IT har en stor klima- og miljøbelastning. Samtidig er der meget virksomheder og organisationer kan gøre for at reducere fodaftrykket – både under indkøb og under drift, både til servere og storage. Og det er slet ikke sikkert, at cloud-drift er bedre ud fra et miljømæssigt perspektiv.

Hvordan ser datacentrets faktiske klimabelastning ud? De to mest almindelige komponenter er server og opbevaring, hvorfor vi ser nærmere på dem her. Systemets energiforbrug varierer meget afhængigt af konfigurationen. Især de mest kraftfulde processorer og de store grafikkort trækker en masse strøm. Men det er ikke kun superhurtige komponenter, der er strømhungrende, når det kommer til harddiske, er det omvendt – de gamle roterende harddiske er datacentrets værste.

Mindre skadelige stoffer i dag

Men miljø- og klimapåvirkningen begynder allerede i fremstillingsprocessen.

“Produktionens miljøpåvirkning varierer betydeligt afhængigt af konfigurationen, da nogle komponenter kræver betydeligt flere af de miljødyre ressourcer som guld og metaller end andre,” siger Mathias Gyulai,Solution Architect hos Dell Technologies.

“Selve produktet, der leveres, indeholder sjældent farlige stoffer, men generelt kræver det en masse metalplader og plast, der også har et negativt fodaftryk. Desværre er nogle leverandører mindre veloptalte omkring brugen af miljøskadelige stoffer på fabrikken, f.eks. før eller efter lodning. Da det endelige produkt er fri for disse stoffer, kan det være svært at stille krav på dette område, men det kan gøres. Du kan f.eks. bede leverandøren om at rapportere deres arbejde om, hvordan de arbejder for at minimere denne type unødvendige risici for mennesker og miljø.

Fokus på energiforbrug

Transport er en meget lille del af de miljømæssige konsekvenser af server- og lagerenheder, så det, du skal fokusere på, når en maskine er idriftsat, er energiforbruget. På den ene side kan du arbejde med indstillinger i server og lager, så de trækker mindre strøm, og på den anden side kan du sørge for, at de sammen på systemniveau bruges optimalt.

“En almindelig server har i dag indstillinger med forskellige driftstilstande, der påvirker ydeevnen og strømbesparende tilstande, der kan reducere energiforbruget op til fire gange ved lav belastning. Mange gange derudover uden mærkbar forringelse af sin anden ydeevne.

Konsolider for færre maskiner

Hvis du ser på hele datacentret, kan du gøre en yderligere indsats. Her ser du ofte så lave tal, da serverne i gennemsnit er lidt over ti procent belastning. Du kan opnå gode resultater ved at konsolidere. Det er simpelthen et spørgsmål om den samlede belastning meget sjældent selv tæt på, hvad systemerne sammen kunne udføre.

“Der er helt sikkert et stort potentiale for at konsolidere sig i datacentret i dag.”

“Jeg så gerne, at vi sammen tog samme rejse, som da vi virtualiserede vores datacentre. På det tidspunkt så vi en forbedring, ikke kun med hensyn til ledelse og økonomisk, men også miljømæssigt, og der er helt sikkert et stort potentiale for at konsolidere sig i datacentret i dag. Alle, der gør det rigtigt, så tilgængelighed og ydeevne opretholdes, kan klare sig på langt færre maskiner end tidligere,” siger Mathias Gyulai.

“Tendensen er, at serverne bliver mere kraftfulde i hver generation, mens de trækker mere og mere strøm. Derfor skal vi hele tiden lære at bruge dem bedst for ikke at forringe vores CO2-fodaftryk. For eksempel er en server med fire hurtige processorer gået fra omkring 350 Watt for et par år siden til over 1.000 Watt bare til processorkraft, og selv minder og busser trækker mere nu. Hvis du tilføjer GPU eller tilsvarende acceleratorer, vil stigningen være endnu højere. Det er sigende, at vi som leverandør stadig kæmper for at få tilstrækkelig køling med intelligent varierede luftstrømme i hver ny generation af servere.

Ifølge Mathias Gyulai har Dell Technologies et holistisk perspektiv fra minen til genanvendelse. virksomheden bør ikke kun følge reglerne, men være en forløber. Dell arbejder globalt med gennemsigtighed inden for produktion, og den svenske organisation har en høj grad af bevidsthed om miljøspørgsmål.

