35 års Microsoft Windows: Husker du Windows 1.0

, 35 års Microsoft Windows: Husker du Windows 1.0, Zyberdata

Microsoft udgav Windows 1.0 den 20. Windows startede som et miljø, der kørte oven på MS-DOS, og blev det mest populære operativsystem til stationære computere i verden. Lad os rejse tilbage i tiden, og tage et kig på, hvad den oprindelige Windows 1.0 var.

Når GUI’er var den nye Hotness

I begyndelsen af 80’erne betragtede techpressen musebaserede grafiske brugergrænseflader (GUI’er) og multitasking som den varme nye ting. Det lignede den nuværende dille over augmented reality og neurale netværk.

På det tidspunkt var hele branchen klar over Xerox’ arbejde med Alto-computeren på PARC i 1970’erne. En kommerciel version af denne teknologi, Xerox Star, havde afsendt i 1981.

Efterhånden som pc’erne forbedredes i CPU-hastighed og hukommelseskapacitet, blev det muligt for maskiner med lavere omkostninger at køre GUI’er, hvilket dramatisk forbedrede brugervenligheden. I 1983 udgav Apple sin $10.000 musebaserede Apple Lisa-computer. I mellemtiden, billigere, IBM PC-baserede GUI’er (ligesom Visi-On) begyndte at dukke op.

, 35 års Microsoft Windows: Husker du Windows 1.0, Zyberdata

Den generelle tendens i retning af GUI’er i branchen fik Microsoft til at begynde at arbejde på en eksperimentel forløber for Windows så tidligt som i 1981. Men projektet formelt lanceret et par år senere, i 1983, og Windows blev annonceret til pressen.

Det tog yderligere to år og en ny projektleder (Tandy Trower), før et produkt, der kan skibsspable, blev skabt. Windows 1.01 blev lanceret i 1985, men da det endelig afsendt, det gjorde nogle bølger i branchen. Men denne første version lagde grunden til fremtiden for Microsoft.

Brug af Windows 1.0

Hvis du vil bruge Windows 1.0 tilbage i dag, har du købt en kopi af softwaren i en boks. Derefter har du enten installeret den på en harddisk inde i din pc eller kørte den fra to disketter. Windows 1.0 var ikke et enkeltstående operativsystem. Det var snarere et grafisk programmiljø, der kørte oven på MS-DOS.

Windows 1.0 understøtter CGA-, Hercules- eller EGA-grafik. Du kan også bruge en række mus, der var på markedet på det tidspunkt, herunder Microsofts. En mus var ikke påkrævet, selv om. Ligesom du kan i dag, kan du styre Windows helt med tastaturkommandoer.

Efter opstart, hvis du ønsker at starte Windows, du lige skrevet “win” på MS-DOS prompt.

, 35 års Microsoft Windows: Husker du Windows 1.0, Zyberdata

Windows 1.01 var den første offentlige version af Windows. Sammenlignet med de versioner, der fulgte, Windows 1.01 repræsenterede en temmelig primitiv grafisk miljø. Det omfattede et simpelt program løfteraket og filhåndtering kaldet MS-DOS Executive. Dette var en bare-bones liste over filnavne, med nary et ikon, der skal ses.

, 35 års Microsoft Windows: Husker du Windows 1.0, Zyberdata

Hvis du har klikket på en EXE-fil i MS-DOS Executive, åbnes programmet som et programvindue. Du kan maksimere eller minimere det ved hjælp af henholdsvis zoom- eller ikonfunktionerne.

Når det er minimeret, blev et program repræsenteret af et ikon på en simpel proceslinje, der strakte sig hen over bunden af skærmen. Du kan når som helst dobbeltklikke på et ikon på proceslinjen for at åbne vinduet igen.

, 35 års Microsoft Windows: Husker du Windows 1.0, Zyberdata

Windows 1.0 indeholdt også flere grundlæggende programmer, herunder Kalender, Ur, Udklipsholder, Kortfil, Terminal, Notesblok, Skrivning og Maling. Notesblok var passende spartansk i funktion, og Paint understøttede kun monokrom grafik.

Softwaren kørte også MS-DOS-programmer i et vindue, men kun få DOS-programmer med en enkelt opgave opførte sig korrekt i dette nye multitaskmiljø.

, 35 års Microsoft Windows: Husker du Windows 1.0, Zyberdata

I modsætning til senere versioner af Windows (og Macintosh OS) understøttede Windows 1.0 ikke overlappende vinduer. I stedet kunne vinduer kun flisebelægges side om side på skærmen, og deres indhold ændres automatisk, så det passer til den tilgængelige plads.

Ifølge mange Windows historie hjemmesider, Microsoft gjort denne beslutning om at undgå ligheder med MacOS. Men ifølge Trower kunne det have været en tidligere projektleders præference, og der var ikke tid til at ændre det før forsendelse.

Selvom det er primitivt efter nutidens standarder, var Windows 1.0 stadig en imponerende start i betragtning af de lavdrevne pc’er, der kunne køre det på det tidspunkt. Det lagde grunden til fremtidig ekspansion på konceptet. Derudover informerede nogle af dens innovationer succesfulde nye Windows-funktioner senere, herunder den proceslinje, der blev introduceret på Windows 95.

, 35 års Microsoft Windows: Husker du Windows 1.0, Zyberdata

Windows 1.0 leveres med den første nogensinde kommercielt offentliggjorte Windows-spil: Reversi. Denne strategi brætspil blev programmeret af Chris Peters på Microsoft ligesom en eksperimentel øvelse. Men det blev senere inkluderet i Windows 1.0-versionen som en del af et sæt indbyggede programmer.

Reversi er baseret på Othello, og det har fire niveauer. Desværre er det også brutalt svært. Det fik ikke så mange fans som senere Windows gaming hæfteklammer, som Solitaire og Minestryger. Ikke desto mindre, Reversi gjorde skib med Windows op til version 3.0 i 1990.

Meget få kommercielle spil nogensinde har set frigivelse til Windows 1.0. Faktisk er den eneste, vi kender til Balance of Power, den geopolitiske strategi spil skabt af legendariske designer, Chris Crawford. Dette kan gøre Balance of Power den officielle andet Windows-spil, hvis du ikke tæller de interne dem udviklet hos Microsoft, ligesom Puzzle og Chess.

, 35 års Microsoft Windows: Husker du Windows 1.0, Zyberdata

I løbet af de næste par år har udviklere udgivet flere shareware-spil til Windows, men du kan tælle det samlede antal på to hænder. Det er muligt, at Windows ikke så endnu en udgivelse af detailspil før 1991 (Battle Chess til Windows 3.0).

Modtagelse og ældre

Windows 1.0 modtog et lunkent svar fra pressen, da den blev lanceret. Efter først at være blevet annonceret i 1983, mest anså det for to år for sent. Plus, andre vinduessystemer til pc’er og Macintosh OS overgik det med stil og kapaciteter.

I 1985 var pc-mus også dyrt tilbehør. I betragtning af manglen på applikationer til rådighed for Windows, var der heller ingen killer app til at drive vedtagelse på dette punkt. Selv Microsofts Word- og Excel-programmer ville ikke leveres med Windows i endnu et år.

, 35 års Microsoft Windows: Husker du Windows 1.0, Zyberdata

Stadig, Windows 1.0 var et stort første skridt ind i en enorm ny produktlinje, selv om Microsoft ikke var klar over det på det tidspunkt. Siden da har vi set mindst et dusin større versioner af Windows, fra Windows 2.0 til Windows 10. Og det er ikke engang tælle udløbere, ligesom Windows XP Tablet Edition og Windows Phone.

Windows er stadig big business for Microsoft, og det hele startede for 35 år siden med Windows 1.01. Tro det eller ej, Microsoft fortsatte med at støtte Windows 1.0 Standard Edition indtil december 31, 2001-en fuld 16 år efter dens udgivelse, hvilket gør det til den længst understøttede version af Windows til dato.

Sådan køres Windows 1.0 i din browser

Vil du prøve Windows 1.0 selv? Det er lige så nemt som at besøge PCjs Machines site, hvor du vil finde en fuld emulering af en IBM-pc, der kører Windows 1.0 i JavaScript.

Det er værd at bemærke, at PCjs simulering af Windows 1.0 har en squat udseende på moderne skærme. Dette skyldes, at det viser en 640 x 350 EGA vindue med firkantede pixels. Tilbage i dag, ville dette have været strakt til en 4:3 skærm forhold, som en traditionel CRT-skærm. Alle vores Windows 1.0 billeder ovenfor blev justeret til at matche den måde, de ville have oprindeligt optrådt på vintage hardware.

Mens du bruger Windows-simuleringen, kan du prøve at køre Paint eller afspille nogle Reversi. Du vil se, hvor langt vi er kommet.

Tillykke med fødselsdagen, Windows!