Konfigurer din egen Chromebook

Guide: Konfigurer din egen Chromebook

“Burde jeg installere Chromium OS på min gamle laptop, når der findes aldeles velfungerende Linux-distroer, som jeg kan vælge i stedet?”

Godt spørgsmål, og svaret er, at det ikke er alle, der ønsker sig en fuldfed distro. En del af succesen bag Chromebooks – og de har succes, idet salget af Chromebooks overhalede Apple Macs i USA i første kvartal af 2016 – er deres neddroslede Gentoo-baserede operativsystem. Hvis man skal give folk nem og ubesværet adgang til Google-tjenester, kan det være en fristende mulighed.

Det skal du bruge

Chromium OS kan hentes fra http://arnoldthebat.co.uk.

Enhver bærbar kan bruges.

1 Chromium vs. Chrome

Den gode nyhed er, at det er nemt at installere Chromium OS. Det er navnet på open source-udgaven af det officielle Google Chrome OS, og den kan man kun få via officielt licenserede Chromebook-pc’er. Man kan se en overfladisk forskel i form af det gennemgående blå tema, men Chromium OS bruger de samme Google-konti og -tjenester, og man får de samme fordele ved automatisk at få adgang til plugins og alt det andet, der er gemt i Google Cloud.

2 vælg din hardware

Chromium OS bygger på Gentoo, og det er Linux-baseret. Det giver alle fordelene ved Linux-kernen – men man skal være opmærksom på, at det blev lanceret i slutningen af 2009. Hvis du har planer om at afprøve det på.

Se også:  Anonymizer
3 vælg en konfiguration

En række websites har vedligeholdte konfigurationer af Chromium OS. Du vil næppe selv opbygge det fra kilden, og derfor kan du finde versioner, der er klar til VirtualBox og til kørsel og installation fra et USB-drev. Vi bruger det projekt, der bliver vedligeholdt på http://arnoldthebat.co.uk, fordi det i skrivende stund er opdateret. Et andet populært projekt kan man downloade fra Hexxehs website (http://chromeos.hexxeh.net). Det ser imidlertid ikke ud til at være blevet opdateret siden april 2013, men det virker stadig.

4 giv Chromium OS en omgang
Du har en række muligheder for at prøve Chromium OS. Det nemmeste er at downloade et image, skrive det til et USB-drev og derefter boote det fra din laptop eller pc. Der findes også live disc-versioner, men med skrivbare medier kan du gemme dine indstillinger og tage operativsystemet med dig, så du kan bruge det på enhver maskine.

Se også:  Asus Chromebook C202
5 køb et billigt ssd

Selvom den ikke bliver offentliggjort sammen med operativsystemet, findes der en kommando, som nemt kopierer styresystemets partitioner til et internt drev. Den sletter alle eksisterende data, men med prisfaldet på ssd’er er det ikke uden for mulighedernes rækkevidde at købe et drev til dette projekt. Vi prøvede at dual-boote Chromium med Linux Mint, men det virker, som om Chromium så dette som en reparationstilstand og nægtede at lege med. Hvis du har mere held med dig, vil vi gerne vide det, for det lader til at være en relativt enkelt proces at gendanne de to partitioner ROOT-A og STATE og derefter få dem over fra USB-drevet og opdatere Grub.

Installer og opdater Chromium OS

1. hent en installation

Hent den seneste specielle installation fra http://bit.ly/2bh9TsJ. Disse installationer bevarer alle tidligere drivere, herunder Broadcom Wireless og utestede trådløse kort fra Realtek Atheros. Bemærk, at der er Cx86OS- og Camd64OS-installationer til 32-bit- og 64-bit-support. Du skal sørge for at hente den korrekte version til din hardware, så du får mest muligt ud af hukommelsen.

2. Boot-medier

7ZIP-filen fylder omkring 1 GB, og i ukomprimeret form er den en IMG-fil på 2,4 GB. Man skal overføre den til et USB-drev af passende størrelse eller til et SD-kort. Man kan godt køre Chromium OS herfra, men en installation på et internt ssd eller en harddisk giver naturligvis den hurtigste kørsel: $ sudo dd if=<ChromeOSname.img> of=/dev/sdbX bs=4M

3. Start Chromium OS

Boot din laptop med USB-drevet. Du skal sikkert bruge F12/Del til at justere i BIOS/UEFI. Du behøver ikke at logge på en konto; brug Guest-funktionen. Tryk Ctrl-Alt-T for at åbne udviklernes Chrome-shell. Skriv shell for at åbne en rigtig Linux-shell.

4. Installer Chromium OS

Advarsel! Den næste kommando sletter hele det interne drev, og vi havde ikke stort held med dual-booting. Hvis du bliver afkrævet et kodeord, skal du bruge “password.”

Ved shell’en skriver du:

$ /usr/sbin/chrome-install –dev /dev/sda , og så er installationen i gang. Når den er slut, fjerner du USB-drevet og genstarter.

5. hent API-nøglerne

Alt fungerer, men nogle dele af styresystemet kan ikke bruge Goo-gle-tjenester uden signerede nøgler. Opret abonnement på Google Code-gruppen hos http://bit.ly/2d2QOqB, gå så til https://console.developers.google.com, og vælg “Create Project.” Tilvælg Drive API/SDK, Google Maps Geolocation API og Google Now for Chrome API.

6. tilføj nøglerne

Der skelnes mellem små og store bogstaver. Når du bliver bedt om et kodeord, skal det være “password.” Åbn Crosh, $ shell , $ sudo su , $ mount -o remount,rw / , $ cd /etc , $ vi chome_dev.conf . I Vi skriver du nøglerne som vist til venstre. Tryk Esc wq! , log ud, log ind igen, og nu skulle Chromium Files have adgang.

Google API-Nøgler

Denne del af guiden er ikke strengt nød vendig, og sandt at sige er den en plage at føre ud i livet, fordi nøglerne er lange, og hvis din skrifttype forveksler “1,” “L” og “I,” er det også en pine at skrive dem. Men hvis du vil have, at din Chromium Files-app skal arbejde godt sammen med din eksterne Google Drive-konto, er dette vejen frem.

Først skal du hente nøglerne fra https://console.developers.google.com. Under “API” skal du vælge “Credentials” efterfulgt af “Create New Client ID for Installed Applications and Other Type” og derefter vælge “Create New Key.” Du ser nu to tekster med dit API, ID og Secret key. Det andet større skridt består i at føje miljøvariablerne til Chromium.

I Vi føjer du de følgende tre linjer til slutningen af konfigurationsfilen sammen med dine nye nøgler. GOOGLE_API_KEY= GOOGLE_DEFAULT_CLIENT_ID= GOOGLE_DEFAULT_CLIENT_SECRET=