Mathias Gyulai fremhæver som eksempel, at Dell ikke maler metalpladerne på serverne, bruger genbrugsplast, gennemgår emballagen, og at genbrugsprogrammet også modtager produkter fra konkurrenter. De har også moderne værktøjer til måling og analyse af energiforbruget i et datacenter.

“Hvis du vil reducere dit CO2-aftryk, starter du med at måle, hvordan det ser ud i dag og derefter sætte mål. Så er du nødt til at følge op på, hvad der trækker magt. Vi har en gratis service, der kan måle hele dit datacenter og se, hvilke maskiner der trækker mest, både fysiske og virtuelle maskiner,” siger Mathias Gyulai.

“Hvis du har valgt vores servere, kan du også streame forbrugsdata for både hårde og virtuelle maskiner i realtid til en central skærmfunktion, hvorfra du nemt kan se, om en applikation er en stor forbruger, energieffektiv eller glemt.

– Udsæt en idé om brugen, og skab et mål om at hæve den. Du bør måle kontinuerligt, konsolidere og revurdere. Sæt ældre servere i strømbesparende tilstand. Energiindstillingerne gør meget, både i det små og i det store, siger Mathias Gyulai.

Er skyen mere miljøvenlig?

Hvad med skyen, er det bedre ud fra et miljø- og klimasynspunkt at flytte driften af applikationer til cloud-tjenester? Mathias Gyulai går ind for cloud-tjenester, men understreger, at det ikke passer til alt:

“Flytning af en ineffektiv virtualiseret applikation til skyen er som at sende farligt affald til et andet land, det kan se godt ud for den person, der slap af med problemet, men miljønettet er negativt. Men for eksempel er skyens SaaS-tjenester ofte bedre ud fra et miljømæssigt perspektiv end at køre den tilsvarende belastning i datacentret.

“Nutidens traditionelle applikationer er meget ineffektive i forhold til de moderne applikationer, der typisk er baseret på Kubernetes og containere.”

Her kommer vi ind i et interessant område, siger Mathias Gyulai. Grundlæggende er det applikationerne, der trækker energi, og her er afgørende forbedringer i, hvordan applikationer udvikles i dag mod for blot fem år siden.

Virkningen af software er enorm. Nutidens traditionelle applikationer er meget ineffektive sammenlignet med de moderne applikationer, der typisk er baseret på Kubernetes og containere. Sådanne applikationer klart trække mindre magt, fordi arkitekturen har langt mindre overhead end den traditionelle. Heldigvis er overgangen til moderne applikationer ekstremt høj prioritet i alle faser, fordi de operationelle og forretningsmæssige fordele er enorme. Men det gode er, at vi har en stor positiv miljøeffekt på købet. siger Mathias Gyulai.

Alle kan gøre noget

Ikke alle kan genopbygge deres applikationer, men at indføre energibesparelser foranstaltninger er absolut noget alle kan gøre. Ikke desto mindre er det de færreste, der tager fat på problemet, siger Mathias Gyulai.

“Det er egentlig ikke en stor udfordring for it, men hvem bruger tid på noget, man ikke bliver bedt om? Jeg tror, hvad der har den største effekt er, når ledelsen er interesseret i spørgsmålet. Der er ikke behov for en undersøgelse, det er nok at bede IT-afdelingen om at udarbejde en redegørelse for den nuværende situation og potentiale for besparelser i energiforbruget. Det næste skridt er at indføre måling og rapportering for at kunne følge op på arbejdet. Der er ikke behov for en ny rolle, men der er brug for tid og plads i arbejdet, siger Mathias Gyulai.

TRE TIPS TIL AT REDUCERE DATACENTRETS KLIMABELASTNING

  1. Gennemgå flåden regelmæssigt, og udnyt de forskellige driftsmåder, der er til rådighed, til at reducere energiforbruget i hvert system, når der er plads til det.
  2. Brug hardwaren bedre. Konsolider, når der er plads. Uanset om en server kører virtualiseret eller containere, sigte efter en gennemsnitlig belastning langt over den typiske 15-20.
  3. Har en plan for at erstatte dine værste energi skurke som en server og opbevaring med en høj procentdel af spinning diske. Og hvis du overvejer at udvide støtten til et sådant system, skal du først danne en idé om den negative miljøpåvirkning og veje dette i retning af den tilsigtede fortjeneste!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *