100 tips til Windows 10

100 tips til Windows 10

100 tips til Windows 10

Her får du 100 essentielle tips til Windows 10, der gør det daglige computerarbejde lidt nemmere

Hvad enten man har brugt Windows i årevis, eller man er nybegynder ved pc’en, kan man altid lære noget nyt. Selv garvede brugere kan finde masser af skjulte tricks, der kan gøre det daglige computerarbejde lidt nemmere.

Vi har her samlet ikke færre end 100 fortræffelige tips

De er skrevet med henblik på Windows 10, men mange af dem fungerer også med tidligere udgaver af Windows. Der er mange imponerende værktøjer og funktioner, som er indbygget i Windows. Nogle af dem er oplagte og nemme at bruge, men der findes mange andre hemmeligheder, som man kan afsløre ved at kradse lidt i overfladen på Windows.

På de følgende sider løfter vi sløret for nogle af de bedste råd om Windows 10

På vores top-100-liste er der tips, som gør livet lettere – for eksempel ændring af rækkefølgen i proceslinjen eller låsning af computeren med et enkelt tastetryk. Vi kommer også længere ned under kølerhjelmen og frigør lagerplads eller opretter en bootdisk til brug i nødstilfælde. Med andre ord: et sandt væld af information om Windows.

Tips til Windows 10: 1-10
01 Brænd ISO-diskimages

Højreklik blot på en ISO-fil, og vælg funktionen “Brænd diskafbildning”. Vælg den diskbrænder, du vil bruge, isæt en tom disk og klik på “Brænd”-knappen

02 Omarranger proceslinje

Du kan rydde op i proceslinjen ved at flytte rundt på ikonerne. Klik og træk et ikon til dets nye placering, så flytter de andre ikoner sig, så der bliver plads.

03 Brug fastgjorte mapper til at få hurtig adgang

Hvis du ofte bruger de samme mapper, er fastgjorte mapper praktiske. Du fastgør en mappe til Windows Stifinders jumpliste ved at åbne Stifinder og trække en mappe Hurtig adgang-listen. Så bliver den synlig herfra, og når du højreklikker på Stifinders proceslinjeikon, kan du også se den fastgjorte mappe der.

 04 Tjek hurtigt skrivebordet

Der er ingen grund til at minimere alle dine åbne vinduer for at se skrivebordet. Klik med musen i nederste højre hjørne af skærmen, så forsvinder de midlertidigt.

05 Få mere plads på skrivebordet

Proceslinjen er nyttig, men du vil måske ikke have den fremme hele tiden. Du kan maksimere skrivebordets størrelse ved at højreklikke på en tom del af proceslinjen og vælge “Indstillinger”. Under Proceslinje klikker du “Skjul automatisk proceslinjen”. Proceslinjen forsvinder, indtil du flytter musen ned til bunden af skærmen – så kommer den frem.

06 Kør to programmer side om side

Du behøver ikke manuelt ændre størrelse på dine programvinduer – træk blot et vindue til skærmens venstre kant, så kommer det til at fylde halvdelen af skærmbilledet. Træk et andet vindue til højre, hvis du vil se dem begge ved siden af hinanden. Du kan flytte rundt på vinduerne, som du vil.

07 Hurtig start af proceslinje-apps

Du behøver ikke at bruge musen, når du starter programmer, der har genveje i proceslinjen. Start det første ikon ved at trykke Win-1 – og så videre.

08 Start et nyt programvindue

Når et program kører, og man klikker på dets proceslinjeikon, skifter man til denne app. Hvis du hellere vil åbne et nyt vindue, skal du blot holde Skift-tasten nede, mens du klikker på ikonet.

09 Luk apps uden at gå over til dem

Hold musmarkøren over en proceslinjeknap, og klik på X’et øverst til højre i eksempelvisningen. Så bliver appen lukket.

10 Skifter mellem tablet- og laptoptilstand

Åben Beskedcenter og klikke “Tablettilstand” for at skifte manuelt. Klik “Start > Indstillinger,” og gå til “System > Tablettilstand”. Her kan du justere de relevante indstillinger og for eksempel få proceslinjen på skærmen konstant, også i Tablettilstand.

11 Skift mellem dine skærme

Hvis du har mere end én skærm sluttet til din computer, kan du slippe for at trække og slippe vinduer ved hjælp af tastaturkombinationen Win-Skift plus venstre eller højre piletast.

12 Opgaveskift og virtuelle skriveborde

Windows 10 har fået en ny Opgaveskifter. Tryk Win-Tab, så kan du se alle dine åbne vinduer på en gang. Du kan enten klikke på et af dem og dermed åbne det eller trække det til “Nyt skrivebord” nederst på skærmen og overføre det til et andet (virtuelt) skrivebord. Man kan organisere flere skriveborde (opret dem ved at klikke “+”) ved at trække dem til det ønskede skrivebord. Du flytter mellem skrivebordene ved at holde Ctrl-Win nede og bruge højre og venstre piletaster.

13 Nem komprimering af store filer

Vil du sende en række filer, men du er bange for, at de er for store til at blive vedhæftet en e-mail? Vælg blot de ønskede filer, højreklik, og vælg dernæst “Send” efterfulgt af “Zip-komprimeret mappe”.

14 Se programvinduer

Når man har mere end én udgave af et program kørende, kan det være svært at vide, hvor man skal begive sig hen. Lad musen glide over programmets ikon på proceslinjen, så kan du se alle de kørende udgaver. Hvis du fører musen hen over en af dem, får du en visning i fuld størrelse. Klik for at gå videre.

15 Lås maskinen med et tastaturtryk

Forlader du computeren et par minutter? Lås den ved at trykke Win-L. Det kan ikke blive nemmere.

16 Blad gennem inaktive vinduer

I Windows 10 kan man blade gennem vinduer, der ikke er aktive. Før musen over vinduet, og brug hjulet til at bladre uden at klikke. Slå denne funktion fra via “Indstillinger > Enheder Mus og touchplade”, hvis den irriterer dig.

17 Kompatibilitetstilstand

Visse ældre former for software opfører sig måske ikke som forventet under Windows 10. Prøv at højreklikke på genvejen til et genstridigt program, og vælg så “Egenskaber > fanen Kompatibi-litet.” Vælg boksen i sektionen “Kompatibilitetstilstand”, og vælg den Windows-version, programmet fungerede sammen med. Det kan måske løse problemet.

18 Proceslinjeknapper på din måde

Windows sparer plads ved at kombinere vinduer fra den samme app i ét proceslinjeikon. Vil du hellere se hvert enkelt vindue for sig? Højreklik på proceslinjen, vælg “Indstillinger”, og brug menuen “Knapper på proceslinjen” til at vælge mellem funktionerne “Kombiner og skjul etiketter” og “Aldrig”.

19 Lommeregner og konvertering

Lommeregneren kan meget mere end at lægge sammen og trække fra. Her kan du finde funktioner til videnskabsfolk og programmører, og der er flere muligheder for konverte-ring.

20 Skift vinduer med en genvej

Der er masser af muligheder for at ændre størrelse og placering for et åbent vindue. Hold Win nede, og tryk pil op for at maksimere et vindue eller pil ned for at minimere det. Man kan også bruge Win sammen med højre og venstre piletast til at fastgøre det aktuelt valgte vindue til venstre eller højre side af skærmen. Du kan også hurtigt rydde op ved at minimere alt andet end det aktuelle vindue. Tryk Win-Home.

21 Tilpas vinduesstørrelser

Gå til www.brianapps.net, og download Sizer 3.4. Med dette værktøj kan man skræddersy sine vinduers størrelse. På grund af ændringer i Windows skal man gøre bredden 14 pixel længere, end man behøver, og højden skal være syv pixel større – for eksempel 1294 x 807 for 1.80 x 800.

22 Omarranger meddelelsesområdet

Hvis du ikke er fornøjet med den måde, hvorpå ikonerne er placeret i proceslinjens meddelelsesområde, kan man simpelthen trække og slippe dem til nye placeringer. På den måde kan man tilpasse proceslinjen efter ens egne behov.

23 Frigør diskplads

Det er en god ide at rydde op i overflødige sager. Skriv “cleanmgr” i søgefeltet, så starter Windows’ egen Disk-oprydning. Du kan også downloade CCleaner fra www.piriform.com og få en mere effektiv rengørings-app.

24 Minimer alle vinduer samtidig

Hvis du hurtigt vil minimere alle dine åbne vinduer og programmer, trykker du tastaturkombinationen Win-M. Du kan også gribe et vindue med musen og ryste det. Den handling gør, at det rystede vindue står tilbage, mens alle de andre bliver minimeret.

25 ClearType ser forrygende ud

ClearType får tekst til at se flot ud på skærmen, men man kan finjustere den. Klik “Start,” og skriv “Cleartype” for at få adgang til ClearType-teksttuner. Her bliver du guidet gennem processen.

26 Se dine skrifttyper

Åbn mappen Skrift-typer under Kontrolpanel. Her kan du se eksempler på de skrifttyper, du har installeret. Du kan skjule dem eller slette dem. Men tag først en backup i en anden mappe.

27 Gør det nemmere at vælge filer

Når du skal vælge flere filer, kan det være hurtigere og nemmere, hvis du bruger afkrydsningsfelter. Åbn Stifin-der, og gå til fanen “Vis”. Klik ud for “Afkrydsningsfelter for elementer”. Når du nu kører musen over en mappe eller en fil, fremkommer der et afkrydsningsfelt. Her kan du klikke og dermed vælge filen. Gentag proceduren med alle de andre, du vil vælge.

28 Fart og tempo med USB

Sæt drevet i, og i den Automatisk afspilning-dialogboks, der kommer frem, vælger du “Gør systemet hurtigere” og aktive-rer dermed funktionen ReadyBoost. Nu kan du vælge, hvor megen plads der skal bruges for at hjælpe computerens hukommelse.

29 Vis alle dine drev

Hvis du foretrækker at se alle drevbogstaver hele tiden, klikker du “Indstillinger” under Stifinders “Vis”-fane. Fravælg “Skjul tomme drev”, og klik derefter “OK”. Nu er alle dine drevbogstaver synlige.

30 Tag skærmbilleder

Klippeværktøj er ideelt, når man skal gemme et billede af det, der sker på skrivebordet. Meget nyttigt til skærmbilleder og fejlfinding.

31 Projicer dit skrivebord

Indbygget understøttelse af projektorer gør det utrolig enkelt at slutte en laptor til en projektor. Klik Win-P, og se mulighederne.

32 Tjek pc’ens ydelse

Du kan manuelt køre Windows Experience Index-test i Win 10 ved at installere WEI-værktøjet fra http://winaero.com/download.php?view.79.

33 Hvor er mit Handlingscenter?

Undrer du dig, hvor det er blevet af? Skriv “vedligeholdelse” i søgefeltet, og klik på “Sikkerhed og vedligeholdelse” for at få meddelelser om problemer og løsninger.

34 Tjek forbruget af hukommelse

Du kan se de apps, der bruger hukommelse, ved at højreklikke på proceslinjen, vælge “Jobliste” og derefter “Flere oplysninger”.

35 Uden om Registreringsdatabasen

Vil du justere Windows-indstil-linger uden at få snavsede fing-re? Download og kør Ultimate Windows Tweaker 4.0 fra http://bit.ly/uwt-win10, hvor du kan finde masser af praktiske tips og specielle indstillinger, der kun kræver et enkelt klik. Lav et gendannelsespunkt, før du går i gang.

36 Giv netværks-placeringer et bogstav

Hvis du har en hyppigt brugt netværksmappe, kan du skrue op for hastigheden ved at give den et drevbogstav. Gå til netværksplaceringen i Stifinder, højreklik på den, og vælg “Opret forbindelse til et netværksdrev”. Vælg dernæst dit nye drevbogstav.

37 Se ure fra andre tidszoner

Proceslinjen viser det aktuelle tidspunkt, og her kan man også aflæse tiden i op til to andre lande. Klik på tiden i meddelelsesområdet, og vælg “Indstillinger for dato og klokkeslæt”. Blad ned, og klik “Tilføj ure for forskellige tids-zoner”. Vælg “Vis denne tids-zone”, og konfigurer den ved hjælp af rullemenuen.

38 Gendan biblioteker

Biblioteker er som standard skjulte i Windows 10, men du kan hente dem ved at gå til “Vis”-fanen i Stifinder og klikke på knappen Navigationsrude. Vælg “Vis biblioteker”.

