem drevene.

15. Lås med et tastetryk

Er du væk fra din computer i et par minutter? Så lås den med kombinationen af tasterne ”Windows” + L.

16. Windows XP-tilstand

Stadig vild med Windows XP? Så længe du kører Windows 7 Professional, Enterprise eller Ultimate kan du bruge Windows XP Mode til at køre en virtuel kopi af XP.

17. Kompatibilitetstilstand

Ældre software fungerer muligvis ikke som forventet under Windows 7. Højreklik på genvejen til det pågældende program. Vælg Egenskaber > Kompatibilitet. Sæt kryds i boksen ud for Kompatibilitetstilstand, og vælg den version af Windows, du vil foregive, at du bruger.

18. Proceslinje på dine vilkår

Knapper på Proceslinjen kan kombineres til én. Foretrækker du derimod at se hver knap for sig, højreklikker du på Proceslinjen og vælger ”Egenskaber”. I rullemenuen vælger du mellem ”Kombiner altid, og skjul etiketter”, ”Kombiner, når proceslinjen er fuld” eller ”Kombiner aldrig”.

19. Beregn og konverter

Lommeregneren er i stand til meget andet end at lægge sammen og trække fra. Den har også en enhedskonvertering, datoberegning med mere at vælge imellem i menuen Filer.

20. Skift vinduestørrelse

Du kan ændre størrelse og placering af et åbent vindue. For eksempel vil ”Windows”-tasten og pil op maksimere, mens ”Windows” og pil ned vil minimere. Brug også ”Windows”-tasten sammen med venstre og højre piletaster for at hæfte det aktuelt valgte vindue til venstre eller højre side af skærmen. Og trykker du på tasterne ”Windows” + Home minimeres alt undtagen det aktuelle vindue.

21. Bladre i eksempelvisninger

Musen kan bruges til at vælge eksempelvisninger fra Proceslinjen, men er du mere fan af det gamle tastatur, så brug den smarte kombination af Windows + T. Begge metoder er gode til at få øjebliksbilleder af åbne programmer.

22. Arranger meddelelsesområdet på ny

Kan du ikke lide, ikonernes placering i Meddelelsesområdet på Proceslinjen, kan du bare trække og slippe dem ind i nye placeringer. En fin metode til at skræddersy Proceslinjen.

23. Frigør diskplads

Det er en god idé at rydde op på harddisken. Vælg Start > Alle programmer > Tilbehør > Systemværktøjer > Opgavestyring. Klik på ”Opret basisopgave…”, og indtast et navn. Klik “Næste”, før du vælger, hvor ofte tidsplanen skal køre. Vælg ”Start et program” og ”Næste”. Skriv ”cleanmgr.exe” og ”Åbn”. Vælg ”Næste”, efterfulgt af ”Udfør”.

24. Minimer alle vinduer

Du kan hurtigt minimere alle åbne programmer og vinduer med Windows + M.

25. Se skrifttyperne

Åbn mappen Skrifttyper fra Kontrolpanelet for at se skrifttyper, du har installeret, uden selv at skulle åbne noget. Alle dem, du ikke behøver, kan skjules eller slettes.

26. Vælg filer nemmere

Vil du vælge flere filer, kan det være hurtigere og nemmere at bruge afkrydsningsfelter. Åbn Mappeindstillinger under Kontrolpanel og vælg fanen Vis. Markér indstillingen ”Brug afkrydsningsfelter til at markere elementer”. Klik OK. Det lille, nye afkrydsningsfelt, som vises, kan bruges til at vælge et antal filer.

27. USB sætter fart på

Få fart på din pc blot ved at indsætte et USB-drev! I menuen for “Automatisk afspilning” vælger du ”Gør systemet hurtigere”, hvilket aktiverer funktionen Windows ReadyBoost. Vælg, hvor meget plads der skal hjælpe din computers hukommelse.

28. Vis alle drev

Vil du se alle dine drev, åbner du Mappeindstillinger under Kontrolpanel. Vælg fanen ”Vis”, og rul ned gennem listen over indstillinger. Fjern markeringen i afkrydsningsfeltet ”Skjul tomme drev i mappen Denne Computer”. Klik på “OK”.

29. Optimering med ClearType

ClearType sikrer flot tekst på skærmen, men du kan gøre det endnu bedre. Klik på ”Start”, og skriv ”cttune”. Herfra guides du gennem hele processen.

30. Undgå omarrangerede vinduer

Deaktiver eventuelle vinduesarrangementer i Registreringsdatabasen. Åbn Registreringseditor, gå ind under HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop. Skift værdien under “Windows-ArrangementActive” til 0.

31. Giv bogstav til netværksplacering

Du finder nemmere en hyppgt brugt netværksmappe ved at tildele mappen et drevbogstav. Under “Netværksplaceringer” i Stifinder højreklikkes på mappen, vælg ”Tilknyt netværksdrev”, og giv mappen et drevbogstav.

32. Vis ure fra andre tidszoner

Proceslinjen kan også bruges til at vise tiden i andre lande. Klik på uret og vælg ”Juster Dato og klokkeslæt”. Under fanen Flere ure sætter du kryds i ”Vis denne tidszone”. Brug rullemenuen til at vælge det ur, du vil tilføje. Du kan også navngive uret.

33. Skjul ubrugte biblioteker

Fjern i Stifinder biblioteker, du ikke bruger. Højreklik på et bibliotek i venstre rude og vælg ”Vis ikke i navigationsruden”.

34. Personlig skærm-kalibrering

Din skærm bruges naturligvis ikke kun til tekst, men også til billeder. Vil du have fuld kontrol over, hvordan din skærm er kalibreret, klikker du på Startknappen og skriver ”dccw”. Du har nu adgang til “Kalibrering af skærmfarver”. Klik på ”Næste”, og guiden vil hjælpe dig med at vælge de bedste skærmindstillinger.

35. Tag skærm-billeder

Klippeværktøjet kan tage et billede af, hvad der sker på Skrivebordet. Praktisk til skærm-billeder og til fejlfinding.

36. Blæs det op

Indbygget understøttelse af projektorer betyder, at du nemt tilslutter din bærbare pc til en projektor. Tasterne Windows + P viser mulighederne.

37. Tjek pc’ens ydeevne

Åbn Kontrolpanel og skriv ”ydeevne” i søgefeltet. Under “Oplysninger om og værktøjer til ydeevne” ser du din pc’s score.

38. Advarsler fra løsningscenter

Hvis Windows registrerer problemer, bliver du advaret via et flagikon i Meddelelsesområdet. Klik på flagikonet for yderligere info.

39. Tjek forbruget

Vil programmer spise pc’ens hukommelse? Højreklik på Proceslinjen og vælg ”Start Jobliste”. Vælg derefter fanen “Processer”.

40. Sæt fart på Startmenuen

Er din Startmenu lidt sløv, så prøv dette lille trick: Åbn Registreringseditor ved at skrive ”regedit” i søgefeltet og tryk Enter. Gå ind under HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Desktop. Dobbeltklik i højre rude på posten ”MenuShowDelay”. Skift værdien på 400 til mellem 50 og 100.

41. Kig tilbage

De fleste kender tastaturgenvejen Alt + Tab, som bruges til at bladre gennem åbne programmer og vinduer. Tilføjer du Shift-tasten, kan du også bladre baglæns.

42. Frigør plads

Windows’ dvalefil fylder op, men du får noget af pladsen tilbage ved at åbne Registreringseditor. Under HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControl Set\Control\Power sætter du HiberFileSizePercent og HibernateEnabled til 0.

43. Aktiver vinduer uden at klikke

Vil du slippe for at klikke på vinduer for at bringe dem i fokus, så brug en af funktionerne i Øget tilgængelighed. Åbn værktøjet fra Kontrolpanel og klik ”Skift, hvordan musen virker”. Under tredje sektion vælger du indstillingen ”Aktivér et vindue ved at holde musemarkøren over det”.

44. Nem og hurtig kommandoprompt

Hold Shift nede og højreklik på en mappe for at få adgang til funktionen Åbn kommandovindue her. En fantastisk løsning, som giver dig større og dybere kontrol over filer og mapper på din pc.

45. Kør som administrator

Du kan køre ethvert program i Proceslinjen som administrator ved blot at holde tasterne Ctrl + Shift nede samtidig.

46. Styr brugerkonti

Kontrol af brugerkonti er en sikkerhedsfunktion, men du kan justere, hvor følsom den er. Klik på Startknappen, skriv ”UAC”, og tryk Enter. Brug skyderen til at vælge, hvornår advarsler vises.

47. Bladre gennem et program

Tasterne Alt + Tab er en genvej til at bladre gennem åbne programmer. Vil du kun bladre i de åbne forekomster af et program, holder du Ctrl nede og klikker på Proceslinjen med venstre museknap.

48. Åbn Stifinder

Bestem, hvor mappen Computer åbner på din maskine. Højreklik på genvejen og vælg Egenskaber. Indtast i søgefeltet: ”% System Root%\explorer.exe/root, :: {20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}”. Klik på “OK”.

49. Tastatur på skærmen

Går dit tastatur ned med problemer, kan du hente et nyt frem direkte på skærmen. Det kan du bruge, indtil du har købt et nyt, fysisk tastatur. Klik på Startknappen, skriv ”osk” i søgefeltet og tryk Enter.

50. Afspilning

Åbn kontrolpanelet for Automatisk afspilning for at bestemme, hvad der skal ske, når du indsætter en disk eller tilslutter et eksternt drev. Du kan også vælge at deaktivere ”Automatisk afspilning” helt.

51. Lav dine egne genveje

Opret dine tastaturgenveje til dine foretrukne programmer, så går arbejdet hurtigere. Højreklik på en programgenvej, og vælg Egenskaber. Ud for feltet Genvejstast indtaster du den kombination, du vil bruge. Klik derefter OK.

52. Læs teksten på den store skærm

Meget store skærme med superhøj skærmopløsning kan gøre teksten så lille, at den ikke er nem og behagelig at læse. Klik på Startknappen, skriv ”DPI” og tryk Enter. Du kan nu øge størrelsen på teksten ved at vælge en af de viste muligheder.

53. Send til flere steder

Send til-afsnittet i kontekstmenuen er nyttigt. Hvis du holder Skift nede, mens du højreklikker på en fil eller mappe, ser du en udvidet liste over indstillinger i undermenuen.

54. Registrer eventuelle problemer

Du kan løbe ind i et problem, som er svært at forklare til andre. Men så kan du bruge Optager til problemtrin. Funktionen gør det muligt at optage, hvad der sker på skærmen og sende det til en, som måske kan hjælpe. Klik Start, og skriv ”psr”. Klik på ”Start optagelse”, og brug din computer indtil det problem, du har oplevet, opstår igen. Klik på ”Stop optagelse”, gem filen og send den via mail.

55. Skjulte menuer

Mangler du menuen Filer i Stifinder? Bare tryk på ”Alt” for at få den frem. Du har adgang til alle de menupunkter, du har brug for.

56. Luk hurtigt

Har du en eksempelvisning af et program åben i Proceslinjen, så klik på midterste museknap for at lukke vinduet uden at skulle tilgå det.

57. Gå til søgning

Hvis du vil søge efter en fil i en bestemt mappe, så tryk på ”F3”-tasten for at springe til søgefeltet. Indtast søgerordet og tryk ”Enter”.

58. Zoom

Få et bedre overblik i et program, ved at trykke på Windows + plus-
tasten for at zoome ind. ”Windows” + minus-tasten zoomer til gengæld ud.

59. Arranger

Højreklik på Proceslinjen og vælg enten ”Vis vinduer stablet” eller “Vis vinduer side om side”. Højreklik igen for at genåbne menuen og fortryde.

60. Se hvordan din pc bliver brugt

Ressourceovervågning giver dig mulighed for at se, hvordan din processor, hukommelse og harddisk bliver brugt. Tryk på Windows-tasten + R, skriv ”resmon”. og tryk Enter. Graferne giver dig en idé om, hvordan de enkelte programmer og processer bruger din hardware.

61. Problemfyldt pc

Det kan ske, at du slet ikke kan starte op i Windows. Før du griber installationsdisken, så genstart computeren, og tryk på ”F8”-tasten under opstartsprocessen. Er reparationsværktøjerne tilgængelige på din harddisk, ser du nu muligheden ”Reparer computeren”.

62. Skjul tidligere søgninger

På en delt computer, gemmer Windows de ord, du har søgt på. Disse tilbydes som forslag til efterfølgende brugere, hvilket for nogle kan virke bekymrende for privatlivet. Stop det ved at åbne Registreringseditor og gå ind under
HKEY_CURRENT_BRUGER\Software\Policies\Microsoft\Windows\Explorer. Opret en ny DWORD-værdi kaldet “DisableSearchBox Suggestions”, og tildel den en værdi på ”1”, før du genstarter Windows.

63. Sæt Proceslinjen til side

Du kan udnytte bredden af en widescreen-skærm bedre ved at flytte Proceslinjen fra bunden og ud til af skærmens sider. Dette er en praktisk måde at bruge Skrivebordet på, som giver en helt ny oplevelse. Højreklik på et tomt afsnit på Proceslinjen. Sørg for, at der ikke er hak ud for “Lås alle proceslinjer”. Nu kan du trække og slippe Proceslinjen til en ny position. Husk, at låse den igen.

64. Office-filer i WordPad

WorkPad kan synes simpelt, men programmet kan mere, end du måske tror. Klik på ”Filer” (et dokumentikon med en pil) og derefter ”Gem som”. Du kan nu uden behov for ekstra software gemme i blandt andet formaterne Office XML, OpenDocument og almindeligt tekstformat.

65. Opret hjælpsomme noter

Der er ingen grund til at rode skrivebordet til med hundredvis af papirnoter og påmindelser, når du kan lave elektroniske påmindelser. Åbn Sticky Notes fra Startmenuen, og opret noter, når du har behovet. Du kan tilmed skifte farve ved at højreklikke på noten.

66. Afspil musik på en anden computer

Windows Media Player kan bruges til at spille musik, som er lokalt lagret eller deles over netværket, men du kan også sende musikken til en anden computer. Delingen skal sættes op, inden du åbner Windows Media Player. Inde i programmet skal du klikke på ”Stream” og derefter ”Slå mediestreaming til…” Klik atter på ”Stream”-knappen og derefter ”Tillad fjernkontrol af afspilleren… > Tillad fjernbetjening på dette netværk” samt ”Tillad, at enheder afspiller mine medier automatisk…” – gentag på andre computere på netværket. Højreklik på en musikfil og vælg ”Afspil til”, før du vælger en computer til afspilning.

67. Genvejsmenuer i den gamle stil

Når du højreklikker på et ikon i Proceslinjen, får du adgang til Jumplister. Vil du i stedet se mulighederne for at maksimere, minimere og lukke vinduer, holder du Shift-tasten nede, mens du højreklikker.

68. Log på automatisk

Hurtigere i gang med arbejdet: Tryk på tasterne Windows + R, skriv ”netplwiz”, og tryk Enter. Fjern markeringen ved ”Brugere skal angive brugernavn og adgangskode …”. Klik på ”Tilføj…”, og vælg derefter din konto, før du indtaster din adgangskode. Klik til sidst på “OK”.

69. Genindfør hurtig start

Det er ikke indlysende, men du kan genskabe Hurtig start. Højreklik på et tomt afsnit på Proceslinjen. Vælg Værktøjslinjer > Ny værktøjslinje. Skriv
”%userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch”, og tryk på ”Enter”. Højreklik, og fjern fluebenet ved ”Lås proceslinjen”, så du kan indsætte den nye værktøjslinje, hvor du vil. Du kan vælge at skjule værktøjslinjens etiket og derefter låse Proceslinjen igen.

70. Få lysbilledshow på Skrivebordet

Kan du ikke bestemme dig for hvilket billede, der skal bruges som baggrund, så brug i stedet et lysbilledshow. Højreklik på Skrivebordet og vælg ”Personlige indstillinger”. Klik på ”Skrivebordsbaggrund”, og vælg de billeder, som skal med. Nederst vælger du, hvor ofte de skal skifte. Det er en fin måde at få lidt liv på Skrivebordet.

71. Ryd op på Skrivebordet

Har du ikoner spredt overalt på Skrivebordet, trykker du F5. Så vil pc’en omarrangere dine ikoner.

72. Få mere skærmplads

Du kan se mere af Skrivebordet og dine åbne programmer ved at skrumpe knapper og ikoner på Proceslinjen. Højreklik på Proceslinjen, og vælg ”Egenskaber”. Under fanen Proceslinje sætter du kryds i feltet ”Brug små ikoner”.

73. Design egne skrifter

Windows 7 indeholder et praktisk værktøj kaldet Redigering af brugerdefinerede tegn, som kan bruges til at lave skrifter. Tryk på tasterne Window + R. Skriv ”eudcedit” i søgefeltet, og tryk Enter. Selv om du ikke gider lave en samling af fonte, kan du oprette egne brugerdefinerede figurer og logoer og hurtigt indsætte dem i dokumenter, som du opretter.

74. Få mere Proceslinje

Du kan også få en større Proceslinje, så du kan se flere knapper eller ekstra programmer. Højreklik på Proceslinjen, og sørg for, at indstillingen “Lås proceslinjen” ikke er afkrydset. Du kan derefter trække den øverste del af proceslinjen opad for at gøre den højere.

75. Træd tilbage i tiden

Vil du omgøre ændringer på din pc, skal du ikke gøre det manuelt. Gå ind under “Systemgendannelse” i Kontrolpanel, og gendan pc’en til et tidligere tidspunkt.

76. Tilpas Send til

Mange programmer vil tilføje poster til Send til-menuen, men du kan også tilføje dine egne. Tryk på tasterne Windows + R, og skriv ”shell: sendto”. Tryk Enter for at åbne SendTo -mappen. Du kan nu nemt oprette dine egne genveje.

77. Vær privat på nettet

Du gør din browserhistorik privat i Internet Explorer ved at skifte til InPrivate-funktionen. Tryk på kombinationen af Ctrl + Shift + P.

78. Se alle meddelelsesikoner

Windows 7 sparer plads ved at skjule ikoner i meddelelsesområdet. Gør dem synlige ved at højreklikke på Proceslinjen og vælge ”Egenskaber”. Under fanen ”Proceslinje” klikker du på knappen ”Tilpas” ud for afsnittet Meddelelsesområde. Sæt kryds ved ”Vis altid alle ikoner og meddelelser på proceslinjen”. Klik ”OK”.

79. Fortryd din handling!

Hvis du flytter eller sletter en fil, kan du fortryde med tasterne Ctrl + Z.

80. Tjek din energieffektivitet

Klik på Startknappen og skriv ”cmd”, højreklik på linket, og vælg ”Kør som administrator”. Skriv ”powercfg-energi” og tryk Enter. Efter cirka et minuts indlæsning får du oplyst placeringen på mappen med filen energi-report.html. Den oplyser, hvor du kan forbedre energi-effektiviteten.

81. Skjul programmer i meddelelsesområdet

I ældre versioner af Windows lå nogle programmer kun som ikoner i Proceslinjen (også kendt som Meddelelsesområdet). I Windows 7 har de også en knap på Værktøjslinjen. Skal det fungere som i gamle dage, kan du højreklikke på genvejen og under fanen “Kompatibilitet” tvinge programmet til at køre i Vista-mode.

82. Luk på din måde

Knappen ”Luk computeren” kan bruges til flere ting: ”Genstart”, ”Log af”, ”Dvale” etc., og du kan vælge, hvad der som standard skal ske. Højreklik på Startknappen, vælg Egenskaber > Menuen Start og derefter rullemenuen ved ”Handling for tænd/sluk-knap” for at vælge standardhandlingen.

83. Skift biblioteksvisning

Du kan nemt ændre den måde, filer vises på i et bibliotek. Brug menuen Sortér øverst i biblioteksvinduet for at få vist filer efter Ændrings-dato, Album, Navn osv. Prøv dig frem med forskellige layouts.

84. Gendan dine filer

Har du ved et uheld slettet en fil eller en mappe, åbner du blot papirkurven på Skrivebordet. Her kan du højreklikke på en fil og gendanne den.

85. Søg fra Start

Uanset, om du er på udkig efter en fil eller et program, behøver du ikke åbne et særligt søgeværktøj. Brug i stedet Startmenuen. Klik på Startknappen og begynd at skrive. Mens du skriver, vil matchende resultater blive vist. Bare klik på det, som matcher dine kriterier.

86. Hurtig adgang til kontoindstillinger

Vil du ændre i din brugerkontos indstillinger, behøver du ikke lede i Kontrolpanel. Bare åbn menuen Start, klik på dit brugerbillede øverst til højre, og du vil se et vindue med indstillingerne.

87. Føj nye funktioner til Windows

Det er nemt at tilføje flere funktioner til Windows. Åbn Kontrolpanel > Programmer > Programmer og funktioner. Klik på linket til venstre, som hedder ”Slå Windows-funktioner til eller fra”. Nu ser du en række ekstra værktøjer, der er tilgængelige på din pc.

88. Tal med din pc

Er du ikke så hurtig på tasterne eller vil bare prøve et lille trick, så åbn talegenkendelse i Kontrolpanelet. Her kan du oprette stemmeaktiveret kontrol og diktering. Dit Windows 7 skal dog være på engelsk.

89. Overvåg børnene

Mange forældre lader deres barn bruge en computer, men ønsker samtidig, at de er sikre. Forældrekontrol i Kontrolpanel gør det muligt at sætte begrænsninger i børns brugerkonti samt giver dig en særlig tilsynsfunktion, som informerer om de websteder, børnene har besøgt.

90. Alle indstillinger på ét sted

Nogle kalder det ”God Mode”, men det er blot en praktisk måde at få adgang til en massiv vifte af systemindstillinger på ét sted. Opret en mappe, og skriv ”xxx. {ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}”. Du kan ændre “xxx” til, hvad du vil. Når du åbner mappen, bliver du præsenteret for en liste med alle indstillinger, du kan arbejde med. Men lad det ikke stige dig til hovedet.

91. Start en hjemmeside fra Proceslinjen

Tilføj en ofte brugt webadresse til Proceslinjen. Så har du lynhurtig adgang. Højreklik på et tomt afsnit af Proceslinjen. Fra menuen vælger du ”Adresse”.

92. Opret en startdisk

Hvis der opstår en nødsituation, er en startdisk mere end rar at have. Vælg Start > Alle programmer > Vedligeholdelse > Opret en Systemreparationsdisk. Du guides igennem processen. Når du er færdig, ligger du inde med et værktøj, som kan bruges til at få din pc op at køre igen.

93. Krypter drevene

Forudsat du kører Ultimate-versionen af Windows 7, har du fra Kontrolpanelet adgang til BitLocker, et redskab som krypterer indholdet på et bestemt drev. Klik blot på linket ”Slå BitLocker til”, og angiv en stærk adgangskode (som du kan huske).

94. Reducer pc-lyde ved opkald

For at forhindre, at musik, som du lytter til, blander sig med computerbaserede telefonopkald, kan du automatisk reducere systemets lydstyrke, når et opkald er i gang. Højreklik først på højttalerikonet i meddelelsesområdet, og vælg dernæst ”Lyde”. Under fanen ”Kommunikation” vælger du en af de tre muligheder for at reducere lydstyrken eller slukke for lyde.

95. Turbo på opstarten

Højreklik i Starmenuen på en programgenvej, du ikke bruger særlig tit, og slet den. Fortsæt sådan med alle sjældent anvendte programgenveje Det hjælper med at reducere opstartstiden på din maskine, og du kan mærke det med det samme.

96. Opret nye mapper hurtigt

Du behøver ikke løfte lapperne fra tastaturet for at oprette en ny mappe i Stifinder. Brug tastaturgenvejen Ctrl + Shift + N og trykke på ”Enter”-knappen.

97. Tilpas visning af systemoplysninger

Du kan ændre, hvad der vises i skærmbilledet System, så det ser ud, stort set, som du ønsker dig det. Åbn Registreringseditor, og gå til HKLM\Software\Microsoft\Windows\ CurrentVersion\OEMInformation. Opret en af følgende nøgler, og juster deres værdi efter dit behov (prøv dig frem trin for trin): HelpCustomized (DWORD) = 0, Logo (REG_SZ) = C:\Windows\System32\oemlogo.bmp, Producent (REG_SZ) = ”Din tekst her”, Model (REG_SZ) = ”Din tekst her”, SupportHours (REG_SZ) = ”Din tekst her”, SupportPhone (REG_SZ) = ”Din tekst her”, SUPPORTURL (REG_SZ) = ”Din tekst her”.