Nu android 11 er begyndt at rulle ud på en bred front. Her er de funktioner, du ikke bør gå glip af, når din mobil får en opdatering.

Android 11

En gang om året kommer en ny version af Android. Den indeholder en række usynlige tekniske ændringer, der for eksempel kan øge sikkerheden – men som regel er der også en række spændende nye funktioner.

Den nyeste Android-version kaldes 11, og i modsætning til før har den ikke noget kaldenavn i form af slik som Pie, Lollipop og Kitkat.

Android 11 blev udgivet så tidligt som sidste efterår, men det var først kun tilgængeligt for en række udvalgte telefoner. Nu er det dog begyndt at rulle ud på en bred front, og flere og flere producenter frigiver Android 11-opdateringer til deres telefoner.

Ingen indlysende

For Windows-brugere føles håndteringen af Android-opdateringerne mærkelig. Når en ny version af Windows ankommer, kan alle installere den, uanset om der står HP, Acer eller Microsoft på din computer.

I Android-verdenen vælger hver producent dog, hvornår opdateringen skal frigives, og dette adskiller sig fra model til model. Samsungs nyeste flagskib Galaxy S21 har for eksempel Android 11, mens ældre modeller bliver nødt til at vente til sommeren. Ja, det er ikke engang sikkert, at en mobil overhovedet opdateres – mange producenter gider ikke at opdatere ældre modeller.

Som bruger er der intet, du kan gøre ved det. Hvis producenten ikke frigiver nogen opdatering, bliver du nødt til at nøjes med at beholde den gamle version – medmindre du er så teknisk kyndig, at du tør rodfæste din telefon. Læs mere i min guide her!

Men hvis du får eller har modtaget Android 11, er der flere funktioner, som du ikke vil gå glip af. I vores guide viser vi dig, hvordan det ser ud i en Google Pixel 4a – men det ser måske lidt anderledes ud på din telefon.

1. Kontroller meddelelserne

Android 11 giver dig et bedre håndtag på indgående meddelelser (kaldet samtaler). Så snart du får en, kan du trykke på et par sekunder og vælge Prioritet, Standard eller Lydløs. Dit valg bestemmer, hvor synlig samtalen vil være i fremtiden.


Android 11

2. Brug bobler

Hvis du bruger Facebook Messenger, har du længe kunnet få indgående beskeder som små bobler på skærmen. I Android 11 kan du også få det til andre tjenester. Slå funktionen IndstillingerApps og beskedertil/fra , BeskederBobler.


Android 11

3. Gem historik

Har du ved et uheld fjernet en advarsel? Via IndstillingerApps og Beskeder, Beskeder , Meddelelsesoversigtkan du finde dine seneste notifikationer – hvis du har slået funktionen til med skyderen øverst til højre.


Android 11

4. Fjern tilladelser

Mange apps bruger din liste overkontaktpersoner, placering og meget mere. Denne tilladelse kan automatisk fjernes for apps, der ikke er i brug i lang tid. Åbn IndstillingerApps og Beskeder, og find en app. Vælg Tilladelser, Fjern tilladelser, hvis en app ikke er i brug.


Android 11

5. Styr musikken

Du kan hurtigt styre afspilningen af musik/andre medier ved at stryge fingeren fra toppen af skærmen. Nu vises en miniaturespiller, og det bliver lidt større, hvis du stryger fra toppen igen. Hvis du har flere medieapps, kan du skifte ved at stryge til højre.


Android 11

6. Lys og betal

Styrer du smart lights med din telefon eller betaler med Google Pay? Tryk på telefonens knap i et par sekunder, så får du en menu til at styre dette. Der er også nødindstillingen, hvor du kan indtaste vigtige kontaktoplysninger.


Android 11

7. Brug skærmoptageren

I Android 11 kan du ikke bare tage et billede af skærmen – du kan også optage alt, hvad du gør som en film. Du skal bare stryge fingeren fra toppen, indtil du ser ikonet Skærmoptagelse. (Det kan også være nødvendigt at rulle til højre). Tryk på knappen, og giv appen tilladelse til at få adgang til følsomme oplysninger ved at flytte kontrolelementerne til højre. Tryk derefter på Start.
Hvis du vil afslutte optagelsen, skal du stryge fra toppen og vælge Tryk for at stoppe. Stryg igen fra toppen, og tryk for at afspille eller dele filmen. Du finder det også som en fil i mappen Film. Det kan afspilles via Google Fotos-appen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *