Guide: Sådan får du en helt stille computer

Guide: Sådan får du en helt stille computer

En dristig rejse ind i ventilatorløse pc’er og minimal støj

Vi har spørgsmål, der kræver svar. Bevares, nogle vil måske hævde, at andre af denne verdens spørgsmål trænger sig mere på, men for os er disse sager vigtige. Når det kommer til stykket, er fremkomsten af ny teknologi og tavse computere vel et af menneskehedens vigtigste emner, ikke?

Nå, hvis du insisterer, kan vi godt komme ned på jorden for en stund. Det spørgsmål, vi her er inde på, er: Er det muligt at bygge en næsten ventilatorløs pc? En, der næsten ikke magter at generere støj? Det spørgsmål har hjemsøgt os, siden vi i 2016 lavede en drømmemaskine.

Den løb op i over 60.000 kroner og havde en Core i7-6950X, der blev afkølet af en (ret klodset) køler på 240 mm. Og den var omgivet af et væld af andre ventilatorer i et temmelig åbent kabinet. Det er ikke så sært, at vi begyndte at få andre ideer.

Teorien er enkel nok: Tag et topsystem – Core i7-6950X, 64 GB ddr4 og et Fury X – og kombiner det med væskekøling i bløde rør. Læg hertil to ventilatorer på 360 mm (den ene ekstra tyk og den anden tykkere end nogen alt i en-køler).

Tilføj så en af Corsairs AX1200i-strømforsyninger, fordi selve ventilatoren aldrig roterer under 50 procents belastning. Hvis det virker, er det forrygende. Hvis det ikke virker, kan vi senere tilføje ventilatorer, der kan få dette monster til at køle lidt af.

Vi tilføjede også nogle ekstra sager for at være på den sikre side. Vi ville bruge Be Quiet!’s fænomenale modulære Dark Base Pro 900-kabinet. Dets ekstra lydisolering og omfattende væskekøling-support er fremragende, og da vi kunne supplere med ventilatorer hen ad vejen, kunne vi for alvor drage nytte af pladsen.

Og nu vi er ved yderligere køling – for det tilfældes skyld, at vores teori ikke slog til – besluttede vi os for at afprøve endnu et af Be Quiet!’s nyeste produkter: de lynhurtige Silent Wings 3-ventilatorer på 120 mm. De leverer intet mindre end 3,37 mm H2O ved fuld hastighed og topper ved 28,6 dBA. Til al overflod har de en laber sort formgivning.

Hvis man sammenligner med Corsairs legendariske SP120-serie af højtryksventilatorer med 3,1 mm H2O og 35 dBA, er det ikke svært at begribe, hvorfor vi var fascineret af dem. Nå, lad os komme i gang med byggeprojektet.

Et tyst system til 45.364 kroner
Hardware-ingredienser

Ventila-torer:  6 x Be Quiet! 120 mm Silent Wings 3 High-Speed-ventilatorer (1014 kr.)

Cpu: Intel Core i7-6950X ved 4 GHz (15.000 kr.)

Bundkort: Asus X99 TUF Sabertooth (3300 kr.)

Hukom-melse: 64 GB (8 x 8 GB) Corsair Dominator Platinum 2.400 MT/sek. (4900 kr.)

Gpu: Asus R9 Fury X (5500 kr.)

Ssd: 2 TB Samsung 960 Pro M.2 pci-e-ssd (11.050 kr.)

Psu: Corsair AX1200i Platinum (2850 kr.)

Kabinet: Be Quiet! Dark Base Pro 900 (1750 kr.)

i alt 45.364 kr.

Ingredienser til væskekøling

Cpu-blok: EKWB EK-Supremacy EVO Nickel-cpu (599 kr.)

Pumpe/Reservoir: EKWB EK-XRES 140 DDC 3.2 PWM + EK-RES X3 250 (2700 kr.)

Kølere: EKWB EK-CoolStream PE 360 + EK-CoolStream XE 360 (2050 kr.)

Køler-væske: 1x EK-Ekoolant (200 kr.)

Gpu-blok: EKWB EK-FCFury Acetal Water Block + bagplade (1699 kr.)

Slanger: PrimoChill PrimoFlex Advanced LRT Crystal Clear (99 kr.)

Alminde-lige fittings: 10 x EK-ACF Fittings, 5 x Bitspower 45° Extender Fitting, 5 x Bitspower 90° Extender Fitting (2300 kr.)

Specielle fittings: 2 x Bitspower Dual High Flow Fitting han-til-han, 1 x EK-AF Ball Valve, 1 x EK-AF T-Splitter 3F (600 kr.)

I alt 10.247 kr.

1 kabinettet skal ribbes

efter at du har valgt et passende kabinet, samlet din hardware og sørget for, at kabinettet understøtter det kølesystem, du kunne tænke dig, skal du ribbe kabinettet for al uønsket hardware. Be Quiet!’s Dark Base Pro 900 trængte i høj grad til oprydning.

Der er et væld af harddisk-skuffer i kabinettets forside og sågar også en 5 1/4″-skuffe. Det hele skulle fjernes, så der kunne blive plads til vores to ventilatorer, pumpen og en anselig mængde hardware. Lad være med at smide delene væk, for du kan få brug for dem på et senere tidspunkt.

Lige nu skal du fjerne alle de paneler, du kan, herunder loftet, forsiden, støvfiltre og sidepaneler. Læg dem forsigtigt i den kasse, som kabinettet blev leveret i, så de ikke kommer til skade.

Du bør også fjerne unødvendige kabler og finde ud af at gemme de forreste I/O-kabler af vejen. Du kan enten samle dem et sted bagtil med de medfølgende kabelstrips eller blot skubbe dem af vejen, indtil du senere får brug for dem.

Grunden til, at vi ribber kabinettet så grundigt, er, at det gør livet meget nemmere, når man skal i gang med selve byggeprocessen. Af vores fotografier kan du se, at vi ikke har fjernet alle panelerne fra kabinettet. Det er udelukkende for at få artiklen til at se lidt mere interessant ud, end den ville have været, hvis vi havde præsenterer et fuldstændigt ribbet kabinet.

2 Lav en prøvesamling

man kan teoretisere og planlægge indtil påske, men man ved ikke, hvad man skal arbejde med, før man har al hardwaren. Det udgør en af de største risici ved vandkøling, og man kommer ofte ud for, at man må købe mere udstyr. Også for os: Vi skal gerne i byen to eller tre gange, før vi har alle de dele, vi skal bruge.

Vi vil foreslå, at du installerer dit bundkort i systemet uden andet tilsluttet. Placer dernæst din strømforsyning (uden nødvendigvis at skrue den fast), og overvej, hvor dine kølere skal sidde.

Du bør give dig tid til at lægge dine fittings frem, se din slangeføring for dig og blive opmærksom på eventuelle problemer. I vores tilfælde var det i denne fase, vi konstaterede, at vi ikke kunne installere EKWB’s XE 360 mm i loftet, fordi pladsen til bundkortet gav problemer. Derfor valgte vi i stedet at anbringe den tykkere XE ved forsiden og bruge den tyndere PE 360 i loftet.

Det var stadig lidt snævert, når det gjaldt om at installere de to EPS-strømkabler, som vi skulle bruge på vores X99 TUF, men vi kunne trække dem ind, før vi installerede bundkortet og derefter installere køleren. Det løste problemet.

3 Installer nøglekomponenterne

du bør installere de to største komponenter først: bundkortet og strømforsyningen. Det gode ved en modulær pc er, at den blot er en kasse uden indhold, indtil man fylder på. I et kabinet med et strømforsyningsdæksel såsom Phanteks’ Evolv eller NZXT’s Manta kan du gemme dette til senere. Det er kun, hvis du får brug for at føre slanger over psu’en, at du skal installere den først.

Du kan se, at vores ventilator vender opad. Det er der to grunde til. For det første kan vi sikre os, at ventilatoren ikke roterer, når systemet er under belastning, for det andet ser det mere interessant ud.

Vi skal dog nævne, at denne psu tidligere har været vidne til en væmmelig vandkølingslæk, idet en fitting på et Fury X gav efter. Strømforsyningens ventilator vendte i dette tilfælde nedad, og der kom derfor ikke kølervæske ind i systemet, og strømforsyningen overlevede.

4 Tilføj kølerne

man kan installere kølere på flere måder – det afhænger af, hvor tålmodig man er, og hvilken størrelse kølere man vil installere. De store skrumler med tre ventilatorer kræver særlig omhu. Man kan installere køleren til panelet med en ventilator på ydersiden, idet man bruger lange skruer.

Eller man kan omhyggeligt montere ventilatorerne og kølerne på kabinettet indvendigt ved at føre de samme skruer gennem kabinettets panel, gennem ventilatoren og ind i køleren. En anden mulighed er at montere køleren på kabinettet på indersiden og derefter montere ventilatorerne på ydersiden af kabinettets panel ved hjælp af de tiloversblevne skruehuller. Det gør man, hvis man vil have sine ventilatorer anbragt i en push-konfiguration.

Bemærk også hvor dine G1/4″-monteringspunkter er på dine kølere, og sørg for, at du har plads nok til at føre dine kabler og fittings igennem.

5 Monter Pumpen

Nu kommer vi til din pumpe og dit reservoir. Vi anbefaler, at du sparer plads ved at anskaffe en kombination af pumpe og reservoir, for det er langt mindre bøvlet. Producenterne laver et væld af pumper i forskellige størrelser, men jo mindre pumpen er, desto højere hviner den, fordi der er tale om en mindre ventilator, der kører med højere omdrejningshastighed.

Billedet forestiller EKWB’s EK-XRES 100 DDC 3.2 PWM Elite med et XRES-250-reservoir. Nogle kabinetter understøtter montering af reservoir eller pumpe, mens andre er mindre imødekommende. Hvis det sidste er tilfældet, kan du investere i en monteringsbøjle, som vi gjorde. Bøjlen bliver monteret på køleren, hvorefter pumpen bliver monteret på bøjlen.

Hvis du vil bruge den medfølgende udvidelses-fitting, og hvis du vil bruge en slange på reservoiret, skal du også have en slange, der går nedad. Brug ind- og ud-portene på bunden af pumpen, og brug toppen af reservoiret til påfyldning.

6 Installer din CPU-Blok

Med en 2011-sokkel: Når din cpu er låst på plads med en klat varmepasta, skal du installere de medfølgende monteringsskruer, placere blokken ovenpå, sætte fjedrene på og derefter skrue dem fast med de medfølgende sølvhætter. Gør altid dette i en stjernekonfiguration (først nederst til venstre, så øverst til højre og derefter de to sidste). På den måde undgår du at beskadige cpu’en ved at lægge for megen vægt på den ene side.

Ved mere mainstreamagtige cpu’er skal du gøre dette, før du installerer bundkortet, idet du er nødt til at montere en bagplade på kortet, føre afstandsskruerne igennem, montere blokken og sikre den på samme måde. Man kan ikke vende den forkert, men man skal have den køligste væske flydende indad og derefter ud igen.

7 Tilføj noget ram

Nu har du kølerne på plads, og strømforsyning og bundkort er installeret. Tiden er nu inde til at installere de “mindre” komponenter. Ram står øverst på listen. Som du kan se, har vi sneget os til at montere nogle panel-headere, og vi har også ført EPS-strømmen ind, før vi går i gang med vandkølingen.

Vi valgte otte ram-blokke: 8 GB Corsair Dominator Platinums, og det var ikke svært at få dem placeret. Hvis man imidlertid bruger et sæt på fire, skal man sikre sig, at man installerer ddr4 i de korrekt matchende kanaler. På de fleste X99-kort er de heldigvis farvekodede, og det er også nemt nok på Z270- eller AM4lkort, for her er der kun fire slots.

8 I med GPU’en

du ved sikkert, hvordan man installerer en gpu: Sørg for, at den passer med slottet. Fjern pci-e-dækslerne fra kabinettets bagside, og før forsigtigt gpu’en ind. Så gælder det gpu-blokken – det svære består i at fjerne standardkøleren.

Begynd med bagpladen. Tag først et billede til senere brug, og fjern så hver skrue. Gem dem til senere brug. Fortsæt til kortets bageste I/O og fjern skruerne. Fjern forsigtigt ventilatorledningerne på kredsløbet, og så bør du kunne trække standardkøleren ud.

Fjern varmepastaen fra gpu’en (den sølvfarvede firkant) og eventuelle varmepads (grå svampestrips) fra hukommelsesstakke og VRM’er. Følg så producentens anvisninger til monteringen af vandblokken.

9 Forstå dine fittings

Fittings udgør en af de største udskrivninger i et vandkølet system. Køb altid to eller tre flere, end du tror, at du skal bruge, og anskaf nogle vinklede 45- og 90-graderfittings. Du skal også bruge den korrekte type fitting til dine slanger. Til hårde slanger er der fittings med to o-ringe af gummi; til bløde slanger er kompressionsfittings bedst.
Find de nemmeste ruter fra A til B. Du skal prøve at undgå unødvendige buklinger i din slangeføring. Brug en kombination af vinklede og lige fittings. Brug propper til at stoppe ubrugte porte på reservoirer og grafikkort. Anbring en drænport på det laveste sted – det gør livet nemmere, hvis du får brug for at tømme dit system. Brug en T-splitterblok og en kugleventil, så er du i gang.

10 Monter slangerne

hvad enten det gælder bløde slanger eller hårde rør, er der både fordele og ulemper. Det tager tid at lære at opnå de rette bøjninger på et stykke akryl, og det kan føre til mange fejlslagne forsøg. Det er ikke desto mindre langt den nemmeste af de to typer at installere. Bløde slanger er nemmere at skære til og placere, men det er et mareridt at installere dem.

Anskaf en slange (husk at købe den korrekte indre og ydre diameter til dine fittings), placer den mellem de to punkter, og skær lidt mere af, end du regner med at skulle bruge. En stor, skarp saks kan klare den opgave, men man kan også få værktøj, der er specielt beregnet til bløde rør.

Nu skal du bruge en fladtang. Stik den ind i det rør, du vil sætte på din fitting, og luk tangen op. Gør det i to forskellige retninger, således at du får lidt plads at arbejde med. Installer så din fittingomløber over slangen. Skub slangen, indtil den når helt op til gevindet, og skru den på plads. Så sidder slangen godt fast. Gentag proceduren over hele systemet, og så er du klar.

11 Orden i kablerne

nu skal vi omsider afslutte systemet. Vi har allerede ført EPS-strømmen igennem, og nu drejer det sig kun om at føre de resterende kabler langs kabinettes bagside og hen til deres rigtige placeringer. Før dem udenom slangerne, når du kan.

På Dark Base 900 Pro er der desværre ikke noget psu-dæksel, og vi må derfor gå direkte til bagsiden med alle kablerne, samle dem, vi ikke skal bruge, og binde dem fast til kabinettet med en kombination af kabelstrips og plastikbeklædt ståltråd. Det behøver ikke at se superglamuorøst ud.

Der er et par ting, du kan gøre for at forskønne din kabelføring. For eksempel er kabelkamme glimrende til at sørge for, at din kabelføring ser pæn ud, og de fleste forhandlere af specielle kabler har sandsynligvis også kabelkamme. Husk det, når du laver dit system. Og med en modulær psu er resten mere eller mindre lige til at gå til.

12 Fyld løkken

Nu kommer vi til det sjove: Løkken skal fyldes. Men først nogle forholdsregler. Papirservietter er din bedste ven – få fat i så mange, som du kan, og anbring dem rundt omkring i kabinettet, over og under alle dine større fittings.

Hvis du har fulgt os hertil, skal du blot frakoble fittingen øverst på dit reservoir og tilslutte et stykke slange med en fitting. Nu bruger du enten en tragt eller en blød plastikflaske til at hælde kølevæsken ind i reservoiret. Det siger sig selv, at der skal være slukket for hele systemet. Du skal satse på at hælde kølevæske på, indtil reservoiret er cirka 70 procent fuldt.

Vi er varme tilhængere af EKWB’s Pastel kølekoncentrat. Den indeholder alle de biocider og rusthæmmende stoffer, man har brug for, og den er nem at blande. Du blander blot én del koncentrat med to dele postevand (eller deioniseret vand, hvis du virkelig vil være avanceret), og så er du klar.

13 Cirkuler løkken

Først skal du forberede din strømforsyning. Fjern pci-e-strømmen fra grafikkortet, tag EPS-strømmen fra bundkortet, og træk så stikket ud af dit 24-pin ATX. Lad din pumpe være sluttet til dens Molex-strøm, men sluk for den store pumpeventilator. Sørg for, at psu’en er slukket og stikket trukket ud.

Du kan enten købe en 24-pin ATX-bridge fra Newegg (XSPC ATX PSU Bridge Tool) eller selv lave en bridge til psu’en – brug en clips eller et stykke isoleret kobberledning. Fjern isoleringen i hver ende. Lad dit 24-pin ATX-kabels monteringsbøjle vende nedad, og forbind fjerde og femte pin fra højre på den nederste række af pin-ender. Under det næste skridt må du ikke røre ledningen.

Tænd for pc’en, og slå psu’en til. Lad systemet køre nogle få sekunder, mens pumpen lader kølevæsken cirkulere. Lad ikke pumpen køre tør, for det beskadiger lejerne. Fyld reservoiret op, og cirkuler, indtil du har et kontinuerligt flydende, væskekølet system.

14 Test for læk

Voila! Nu har du en fuldt kørende løkke. Vi vil foreslå, at du lader den køre i mindst et døgn for at være helt sikker på, at der ikke er nogen læk. Brug papirservietterne som indikatorer.

Når det er gjort, kan du tilslutte al din hardware igen og gå i gang med at afprøve og installere dit operativsystem. De generelle temperaturer bør ligge langt under det, som nogen alt i én-køler kan levere, især under belastning. Og fraværet af ventilatorer på grafikkortet giver et supertyst system.

Nu har du efter vores mening et mesterværk. Er det nemt at bygge vandkølede maskiner? Man skal igennem et par ekstra trin, men hvis du giver dig god tid, planlægger grundigt, dobbelttjekker alting og laver din research i god tid, bør du ikke få problemer. Man kan hævde, at det er af vores fejl, vi lærer mest, men når man roder rundt med dyre processorer, vil man meget gerne undgå disse fejl.

Ingredienser til væskekøling

1 Du kan ikke se det her, men de slanger, der går fra den øverste køler til den forreste køler, bruger fire separate 90 graders-fittings, der sidder lige bag pumpen/reservoiret.

2 Dette stykke slange kører fra den forreste køler til pump/reservoir-kombinationens indgangsport og fungerer også som drænventil. Den bruger en kugleventil-fitting, to han-til-han-stik og en T-splitter.

3 Med de to selvklæbende RGB-LED-strips kan vi ændre den hvide kølevæskes farve til enhver anden farve med et klik på en knap.

4Der er ingen andre backup-harddiske nogen steder i denne maskine, men den Samsung 960 Pro på 2TB, der ligger skjult under bundkortet, har muskler nok til os.

Konklusion

Har vores arbejde med et hurtigt og nemt ventilatorløst system fungeret? På en måde. Uden belastning kan systemet køre hele dagen uden at kny. Men under benchmarking fik vi problemer. Efter 52 minutters test nåede processoren sit Tj-maksimum på 100 grader, og kølerne var virkelig varme. Ved hurtige belastninger var benchmarkprocessen fin, men hvis man ville rendere i længere tid (over 20-30 minutter ved 4 GHz), ville man hurtigt få problemer.

På den anden side led processor ikke under belastningen, og den holdt sig på 4 GHz turbo. Da vi føjede Be Quiet!’s Silent Wings-ventilatorer til de interne kølere, faldt temperaturerne markant, og de forblev stabile ved cirka 55 grader gennem vores benchmarks, selv når de roterede langsomt. Det tyder på, at luftstrøm er en vigtig faktor.

Det lykkedes os stadig at holde systemet dødsens stille, idet ventilatorerne blev målt til under 9,8 dBA ved 33 procents hastighed. Hvis vi skruede op til 66 eller 100 procent via TUF X99’s ventilatorcontroller, faldt temperaturerne med 8 grader, men det forøgede også støjen markant.

Vi besluttede os også for at se, hvad der ville ske, hvis vi gik fra et positivt luftstrøm-system til et mere balanceret system, hvor de tre ventilatorer fortil trak luft ind i kabinettet, mens de tre foroven sendte den ud. Det medførte ikke nogen større generel forskel, og de fleste resultater lå indenfor en normal fejlmargen.

Brugen af bløde slanger var en herlig ide, de er nemme at manipulere, med tilpas mange vinklede fittings giver de i almindelighed ikke problemer. Det er værd at nævne, hvor vigtige disse fittings er. Vi har gennemgået en lignende øvelse for et par år siden, hvor vi brugte en Core i7-5820K og et Fractal Define S-kabinet, men slangeføringen her var et mareridt i sammenligning med dette projekt, og selv de hårde NZXT Manta-rør virkede nemme, set i det lys.

Og nu til svaret på spørgsmålet: Kan man lave en tyst arbejdsstation til tung rendering i den høje kvalitetsklasse? Desværre må vi erkende, at det i øjeblikket nok ikke lader sig gøre. Men når det er sagt, må vi slå fast, at med lidt tankevirksomhed og fiks køling kan man optimere et system til at være næsten lydløst, og det er efter vores mening tæt nok på idealet.