Telegram filer EU antitrust klage over Apples App Store

Messaging selskab er seneste selskab til at kritisere restriktioner og gebyrer.

Telegram files EU antitrust complaint against Apple’s App Store

Telegram, messaging app, er blevet den seneste virksomhed til at indgive en formel antitrust klage til EU over Apples App Store.

I en klage til EU’s konkurrencechef Margrethe Vestager, Telegram, som har mere end 400 millioner brugere, sagde Apple skal “give brugerne mulighed for at downloade software uden for App Store.”

I juni annoncerede Vestager to antitrustundersøgelser af Apple, hvoraf den ene vedrørte App Store. Apples konflikter med udviklere over reglerne i App Store er også eskaleret for nylig.

Både Spotify og Rakuten har tidligere klaget til EU over, at App Store repræsenterer en monopolmagt, da udviklerne er nødt til at acceptere Apples vilkår, herunder en provision på 30 procent på køb i appen, for at nå ud til de hundreder af millioner af mennesker, der bruger iPhones.

Apples App Store gebyrer over hele verden anslås at generere mere end $ 1 milliard for virksomheden hver måned.

I sin klage, Telegram tog problemet med Apples argument om, at App Store kommissionen holder det kørende.

I et indlæg i denne uge, Durov sagde: “Hvert kvartal, Apple modtager milliarder af dollars fra tredjeparts apps. I mellemtiden, de udgifter, der kræves for at være vært og gennemgå disse apps er i snesevis af millioner, ikke milliarder af dollars. Vi ved, at fordi vi på Telegram vært og gennemgå mere offentligt indhold end App Store nogensinde vil.”

Messaging-appen, som blev grundlagt af den russiske tech-iværksætter Pavel Durov og hans bror i 2013, beskyldte Apple for at stoppe innovation.

Telegram sagde, at i 2016 Apple begrænset messaging app fra at lancere en gaming platform med den begrundelse, at det gik imod App Store regler. Telegram risikerede at blive slettet fra App Store og demonteret venture.

Telegram hævdede, at dette er et eksempel på Apples evne til at bremse innovation takket være sin “monopolistiske magt” på app-markedet.

“Af samme grund Apple er i stand til at opkræve en kolossal 30 procent provision på omsætningen af enhver digital tjeneste, der leveres af applikationer på App Store, herunder, men ikke begrænset til salget af apps selv eller eventuelle gebyrer for premium-tjenester på disse apps,” klagen tilføjet.

Apple har gentagne gange afvist påstande om konkurrencebegrænsende adfærd. I en erklæring forud for en kongreshøring accepterede Apples topchef Tim Cook, at kontrollen med App Store var “rimelig og passende”, men forsvarede sin virksomheds forretningspraksis. Han sagde Apple troede “konkurrence er en stor dyd (som) fremmer innovation.”

Telegram, som er blevet brugt af demonstranter- især i Hong Kong – og trukket angreb fra regeringer, herunder Kina, har tidligere beskyldt Apple for at blokere opdateringer, da det står over for stigende pres i Rusland. Et toårigt forbud i landet for Telegram er for nylig blevet ophævet.

Den anden åbne sonde i EU mod Apple vedrører Apple Pay. Undersøgelserne vil sandsynligvis løbe i flere måneder eller endog år.