39 Personalig skærmkalibrering

Hvis du ønsker fuld kontrol over skærmens kalibrering, skal du skrive “dccw” i søgefeltet. Det giver adgang til guiden Kalibrering af skærmfarver. Klik “Næste”, så hjælper guiden dig med at vælge de bedste
skærmindstillinger.

40 Gendan en klassisk fremtoning

Hvis du ikke bryder dig om den måde, hvorpå visse elementer bliver vist i meddelelsesområdet på proceslinjen (batteri, tid, dato og volumenkontrol), kan du gendanne det gamle udtryk. Normalt ville man skulle ind i Registreringsdatabasen, men du kan nøjes med at starte Ultimate Windows Tweaker (se Tip 35) og gå til “Customization > Windows 10 tab”. Her finder du de funktioner, du skal bruge.

41 Frem og tilbage

Den klassiske opgaveskifter (Alt-Tab) eksisterer
stadig. Brug den til at bladre gennem rækken af vinduer. Hvis du holder Skift-tasten nede samtidig, kan du bladre baglæns.

42 Fravælg dvalefunktionen, og få mere diskplads

Windows’ dvalefil fylder meget, navnlig på maskiner med mas-ser af ram. Man kan fravælge den og spare plads ved at højreklikke på “Start”-knappen og vælge “Kommandoprompt (administrator). Skriv “powercfg -h off”, og tryk Enter.

43 Skærmtastatur

Hvis du har problemer med dit tastatur og er nødt til at købe et nyt, kan du i mellemtiden bruge et skærmtastatur, Skriv kommandoen “osk” i Cortanas søgelinje, og tryk Enter. Så kommer det frem.

44 Aktiver vinduer uden et klik

Vil du aktivere vinduer ved blot at rulle musen hen over dem? Skriv “Øget tilgængelighed” i søgefeltet, og vælg “Funktioner til øget tilgængelighed”. Klik på linket “Gør musen lettere at bruge”, og vælg så den funktion, der hedder “Aktivér et vindue ved at holde musemarkøren over det” i sektionen “Gør det lettere at administrere vinduer”.

45 Foretrukne kommandoer

Gør dine kommandoer mere tilgængelige: Højreklik på funktionen, og vælg “Føj til værktøjslinjen hurtig adgang”.

46 Kør som administrator

Du kan køre ethvert program i Proceslinjen i rollen som administrator ved simpelthen at holde Ctrl-Shift nede på samme tid.

47 Brugerkontokontrol

Brugerkontokontrol er en glimrende sikkerhedsfunktion, og man kan selv vælge, hvor følsom den skal være. Klik på “Start”-knappen, skriv “Kontrol af brugerkonti”, og tryk Enter. Du kan nu bruge skyderen til at vælge, hvornår der skal komme advarsler.

48 Blad gennem en enkelt app

Vi ved alle, at Alt-Tab er en fiks genvej til at bladre gennem programmer. Hvis du vil bladre gennem kun et programs åbne dokumenter eller vinduer, kan du holde Ctrl-knappen nede og klikke på programmets proceslinjeikon, indtil du når frem til det vindue, du søger.

49 Åbn stifinder

Når man åbner Stifin-der, går den til mappen Hurtig adgang. Hvis du i stedet hellere vil have, at den går til dine drev, skal du vælge “Indstillinger” under “View”-fanen og vælge “Denne pc” i rullemenuen.

50 Hurtig og nem kommandoprompt

Hold Skift nede, mens du højreklikker på en mappe. Så fremkalder du den ellers skjulte funktion “Åbn kommandovindue her”. Denne funktion fører dig til denne lokation i kommandoprompt-vinduet.

51 Luk vinduer hurtigt

Når du ser på et programeksempel i proceslinjen, kan du lukke vinduet med et klik på den midterste museknap.

52 Hurtig søgning

Når du vil søge efter en fil i en bestemt mappe, skal du blot trykke F3 for at komme til søgefeltet, skrive søgeordet og trykke Enter.

53 Zoom ind og ud

Du kan få et bedre overblik over det, der sker på skrivebordet eller i et program ved at trykke Win-tasten og “+” for at zoome ind. Brug Win og “-” til at zoome ud igen.

54 Arranger dit vindue

Højreklik på proceslinjen, og klik på enten “Vis vinduer stablet” eller “Vis vinduer side om side”.

55 Opret sine egne genveje

Opret tastaturgenveje, der starter dine foretrukne programmer. Højreklik på en programgenvej og vælg fanen “Egenskaber > Genvej”. Vælg “Genvejstast”, og skriv den ønskede tastaturkombination. Klik “OK”.

56 Få mere ud af din store skærm

Store skærme med superhøj opløsning kan gøre tekst på skærmen så lille, at den er svær at læse. Juster det via “Start > Indstillinger > System > Skærm”. Brug skyderen “Skift størrelsen af tekst, apps og andre elementer” til at gøre teksten større. Skriv “DPIScaling” i søgefeltet, så får du en ny dialogboks, hvor du kan styre specifikke elementer.

57 Flyt proceslinjen

Flyt proceslinjen til venstre eller højre. Højreklik på en tom del af proceslinjen, og sørg for, at funktionen “Lås proceslinjen” ikke er aktiveret (ellers kan du fravælge den med et klik). Du kan nu trække proceslinjen til din foretrukne placering, før du igen fikserer den. Prøv det!

58 Registrer eventuelle problemer

Du kan sommetider komme ud for et problem med din computer, og du ved måske ikke, hvordan du løser det. Det kan være svært at forklare til andre, hvori problemet består. Her kan Optager til problemtrin hjælpe. Funktionen gør det muligt at optage det, der sker på skærmen, og sende optagelsen til nogle, der måske kan hjælpe. Skriv “psr” i søgefeltet, og vælg Trinoptager. Klik på “Start optagelse” og arbejd med computeren, indtil pro-blemet igen opstår. Klik “Stop optagelse”, før du gemmer og mailer filen.

59 Send til flere steder

“Send til”-sektionen i kontekstmenuen er meget nyttig. Hvis du holder Skift nede, mens du højreklikker på en mappe, får du vist en udvidet liste over muligheder i den undermenu, der kommer frem.

60 Se, hvordan din pc bliver brugt

Windows’ Ressourceovervåg-ning giver mulighed for at se, hvordan processor, hukommelse og harddiske bliver brugt. Tryk Win-R, skriv “resmon,” og tryk Enter. Grafen viser, hvordan individuelle programmer og processer gør brug af din hardware.

61 Reparer en problematisk pc

Problemer kan opstå, og du vil måske genstarte Windows i en fejlfindingstilstand. Det gør du manuelt ved at trykke Skift, mens du klikker “Start > Tænd/sluk > Genstart”. Nu får du en række muligheder. Hvis du for eksempel vil ind i Fejlsikret tilstand, vælger du “Fejlfinding > Avancerede indstillinger > Startindstillinger” og vælger din foretrukne tilstand:
“4” for Fejlsikret tilstand alene eller “5” for Fejlsikret tilstand med internetadgang.

62 Skift vigtige vinduer til et mørkere tema

Windows 10 omfatter et skjult mørkt tema til systemindstil-
linger og indbyggede apps. Åbn Ultimate Windows Tweaker, og vælg “Customization > Windows 10.” Fravælg både “Apps
Use Light Theme” og
“System Uses Light Theme,” og klik “Apply.” Ændringen sker med det samme, og den er nem at rulle tilbage ved blot at klikke i de samme bokse igen.

63 Kontroller Automatisk afspilning

Klik “Start > Indstillinger > Enheder > Automatisk afspilning”. Nu kan du styre, hvad der sker, når du indsætter en disk eller tilslutter et eksternt drev. Du kan vælge helt at frakoble
Automatisk afspilning.

64 Log automatisk på

Kom hurtigere i gang. Tryk Win-R, skriv “netplwiz”, og tryk Enter. Sluk boksen “Brugere skal angive brugernavn og adgangskode for at bruge computeren,” og vælg din konto, før du klikker “Anvend”. Skriv dit kodeord, når du bliver bedt om det. Klik “OK”, og så er du klar.

65 Gem Office-filer i WordPad

WordPad virker umiddelbart enkel, men programmet har flere funktioner, end man skulle tro. Hvis du klikker på “Fil” efterfulgt af “Gem som”, kan du gemme i Officeformatet docx uden at skulle bruge anden software eller applikationer.

66 Skriv et nyttigt notat til dig selv

Der er ingen grund til at fylde skrivebordet op med hundrede forskellige huskesedler. Du kan i stedet lægge elektroniske
huskesedler på computerens skrivebord. Start Sticky Note fra Startmenuen, og skriv notater, når du har brug for det. Du kan endda højreklikke på notater og ændre deres farver. Det er enkelt og effektivt, når man skal kunne se forskel på dem.

67 Spil musik på en  anden computer

Med Windows Media Player kan man afspille musikfiler, men man kan også få afspillet musik på en anden computer. Det skal man indstille på forhånd: Start Windows Media Player, klik på “Stream”-knappen, og vælg så “Slå medie-streaming til”. I det vindue, der fremkommer, klikker du “Slå mediestreaming til”. I Windows Media Player klikker du igen på “Stream”-knappen og vælger derefter “Tillad fjernkontrol på dette netværk”. Vælg nu “Stream” efterfulgt af “Tillad, at enheder spiller mine medier automatisk”. Gentag processen på andre computere på netværket. Højreklik så på en musikfil, og vælg “Vis på enhed,” før du vælger en pc eller en anden enhed til afspilning.

68 Genopliv Windows Billedfremviser

Enten elsker eller hader man Windows 10’s nye Billeder-app. Hvis du hader den, kan denne justering genoplive den klassi-ske Windows Billedfremviser som standardprogram. Åbn igen Ultimate Windows Twea-ker, gå til sektionen “Additio-nal”, og klik “Enable Windows Photo Viewer.” Når det er gjort, gør du igen programmet til standard under “Settings >
System > Default apps.”

69 Se et slideshow på skrivebordet

Kan du ikke bestemme dig for, hvilket billede du skal bruge som baggrund? Brug et roterende slideshow i stedet. Højreklik på skrivebordet, og vælg “Personlige indstillinger” Klik på “Baggrund”, og vælg “Slideshow”. Du bliver bedt om at vælge en mappe med de billeder, du vil bruge. Vælg, hvor hyppigt billedet skal skifte. Det er glimrende til at gøre en kedelig baggrund mere frisk og interessant.

70 Gammeldags proceslinje-kontekstmenuer

Når man højreklikker på en knap i proceslinjen, får man adgang til jumplister. Hvis du foretrækker i stedet mulighe-der for at maksimere, minimere og lukke vinduer, skal du holde Skift nede, mens du højreklikker på proceslinje-knappen.

71 Flyt apps til et nyt drev

Hvis du er ved at løbe tør for plads på din harddisk, eller du har en tablet med begrænset lagerkapacitet, kan du gå til “Indstillinger > System > Lager” og gå ned til sektionen “Gem placeringer”. Klik på rullemenuen under “Nye apps gemmes i:,” og vælg et andet drev med bedre plads. Du kan også flytte nogle (men ikke alle) eksisterende Windows Store-apps, hvis pladsen er meget trang. Gå til “Apps og funktioner,” og klik så på den app, du vil overføre. Hvis “Flyt” ikke står med gråt, klikker du her, vælger destination og klikker igen “Flyt” for at overføre appen.

72 Oprydning på skrivebordet

Hvis du har ikoner over det hele, kan du højreklikke på skrivebordet og vælge “Arranger ikoner automatisk”.

73 Skræddersy Send til
Mange programmer føjer detaljer til “Send til”-menuen, men du kan også selv tilføje dine egne. Den enkleste metode hedder Send To Toys (http://gabrieleponti.com/software).

74 Få mere plads på skærmen

Du kan se mere af skrivebordet og dine kørende programmer ved at reducere dine proceslinjeknapper. Højreklik i proceslinjen, og vælg “Indstil-linger”. Under fanen Proceslinje vælger du “Brug små knapper på proceslinjen”.

75 Få mere proceslinje

Du ønsker dig måske i stedet en større proceslinje, så du kan se flere knapper eller ekstra kørende programmer. Højreklik på proceslinjen, og sørg for, at “Lås proceslinjen” ikke er valgt. Du kan trække i toppen af proceslinjen for at gøre den større.

76 Juster dine indstillinger for Hurtig adgang

Hurtig adgang i Stifinder blander hyppigt brugte mapper med fastgjorte mapper efter dit valg. Gå til “Vis”-fanen, og klik “Indstillinger”. Her kan du vælge, om hyppigt anvendte mapper skal vises.

77 Privat Browser Historik

Du kan beskytte din browserhistorik i den nye Edge-browser ved at skifte til InPrivate-
tilstand. Det kan du gøre ved
at trykke Ctrl-Shift-P.

78 Reducer systemlyde for opringninger

Hvis du vil forhindre den musik, du lytter til, i at blande sig i computer-baserede telefon-opringninger, kan du vælge, at lydniveauet automatisk bliver nedsat, når der kommer en opringning. Højreklik på højttalerikonet i meddelelsesområdet, og vælg “Lyde”. Gå til fanen “Kommunikation”, og vælg en af de tre muligheder for at reducere lydstyrken eller helt slå lyden fra.

79 Se alle meddelelsesikoner

Windows sparer plads ved at gemme nogle ikoner fra meddelelsesområdet. Hvis du altid vil se dem, klikker du “Start > Indstillinger” og vælger “Vælg, hvilke ikoner der skal vises på proceslinjen”. Sørg for, at “Vis altid alle ikoner i meddelelsesområdet” er slået til.

80 Fortryd en utilsigtet handling

Hvis du kommer til at flytte, kopiere eller sende en fil til
Papirkurven, kan du fortryde handlingen ved at trykke Ctrl-Z. Pyha!

81 Tjek din energieffektivitet

Højreklik på “Start”-knappen, og vælg “Kommandoprompt (administrator)”. Skriv “powercfg -energy”, og tryk Enter. Efter cirka et minut går du til den mappe, du bliver informeret om (typisk C:\Windows\System32) og åbner filen energy-report.html. Den viser dig, hvad du kan gøre for at spare på strømmen.

82 Få adgang til individuelle indstilinger

Har du en særlig justering, som du hyppigt skal grave rundt i Indstillinger for at finde? Du kan oprette genveje til dem på forskellige måder. Det enkleste er at fastgøre den som en flise på Start-menuen. Find den i “Indstillinger”, og højreklik på navnet i feltet til venstre. Vælg “Fastgør til Start”.

83 Vælg dine slukfunktioner

Tænd/sluk-knappen kan gøre mange ting – genstart, sluk,
slumre og så videre – og man kan vælge, hvad der skal ske som standard. Højreklik på “Start”-knappen, og klik “Vælg, hvad tænd/sluk-knapperne gør”.

84 Føj faner til Stifinder

Stifinder i Windows 10 er en forbedring i forhold til Windows 7, men der mangler stadig funktioner, der kan
forhindre, at mange vinduer ligger og roder på skrivebordet. Clover 3 er en gratis funktion, der føjer Chrome-agtige faner til Stifinder. Find den på www.ejie.me.

85 Gendan slettede filer

Man glemmer nemt, hvor praktisk Papirkurv er. Hvis du har slettet en fil, et dokument eller en mappe, som du vil gendanne, åbner du Papirkurv fra skrivebordet. Her kan du finde dine filer og gendanne dem.

86 Søg med Cortana

Skriv navnet på en fil eller mappe i Cortanas søgeboks, og du får en masse resultater.

87 Tal til din pc

Hvis du ikke skriver særlig hurtigt, eller blot vil prøve noget sjovt, skriver du “Tale” i søgefeltet og vælger “Talegenkendelse”. Her finder du alt, hvad du skal bruge til at konfigurere din pc til stemmestyret kontrol. Det er også glimrende egnet til diktat.

88 Hold øje med børnene

Børn får lov at bruge en computer, men forældrene vil også sikre sig, at de små er i sikkerhed. Gå til “Start > Indstillin-ger > Konti > Familie og andre brugere”. Her kan du oprette brugerkonti til dine børn. Du kan konfigurere dem, så bør-nene er beskyttet, når de er online, og du kan overvåge deres brug af computeren.

89 Kontogenveje

Klik “Start” efterfulgt af dit brugerbillede. Her får du nyttige muligheder: lås, log ud og skift bruger plus adgang til skærmbilledet “Skift kontoindstillinger”.

90 Fastgør gemte søgnin-ger til Start-menuen

Stifinders søgeværktøj er godt. Man kan for eksempel gemme en søgning og fastgøre den til start. Klik “Gem søgning” når du har søgt på et ord i den ønskede mappe. Gå til søgninger-mappen, højreklik på mappen og vælg “Fastgør til Start”.

91 Begræns Cortana

Tryk på Cortana søgesymbolet og derefter vælge “Indstillinger”-ikonet til venstre. Har kan du begrænse Cortana, så den f.eks. ikke viser historikvisning på startsiden for cortana eller rydde din enhedshistorik.

92 Alle indstillinger på et sted

Det er blevet kaldt “God Mode,” men det er blot en fiks metode til at få adgang til en lang række funktioner på ét sted. Opret en ny mappe, og skriv navnet “xxx.{ ED7BA470 -8E54-465E-825C-997120 43E01C}.” Du kan ændre “xxx” til hvad som helst, og når du åbner mappen, får du en liste over Kontrolpanel-funktioner, du kan bruge, herunder indstillinger, der ikke er med i den nyere Indstillinger-app.

93 Kør et website fra proceslinjen
Somme tider kan det være for bøvlet at skifte fra det program, man arbejder i, gå til en brow-ser og placere markøren i
adressebjælken, før man skriver en URL. I stedet kan man skrive den ønskede webadresse i Cortanas søgefelt i proceslinjen, så kommer den direkte ind i ens standardbrowser.

94 Opret en bootdisk

Det er godt at være forberedt, og det er her, et gendannelsesdrev kommer ind i billedet. Skriv “gendannelse” i søgefeltet, og vælg “Opret et gendannelsespunkt”. Hvis du har en Windows-installationsdisk, fravælger du “Sikkerhedskopiér filer til gendannelsesdrevet” for at spare plads, før du klikker “Næste”. Vælg så det USB-drev, drevet skal oprettes på. Om nødvendigt booter du fra dette drev for at få adgang til reparationsfunktioner, hvis Windows selv ikke vil boote.

95 Brug kryptering med dine drev

Hvis du kører Windows 10 Pro, skriver du “bitlocker” i søgefeltet for at slå Bitlocker-drevkryptering til. Hvis du ikke gør det, skal du downloade den gratis VeraCrypt-app fra
https://veracrypt.codeplex.com.

96 Giv din start et godt grundlag

Højreklik eventuelle genveje til programmer, som du ikke behøver, i Start-menuen, og slet dem. På den måde reducerer du markant din computers boottider.

97 Opret hurtigt nye mapper

Du behøver ikke fjerne hænderne fra tastaturet, når du skal oprette en ny mappe i Stifinder. Du kan i stedet bruge den specielle tastaturgenvej Ctrl-Shift-N, skrive et navn til mappen og trykke Enter.

98 Tilpas din pc’s information

Du kan ændre det, der bliver vist i skærmbilledet System-egenskaber, til stort set hvad som helst (inden for rimelighedens grænser). Denne information bliver gemt i registreringsdatabasen, men hvorfor rode rundt derinde? I stedet kan du starte Ultimate Windows Tweaker og gå til sektionen “Additional”. Klik på knappen “Edit OEM Information”, og skriv dine detaljer. Du kan såmænd også tilføje et logo. Du skal forberede et billede på 120 x 120 pixel i din billededitor og gemme det med efternavnet .bmp, ellers bliver det ikke vist.

99 Få nytte af Hurtig adgang-menuen

Højreklik på “Start”-knappen, eller tryk Win-X, så får du en skjult Start-menu. Her kan du finde gode genveje til stærke værktøjer, herunder forskellige Kontrolpanel-appletter, Enhedshåndtering og Kommandoprompt. Tilføj dine egne genveje, eller omarranger og slet eksisterende genveje. Det kan du gøre takket være Win+X Menu Editor. Download denne app her.

100 Optag app-handlinger i Windows 10

Windows 10 har en DVR-funktion, der gør det muligt at optage ens bedrifter i et spil som en film – hvis hardwaren understøtter det. Men det er mindre kendt, at DVR-funktionen fungerer med enhver app, man installerer fra Windows Store.

Tryk Win-G, når du er i din mål-app, og klik “Ja, dette er et spil”, når du bliver bedt om det. Hvis du vil dele din video med andre, er det klogt at vælge det rigtige størrelsesforhold. 16:9 eller 16:10 er som regel bedst. Brug Sizer (se Tip 21), hvis du døjer med at opnå den perfekte vinduesstørrelse til dit publikum.