Optag direkte fra din computerskærm

Med Icecream Recorder er det nemt at tage et skærmbillede og optage video fra alle områder af din pc-skærm. Resultatet kan blandt andet bruges til illustrationer og instruktionsvideoer, som du kan dele med andre på nettet

Det er nemt at ”affotografere” hele Windows 10-skrivebordet med kommandoen Print Screen, men med Icecream Recorder (www.icecreamapps.com) får du meget mere kontrol. Programmet kan bruges til at fange specifikke dele af et skærmbillede og optage videoer til deling på nettet.

Det er også nyttigt, når du ønsker at vise nogen, hvordan man gør noget bestemt. Du kan få programmet til at registrere alle dine bevægelser ledsaget af en fortællerstemme. Bagefter kan det gemmes som en video.

Selvom Icecream Recorder er gratis, foreslår vi alligevel Pro-versionen, som koster lidt penge. Her har du flere muligheder, herunder optage i en lang række filformater, hvilket gør det lettere for dig at dele så bredt som muligt. Men indtil videre ser vi i denne guide på den gratis version. Du kan vælge dansk under installationen.

1 Indstil dine præferencer

Det første du skal gøre, når du åbner Icecream Recorder, er at beslutte, hvor dine skærmskud og videoer skal gemmes. Gå til Indstillinger > Gem til og vælg stan-dardmapperne. Det kan være under Billeder > Gemte billeder eller i skyen med OneDrive. Vælg ”Tilpas output filnavne”, hvis du ønsker at navngive hvert skærmbillede.

2 Vælg dit skærmbilledformat

Gå ind under Indstillinger > System for at vælge, om du vil gemme i formatet PNG eller JPEG. Under fanen ”System” kan du også vælge, om programmet automatisk skal åbne, når du logger på, tjekke for opdateringer, vise meddelelser osv. Tilpas genveje under fanen ”Genvejs-taster”.

3 Vælg dit videoformat

Gå ind under Indstillinger > Video, og vælg fra rullemenuen det format, som du vil optage i. Bruger du den gratis version af programmet, er du begrænset til stan-darden WebM (VP8). Du kan også indstille kvaliteten i dine videooptagelser og tilføje et nedtællingsur, så du er klar, når optagelsen starter.

Se også:  Guide: Komprimer store filer og udpak arkiver

4 Vælg dit lydformat

Før du begynder at lave skærmbilleder, vælger du lydindstillinger. På den måde fanger du lyden fra det, du optager på skærmen, og fra din mikrofon. Du kan også justere niveauet på dine lydoptagelser, og der er flere muligheder, når du klikker på knappen ”Åbn Mixer”. Du kan også vælge, hvordan lydene afspilles.

5 Vælg stilen på skærmbilleder

Icecream Recorder er fleksibel, når det handler om at optage fra skærmen. Vælg mellem fuld skærm, et brugerdefineret område, genvalg af senest brugte område eller automatisk registrering. Vælger du sidstnævnte, forsøger programmet at identificere forskellige elementer, som du så kan køre musen henover og vælge.

6 Tilpasset skærmskud

Indfang et bestemt skærmområde ved at vælge ”Brugerdefineret område”. Brug musen til at klikke og trække for at tegne området. Justér med de grå ”håndtag”, eller indstil dimensionerne i programvinduet ”Tag screenshot”. Klik på logoet ”Screenshot”, navngiv dit billede og gem det. Gør det samme ved optagelse af video.

7 Opret noter på skærmbilledet

Du laver noter på dit skærmbillede ved at vælge ”Tegn” i programvinduet. Du kan tilføje figurer, ændre deres farve og kanttykkelse samt tilføje tekst. Er du utilfreds med placeringen af en figur eller ønsker du at ændre størrelsen, sker det med markørværktøjet i samme vindue. Du kan også tilføje flere noter i trin.

 

8 Lad andre se dine skærme

Alle optagelser er gemt under ”Opgaver” i programvinduet. Her finder du oplysninger om hver optagelse med filstørrelse og opløsning. Vælg en opgave, og du får den vist sammen med andre muligheder til højre. Klik på ”Mere” for at kopiere skærmbilledet til udklipsholder. Del et skærmbillede ved at åbne det og vælge ”Del”.