Hvis computeren kører langsomt, skal du ikke gå i panik.

Langsommere pc-ydeevne over tid er helt normal, især efter mange års konstant brug. Det kan være forårsaget af en masse ting, fra et for fuldt diskdrev til en komplet hardwarefejl.

Normalt kan du gendanne din maskine tilbage til sin optimale ydeevne med nogle enkle rettelser, som de fleste ikke-tekniske brugere kan gøre derhjemme.

Her er 20 enkle løsninger til at fremskynde og rense en computer. Disse rettelser hjælper dig med at fremskynde din enhed betydeligt, forlænge din pc’s levetid og spare dig tid og penge.

Hvorfor sænker computere farten med tiden?

Computer afmatning kan være forårsaget af mange forskellige faktorer, herunder:

Efter mange års konstant brug kan computerkomponenter slides ned, hvilket resulterer i langsommere ydeevne. Dette er helt normalt, selvom det kan være lidt irriterende. Selvom du måske er fristet til at opgradere til en ny enhed, er der et par ting, du kan gøre for at hjælpe med at fremskynde gamle systemer.

Jo mere software du installerer, jo flere filer du gemmer, og jo mere du bruger computerens processorer, jo sværere skal din maskine fungere. Noget software kan være unødigt bremse dit system ved at køre i baggrunden og derfor langsomt dræne dig processorkraft og batterilevetid.

Computer afmatning kan også være et resultat af virus og malware. PC-virus og malware såsom ransomware, spyware, og keyloggers kan komme ind på computere temmelig let, hvis du ikke har ordentlig internet sikkerhedsbeskyttelse på plads. Når malware er på en brugers system, er det nogle gange svært at vide, at det er der, og at slippe af med det kan være et mareridt, hvis du ikke har en pålidelig antivirus installeret.

Så lad os gennemgå 20 hurtige og nemme måder at fremskynde og rense din computer.

1. Genstart computeren

Genstart af din computer er nok den nemmeste løsning for næsten ethvert pc-problem, herunder generelle system afmatning. Når du genstarter computeren, stopper du al kørende software, opgaver, processer og åbne data, der dræner computerens processorkraft.

Når du starter op igen, vil din computer have meget mere ledig hukommelse til at fungere, hvilket er grunden til det vil sandsynligvis udføre meget hurtigere.

Fordi genstart af din maskine er næsten ubesværet (og temmelig hurtig), bør du altid bruge denne metode først, før du prøver noget andet.

2. Stop tunge opgaver og programmer

En computers afmatning er ofte relateret til programmer, der kræver en masse RAM, CPU-strøm eller harddiskplads for at køre korrekt.

Du kan lukke de apps og programmer, du ikke bruger, manuelt, eller du kan åbne Windows Jobliste, der viser, hvilke programmer og baggrundsprocesser der bruger det meste af din RAM, CPU og hukommelse.

Det kan du gøre ved at åbne Jobliste (højreklik på ikonet “Windows Start” i nederste venstre hjørne, vælge “Jobliste”), finde det program, du vil lukke, under fanen “Processer”, vælge det pågældende program eller den proces, du vil stoppe, og klikke på “Afslut opgave” nederst til højre i vinduet. Du kan også gøre dette ved at højreklikke på det program, du ønsker at lukke, og klikke på “Afslut opgave”.

2. Stop tunge opgaver og Programmer

Hvis du gør dette, reduceres afløbet på din CPU drastisk og sandsynligvis computerens ydeevne, og det vil også forlænge computerens batteris levetid (hvis du har en bærbar computer).

3. Download et program til optimering af enheder

Enhedsoptimeringsprogrammer – som dem, der følger med antivirusprogrammer som Norton og TotalAV – gør det ekstremt nemt at rengøre og gøre din pc hurtigere.

TotalAV’s system tune up-funktion administrerer f.eks. din enheds hukommelsesforbrug ved at identificere apps, der bruger for meget af enhedens hukommelse og ressourcer, og give dig en liste over foreslåede apps, du kan lukke.

3. Download et program til optimering af enheder

De fleste top antivirusmærker, der tilbyder optimeringsfunktioner, er abonnementsbaserede. Heldigvis er de alle ret overkommelige. Og antivirusser som TotalAV tilbyder en 30-dages pengene-tilbage-garanti, hvilket betyder, at du kan optimere og rydde op på din pc og få en fuld refusion, hvis du ikke vil beholde programmet – hvilket gør denne rettelse helt gratis.

