Guide: Farvekod filer og mapper i Windows 10

Er du træt af at gå på jagt efter en fil eller mappe i Stifinder? Med en smart farvefordeling kan du finde, hvad du leder efter, på ganske få sekunder

Det kan være en tung omgang at rode rundt i Stifinder. Mapperne gi-ver dig en anelse om, hvad der gemmer sig af filer i dem, men det er sjældent nok til at vide, om du har fundet det, du søger. Det hjælper at arrangere filerne i et logisk mappesystem.

Det hjælper også at benytte en fast måde at navngive dem på. Men du kan bruge timevis på at arrangere dem og ende med et resultat, der alligevel ikke dur.

Det ville være nemt, hvis man kunne mærke det hele med farver som på en Mac. Det er her Folder Marker og FileMarker.Net kommer ind i billedet.
Disse gratis programmer gør det muligt at farvelægge filer og mapper efter kategori, og du kan sætte ekstra symboler på den for eksempelvis at markere deres vigtighed. Og du får endda adgang til de farvede filer og mapper gennem Stifinders kontekstmenu.

1 Ryd lidt op

Før du lægger farver på, bør du rydde lidt op ved at slette filer, du ikke længere har brug for, herunder rester fra software, du har afinstalleret. Undersøg også, om filerne ligger i de rigtige mapper (fotos i Billeder, sange i Musik, tekster i Dokumenter osv,). Når det er gjort, tager du en backup af dine dokumentmapper.

2 Hent Folder Marker

Herefter henter du programmet Folder Marker Free fra http://foldermarker.com/en/download (vælg versionen, der hedder “Free), og igangsæt installationen. Når programmet starter første gang, skal du klikke på fanen “Colors” for at se de forskellige kulører. Der findes 13
valgmuligheder i denne gratisversion.

3 Farv dine mapper

Klik på det grønne ellipse-ikon (…), og vælg en mappe, der skal farves. Klik “OK”. Vælg farve, og klik “Apply”. Nu kan du i Stifinder se forskellen. Farvede mapper giver ikke en forhåndsvisning af deres indhold, som standardmapper i Windows gør. Det skyldes, at de dynamiske ikoner afløses af ikoner med statiske billeder.

4 Brug specialikoner

Folder Marker har også et udvalg af statusikoner. Det er til mapper mv., som har høj prioritet, er private, af høj vigtighed eller rummer halvfærdigt arbejde. Vælg en mappe som i trin 3, og klik på fanen “Main”. Udvælg et ikon. Klik “Apply”, og se resultaterne i Stifinder. Klik på “User icons” for at se andre ikoner (ikke til mapper).

5 Benyt kontekstmenuen

Højreklik på en mappe. Så ser du et nyt menupunkt i kontekstmenuen: Mark Folder. Det giver ikke ligeså mange farver og ikoner som hovedbrugerfladen, men er en hurtigere måde at håndtere statusikoner på, efter du har udført et stykke arbejde. “More icons” giver hele brugerfladen. “Restore deafult” fjerner alle ændringer.

6 Marker dine filer

Hvis du er tilfreds med dine mapper, skal du videre til filerne. Hent FileMarker.Net. Vælg den rigtige, gratis version til højre. Kør installationen, og start programmet. FileMarker.Net virker ligesom Folder Marker. Klik på den grønne ellipse (…), vælg en fil, vælg farve og klik “Apply”.

7 Indsæt statusikoner

FileMarker.Net fungerer ikke til billeder (ikonerne viser allerede, hvad de er), men fungerer godt til dokumenter, regneark, databaser og præsentationer, som ellers ser ens ud. Åbn Stifinder for at se, om de farvede mapper sig rigtige ud. Du kan også indsætte statussymboler for at indikere, hvor langt de er kommet og deres prioritet.

8 Lav dit eget system

Nu har du alle værktøjerne til at organisere filer og mapper, som det passer dig. Så kan du nemt finde alle billederne fra i fjor. For de er jo i de lilla mapper. Hvad med præsentationen, som skal være klar til i morgen? Den er i den røde mappe markeret med vigtigt-ikonet. Nu skal du ikke længere gå på langvarig opdagelse i Stifinder.