En decideret ikke-Linux distro gennemgang: Haiku R1/beta2

1995’s fineste operativsystem i 2020 – plus, vores $ 140 EVOO laptop rider igen.

, En decideret ikke-Linux distro gennemgang: Haiku R1/beta2
Forstørre / Haiku’s lyse, farverige boot splash føles som noget, du ville se på Tom Nook‘s computer.

dligere i denne måned, Haiku projektet udgivet den anden beta af sin navnebror operativsystem, Haiku.

Haiku er reimagining af en særlig ambitiøs, fremadrettet operativsystem fra 1995-Be, Inc.’s BeOS. BeOS blev udviklet til at drage fordel af symmetrisk multibehandling (SMP) hardware ved hjælp af teknikker, vi tager for givet i dag-kernel-planlagt forebyggende multitasking, allestedsnærværende multithreading, og BFS-en 64-bit journaling filsystem af sin helt egen.

BeOS – Apple OS, der aldrig helt blev

, En decideret ikke-Linux distro gennemgang: Haiku R1/beta2
Forstør / Denne prototype Bebox’s to AT & T Hobbit processorer lurer-uncooled!-under en Trident grafikkort.

De fleste af dem, der husker BeOS huske det for sin mislykkedes forsøg på at blive Apples premiere operativsystem. Platformen blev skabt af Jean Louis Gassée, en tidligere Apple udøvende magt, der ønskede at fortsætte arbejdet, han havde gjort på den ophørte Apple Jaguar projekt. I sine tidlige dage, Be udviklet maskinen til sin egen hardware, kaldet BeBox-et system med to AT & T Hobbit processorer, hvor BeOS ‘uovertruffen opmærksomhed på SMP effektivitet kunne skinne.

Desværre for Be, AT & T ophørte Hobbit i 1994-et træk, der måske burde have været forventet af Gassée, da Apple selv oprindeligt havde henvendt sig til AT & T at udvikle Hobbit, men derefter opgivet det på grund af at det er “fyldt med bugs … og overpris.” I kapløbet om at finde en ny hardwareplatform, Blive flyttet til PowerPC arkitektur. Virksomheden gennemslog otte hardwarerevisioner på to år, før den opgav at designe sin egen hardware.

Det næste skridt for BeOS var Apples egen Fælles Hardware Reference Platform. Apple havde hårdt brug for en opdatering til den aldrende MacOS Classic, og kort var tech-industrien abuzz med muligheden for, at BeOS ville være det næste Apple-operativsystem – men Gassée og Apples daværende ceo Gil Amelio kunne ikke blive enige om en pris. Gassée krævede 300 millioner dollars, men Amelio ville ikke gå højere end 125 millioner dollars. I kølvandet på de blokerede forhandlinger besluttede Apples bestyrelse at bringe grundlæggeren Steve Jobs tilbage i folden ved at købe sin NeXT i stedet.

Dette var begyndelsen til enden for BeOS, som gik gennem yderligere fire år på udkig efter et hjem-distribueres først på Power Computing’s Mac kloner, så Intel x86 computere, og endda en gratis, strippet ned “Personal Edition” har til formål at tromme op forbrugernes interesse, som kunne køres oven på enten Microsoft Windows eller Linux. I 2001 blev rettighederne til BeOS solgt til Palm, hvilket stort set sluttede den oprindelige BeOS-saga.

Selvom Be, Inc solgte rettighederne til BeOS til Palm i 2001, havde dets samfund ingen intentioner om at opgive projektet – det grundlagde et OpenBeOS-projekt samme år. I 2004 sendte Palm en anmeldelse af krænkelse af varemærker vedrørende navnet, og projektet omdøbte sig selv Haiku.

Tilbage til nutiden: Installation af Haiku R1/Beta 2

, En decideret ikke-Linux distro gennemgang: Haiku R1/beta2
Du kan køre Haiku installationsprogrammet direkte, eller du kan køre det inde fra selve live skrivebordet.
, En decideret ikke-Linux distro gennemgang: Haiku R1/beta2
Et enormt udvalg af partition typer er tilgængelige her. Valgmulighederne her refererer kun til type-id – ikke formateret filsystem.
, En decideret ikke-Linux distro gennemgang: Haiku R1/beta2
Når Haiku beder dig om at “initialisere” en Be File System partition, hvad det egentlig betyder, er “format”. Tilbage til partitioneren!
, En decideret ikke-Linux distro gennemgang: Haiku R1/beta2
Højreklik på den nye partition og vælger derefter Format ->Be File System er det trin, vi gik glip af før
, En decideret ikke-Linux distro gennemgang: Haiku R1/beta2
Succes! Vi kan nu klikke på “Begin” – herfra er vi bogstaveligt talt kun et minut eller så væk fra et fuldt installeret Haiku-system.

I juni 2020 – nitten år efter OpenBeOS blev født, og seksten efter dens omdøb til Haiku-projektet udgivet sin anden beta distribution. Projektet stadig overholder tilbagestående ansøgning kompatibilitet med 1990’erne BeOS-selv kun i sin 32-bit version, som jeg ikke teste.

Haiku’s installatør er nem at bruge, hvis du ved hvad du laver, men denne advarsel er en vigtig en. Der er en levende desktop mulighed, men jeg due lige ind i den fulde hardware installere i en ny Haiku VM, og det var en smule frustrerende.

Disk partitionering er både nødvendigt og helt manuel. Installationsprogrammet fortæller dig, at det bliver brug for “mindst én partition [initialiseret] med Be File System”, men ellers efterlader dig alene. Inde i partitionsstyring er der ingen tip om “Intel Partition Map” vs “GUID Partition Map” – eller om en GUID Partition Map også skal have en BIOS Boot Partition.

Det er heller ikke klart, at skabe en “Be File System” her virkelig bare betyder at sætte en Type ID på en rå partition og er ikke tilstrækkeligt til at lade installationen fortsætte. Når du har oprettet partitionen, skal du derefter markere den og formatere den – installationsprogrammet gør det heller ikke for dig og advarer dig heller ikke om, hvorfor installationen ikke kan fortsætte.

Når jeg havde regnet det ud, gik jeg med en GUID partition ordning, skabt en 1000MiB BIOS Boot partition, tildelt resten af min 32GiB virtuelle drev til en BFS partition, og formateret den. De vigtigste installatøren holdt op med at klage over, at det ikke kunne finde et gyldigt installationsmål, og resten af installationen var forbi med i et minut eller mindre.