4. Fjern ubrugte apps, software og Bloatware

Hvis du har for mange stykker software installeret og / eller kører, vil din computer ikke være så hurtig og optimeret som den burde være.

Selvom mange programmer er vigtige, skal du slette alt, hvad du ikke længere bruger. Du vil også ønsker at fjerne “bloatware”, der kommer forudinstalleret på de fleste computere i disse dage – sponsorerede apps og værktøjer, som du ikke har nogen reel brug for.

Hvis du vil fjerne ubrugte programmer og oppustet materiale, skal du højreklikke på knappen “Windows Start” i nederste venstre hjørne og vælge “Apps og funktioner” for at se en liste over alle computerens installerede software. Derfra er det nemt at afinstallere programmer og stoppe dem fra at bruge din pc’s ressourcer.

4. Fjern ubrugte apps, software og Bloatware

Alternativt kan du bruge antivirussoftware, der leveres med enhedsoptimeringsfunktioner (#3), til at finde unødvendige programmer, dublerede filer, caches og cookies og gøre computeren hurtigere.

5. Slet store filer (manuelt og med diskoprydning)

Efter mange års brug kan meget af computerens lager omfatte data som:

Til sidst vil disse filer bygge op i “monster filer”, der gør din computer arbejde hårdere.

Fjernelse af disse filer kan tage alt fra et par minutter til en time (eller endnu længere), afhængigt af deres størrelse. For at undgå den lange ventetid kan du prøve at rense unødvendige filer, når du har fuldført hver opgave.

Det kan du gøre ved at højreklikke på knappen “Start af Windows” og åbne Stifinder. Vælg derefter “Denne pc”.

Skriv “størrelse:tom” ved hjælp af søgefeltet øverst til højre. Dette returnerer resultater for filer, der er 0 byte. Du kan derefter klikke på fanen “Søg” og vælge en størrelse fra “Tom til gigantisk”. Derfra skal du slette nogen af de “store”, “Kæmpe” eller “Gigantiske” filer, der er uvæsentlige.

5. Slet store filer (manuelt og med diskoprydning)

Du kan også bruge den gratis indbyggede diskoprydningsapp i Windows til at hjælpe dig med at sortere dit digitale rod.

Skriv “Diskoprydning” i søgefeltet ud for Windows-ikonet, og klik på appen. Vælg derefter det drev, du vil have adgang til.

5. Slet store filer (manuelt og med diskoprydning)

Husk, at disse typer filer akkumuleres rigtig hurtigt, så det er vigtigt at slette dem regelmæssigt fra din harddisk.

6. Slet gamle filer og overførsler

Diskoprydningsværktøjet er perfekt til at slette filer, du aldrig vidste, tog plads, men chancerne er, at du har endnu flere gamle filer, der kan slettes for at frigøre plads.

De største syndere at se på er fotos, videoer og filer i mappen Downloads. I løbet af flere år akkumulerer mappen Downloads fotos, dokumenter og vedhæftede filer i e-mails, som du måske ikke længere har brug for – og de optager et ton plads på computerens harddisk.

Overvej at flytte nogle filer til en skylagringsplatform, f.eks. Dette kan forbedre computerens hastighed betydeligt.

Sikkerhedskopiering af filer beskytter dig også, hvis harddisken mislykkes, du mister computeren, eller hvis der opstår andre skader.

Du kan bruge OneDrive til at beholde alt, hvad du ikke behøver at få adgang til ofte. Det er allerede indbygget i Windows-operativsystemet, det er nemt at bruge, og det er gratis.

Hvis du vil administrere dit OneDrive, skal du åbne Stifinder, højreklikke på “OneDrive” og klikke på “Indstillinger”.

Du kan administrere alle indstillingerne der, herunder hvornår og hvor du skal sikkerhedskopiere gamle og ubrugte filer. Hvis du vil slette noget fra din computer, men gemme det på OneDrive, skal du sørge for, at det er synkroniseret til OneDrive-skyen, før du sletter det fra din computer.

7. Tøm papirkurven

De fleste mennesker sletter filer, men disse filer flyttes til papirkurven og glemmes derefter. Det er vigtigt regelmæssigt at tømme papirkurven for at fjerne slettede filer fra systemet helt.

7. Tøm papirkurven

Når du fjerner dine filer permanent fra din pc, er de væk for evigt – medmindre du har sikkerhedskopieret dem på din eksterne harddisk eller til en skylagringsplatform.

8. Fjern ubrugte browserudvidelser

Hvis din internetbrowser kører langsomt, kan det skyldes, at du har for mange udvidelser kørende på samme tid.

Hvis du fjerner udvidelser, som du ikke har brug for, gemmes computerens hukommelse, hvilket gør dens samlede ydeevne hurtigere.

Hvis du bruger Google Chrome, skal du blot højreklikke på det udvidelsesikon, du vil fjerne, og vælge “Fjern fra Chrome”.

8. Fjern ubrugte browserudvidelser

Processen er den samme for Microsoft Edge.

8. Fjern ubrugte browserudvidelser

Hvis du ser en udvidelse, du ikke genkender eller ikke bruger, skal du straks fjerne den.

Denne metode gælder selv for små browserudvidelser, der kan se harmløse i starten, men kan betydeligt spise op din computers hukommelse.

Generelt skal alt, hvad der ikke behøver at være på din computer, fjernes, og det omfatter browserudvidelser.

9. Ryd browsercache, oversigt og midlertidige internetfiler

Medmindre du har et specifikt behov for at holde styr på din browserhistorik, skal du regelmæssigt rydde den ud. Dette forhindrer din computer og webbrowser i at halte. Når du rydder dine browserdata, skal du også rydde cookies, cachelagrede billeder og andre midlertidige filer.

I Chrome skal du gå til hovedmenuen i Chrome (3 lodrette prikker) i øverste højre hjørne af din browser og klikke på “Historie”. Vælg “Ryd browserdata” for at se alle dine indstillinger.

9. Ryd browsercache, historie og Midlertidige internetfiler

Processen er stort set den samme for de fleste browsere – bare gå ind i din browser indstillinger og rydde historien.

Alternativt kan du bruge tredjepartsværktøjer som TotalAV, som ikke kun tilbyder sikker browsing med antivirusbeskyttelse, men også renser cookies og browserhistorik med et par klik.

Hvis du vil opretholde en stabil computerhastighed, skal du gøre det til en vane regelmæssigt at rydde browsercache, -historik og midlertidige internetfiler.

10. Optimer startprogrammer med Jobliste

Computeren starter normalt alle mulige forskellige processer, opgaver og programmer, når den startes op. Nogle programmer er nødvendige og nyttige, men andre kan unødigt bremse starttider.

Du kan administrere, hvilke startprogrammer du vil køre i baggrunden, ved hjælp af Jobliste.

Åbn Jobliste, og vælg fanen “Start”. Du får vist en liste over alle de programmer, der starter, hver gang computeren tændes (sammen med hvert programs indvirkning på starthastigheden).

10. Optimer startprogrammer med Jobliste

Igen gør antivirusprogrammer som TotalAV denne proces let ved at lade dig nemt aktivere og deaktivere startprogrammer.

11. Tjek for Malware, Adware &Spyware

Malware og virus kan inficere din computer og påvirke ydeevnen ved at overtage computerressourcer i baggrunden.

Velrenommeret antivirusprogram kan hjælpe med at beskytte din pc ved at scanne efter og fjerne trusler. De bedste antivirusprogrammer inkluderer realtidsbeskyttelse for at blokere malware i at komme ind i dit system i første omgang.

Der er mange gratis antivirusprogrammer til rådighed, men de fleste af dem mangler omfattende malware og internetsikkerhedsbeskyttelse. Men mange top antivirusser kommer til overkommelige priser, og de kommer alle med pengene tilbage garantier, så du kan købe produktet, check / rengør din enhed, og derefter returnere produktet, før pengene tilbage garanti er overstået.

Min favorit antivirus er Norton 360 – det har fået 100% malware afsløring / fjernelse satser sammen med en af de bedste enhed optimizers på markedet. TotalAV er også en rigtig god mulighed, da den leveres med yderligere funktioner, herunder enhedsoptimeringsværktøjer, der er nemme at bruge for ikke-tekniske brugere.

12. Slå søgeindeksering fra

For at hjælpe dig med at finde de filer og programmer, du har brug for, så hurtigt som muligt, holder Windows-pc’er et opdateret indeks over alle dine drev.

Ironisk nok optager opbygningen af dette indeks systemressourcer (især til lavdrevne pc’er) og kan gøre computerens ydeevne langsommere. Men du kan altid slå eller justere søgeindeksering.

Hvis du vil deaktivere søgeindeksering, skal du gå til “Indekseringsindstillinger i Kontrolpanel” (skriv “indeks” i søgefeltet Startknap) og klikke på “Rediger”. Fjern markeringen af alle computerens drev, hvis de ikke skal indekseres.

12. Slå søgeindeksering fra

Efter denne proces er Windows Search-indekseringen helt deaktiveret. Dine søgninger vil tage længere tid, men din computer vil ikke blive kørt fast ved at forsøge løbende at opbygge og opdatere indekser for alle dine filer. Du kan altid slå den til igen, hvis der er problemer med søgeydelsen.

13. Kør fejlfindingsværktøjet

Nogle gange er der skjulte indstillinger, der påvirker ydeevnen, og du kan finde og løse problemer med en generel fejlfinding.

Søg efter “Fejlfinding i forbindelse med indstillinger” i søgefeltet. Klik derefter på hvert af områderne på fejlfindingslisten, og klik på “Kør fejlfindingsværktøjet” for at analysere systemet for problemer.

13. Kør fejlfindingsværktøjetVærktøjet vil hovedsageligt kigge efter de problemer, jeg allerede er dækket på denne liste, men det bør også finde nogle ting, der kan påvirke ydeevnen (som en skjult strømindstilling eller videoindstilling).

14. Juster udseende og visuelle indstillinger

Justering af computerens visualiseringer vil sandsynligvis ikke forbedre ydeevnen dramatisk, men det kan hjælpe i nogle tilfælde.

Alt du skal gøre er at skrive “juster udseendet og ydeevnen af Windows” i søgefeltet og klik på den indstilling, der vises – dette åbner dialogboksen “Ydelsesindstillinger”.

Du kan enten fjerne markeringen af bestemte indstillinger for udseende eller blot vælge indstillingen “Juster for at opnå den bedste ydeevne”. Dette får dig til at miste alle dit systems visuelle effekter (som svinder og animationer), som kan hjælpe med hastighed en lille smule.

14. Juster udseende og Visuelle indstillinger

15. Skift pc’ens strømindstillinger

Din computer reserverer nogle gange en lille smule ydeevne for at spare energi, især i tilfælde af bærbare computere, der ikke er tilsluttet en stikkontakt.

Det er nemt at ændre pc’ens strømindstillinger. Du skal blot klikke på batteriikonet i din Windows-bakke og skubbe skyderen til “Bedste ydeevne”.

15. Skift pc'ens strømindstillinger

16. Scan din harddisk for fejl

En mulig årsag til en pc-afmatning er en fejl i den måde, din harddisk gemmer og får adgang til data på.

Heldigvis har Windows et indbygget værktøj, der hjælper med at scanne og løse harddiskproblemer som dårlige sektorer, mistede klynger eller mappefejl. Hvis du vil kontrollere, om der er harddiskfejl, skal du højreklikke på den lokale disk (normalt C: -drevet) i Stifinder, vælge “Egenskaber”, gå ind under fanen “Funktioner” og klikke på “Kontroller”.

16. Scan din harddisk for fejl

Nogle computere starter scanningen automatisk, men computeren kan have to muligheder : “Søg efter og forsøge gendannelse af beskadigede sektorer”, som er slået til som standard, og “Ret automatisk filsystemfejl”, som som standard ikke er markeret. Markér “Ret automatisk filsystemfejl”.

Scanningen kan tage et par minutter at gennemføre.

Din pc vil informere dig om, hvorvidt alt er okay, eller hvis der er fejl at rette.

Alternativt kan du også køre CHKDSK via kommandopromptvinduet. Højreklik på ikonet “Windows Start” i nederste venstre hjørne, og vælg derefter “Windows PowerShell (Admin)”. Skriv “CHKDSK” i kommandopromptvinduet og derefter et mellemrum efterfulgt af den disk, du vil kontrollere. Så for at kontrollere C-drevet skal du skrive “CHKDSK C:” og derefter trykke på enter.

16. Scan din harddisk for fejl

Uanset hvilken du foretrækker, hjælper begge metoder dig med at scanne din harddisk for fejl.

17. Defragmenter din harddisk (kun harddisk)

Defragmentering af din harddisk betyder dybest set bedre organisering af de data, den gemmer.

Ældre harddiske (harddiske) bliver lidt rodet og kaotisk over tid, da de flytter stumper af data rundt. Defragmentering hjælper med at sortere dataene og placerer dem, hvor de skal være, hvilket gør det lettere og hurtigere at få adgang til.

Prøv denne metode, hvis alle de tidligere løsninger ikke er effektive nok til at fremskynde computeren.

Det kan tage flere timer at fuldføre denne proces, afhængigt af størrelsen på fillageret.

Alt du skal gøre for at defragmentere din harddisk er at søge i Windows-søgefeltet efter “defragmentere” og åbne appen “Defragmenter og optimer drev”. Når du åbner appen, skal du vælge det drev, du vil rydde op i, og trykke på “Optimer”.

17. Defragmenter din harddisk (kun harddisk)

Vigtigt: You bør ikke udføre denne metode på SOLID STATE Drives (SSD’er). Det skyldes, at defragmentering kan forårsage unødvendig slitage til en SSD. Dette kan sænke SSD’ens levetid.

18. Geninstaller Windows

Hvis computeren er blevet alvorligt langsommere, kan du overveje at starte forfra med en ny version af Windows.

Du kan gøre dette hjemmefra, og du behøver ikke at betale for en ny version af Windows, hvis du allerede har Windows installeret og aktiveret. Men installationen kan tage op til et par timer, og du bliver nødt til at geninstallere alle dine apps og indstillinger (og måske endda dine filer).

For at gøre dette skal du først sikkerhedskopiere alle dine filer og sørge for, at dine filer sikkerhedskopieres.

Gå derefter ind i computerens “Indstillinger”-panel, og klik på “Opdater &sikkerhed”. Klik derefter på “Recovery” og derefter “Kom i gang”.

18. Geninstaller Windows

Du har mulighed for at “Behold mine filer”, som kun fjerner apps og indstillinger eller “Fjern alt”, som helt fjerner alle filer, apps og indstillinger.

Uanset hvilken du vælger, skal du sørge for, at dine filer sikkerhedskopieres.

19. Overclock din CPU

Overclocking betyder i det væsentlige at tvinge dine CPU-komponenter til at køre hurtigere, end de var designet til.

Denne metode kan være en smule farlig, da overclocking kan få processorer til at overophede og blive beskadiget. Det kan ikke engang være muligt at overclocke din CPU, hvis bundkortet er låst.

Overclocking kan også være meget tidskrævende og dyrt, hvis du ødelægger CPU’en i processen.

Jeg vil ikke anbefale denne mulighed for de fleste brugere. Men for avancerede, teknisk sindede brugere, der har erfaring med at opgradere deres pc, kan dette være noget værd at prøve.

Før du overclocker din CPU, skal du opgradere computerens kølesystem (med en højere drevet ventilator) og opdatere clockhastigheden via BIOS.

Hvis du har erfaring og knowhow, er dette en smart, bagdør måde at fremskynde en computer.

20. Opgrader computerens hardware

Hvis alt andet mislykkes, kan der være mekaniske problemer, der begrænser computerens ydeevne. Måske er dine computerkomponenter bare så forældede, at de ikke kan følge med moderne krav.

Overvej derfor at opgradere nogle af computerens komponenter for at gøre systemet hurtigere. Stationære pc’er vil normalt være lettere at opgradere end bærbare computere, men spørg altid producenten først.

Du har et par muligheder her, afhængigt af hvad der forårsager computerens afmatning:

Det er altid bedst at søge professionel rådgivning og hjælp, når du opgraderer computerens RAM, harddisk, GPU eller andre komponenter.

Opretholdelse af en god pc-ydeevne

Uanset hvad der får din pc til at sætte farten ned over tid, er der et par bedste fremgangsmåder, du skal huske på, for bedre dag-til-dag-ydeevne, f.eks.:

I de fleste tilfælde bør disse enkle rettelser forbedre computerens hastighed. Antivirussoftware som Norton 360 og TotalAV er kendt for at forbedre computerens ydeevne ud over at yde beskyttelse mod cybertrusler.

Alle computere og deres komponenter forringes dog og skal udskiftes eller opgraderes over tid. Men med den rette pleje kan du forsinke det og give din computer et langt, lykkeligt liv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *