Nogle af de største VPN-virksomheder derude er ingen steder at se

Android VPN
(Billede kredit: Shutterstock / Primakov)

Hvis du blev bedt om at udvælge de største spillere i VPN-branchen, kan du komme med navne som ExpressVPN, NordVPN eller Surfshark.

Data, der udelukkende deles med TechRadar Pro, tegner dog et helt andet billede. Ifølge app intelligence selskab 42matters, når det kommer til de mest populære Android VPN-tjenester, disse berømte udbydere er ingen steder at blive set.

I februar var en app kaldet VPN Master den mest populære VPN-tjeneste i Google Play Store, downloadet af mere end 7 millioner mennesker i løbet af måneden. På andenpladsen var Speed VPN Pro med 6,7 millioner downloads, efterfulgt af gratis VPN-tomat med 6,2 millioner.

Et fælles tema bliver hurtigt tydeligt: Alle de mest populære VPN-apps er gratis at bruge. Af de 15 mest downloadede Android VPN’er i sidste måned er ingen betalte tjenester.

Er gratis VPN’er for gode til at være sande?

Selvom gratis VPN’er tilbyder en hurtig (og naturligvis omkostningseffektiv) måde at skjule din browsingaktivitet fra din internetudbyder, er der en række ulemper at overveje. Efter alt, er der ikke sådan noget som en gratis middag.

I modsætning til premium-tjenester tilbyder gratis VPN’er normalt kun et begrænset antal servere på et lille udvalg af steder, og selve apps er sjældent funktionsrige. Downloadhastigheder vil sandsynligvis også være meget lavere, hvilket betyder, at streaming af geobegrænset VOD-indhold (en af hovedårsagerne til, at brugerne opsøger en VPN), kan være væk fra bordet fra start.

Måske er den vigtigste overvejelse imidlertid databeskyttelse. Selvom mange gratis VPN’er har omfattende politikker for ingen logning, kan du ikke være sikker på, at udbyderen lever op til sine løfter, medmindre der har fundet en tredjepartsrevision sted.

Uden uafhængig bekræftelse kunne det firma, der driver den gratis VPN-tjeneste, indsamle alle slags oplysninger, herunder besøgte websteder, forbindelsestidsstempler, båndbreddeforbrug og endda original IP-adresse.

For alle, der bruger en VPN til at omgå regeringsmanderet internetcensur, bør potentialet for, at denne type oplysninger kan være i besiddelse af udbyderen, være et alvorligt problem.

I juli 2020 blev det for eksempel opdaget, at syv separate Hong Kong-baserede VPN-tjenester havde indsamlet brugerdata, på trods af at alle hævdede at indsamle ingen brugerlogfiler. Mere end én terabyte af disse data blev eksponeret online via en ubeskyttet database.

I sidste ende er det ikke billigt at køre en VPN-tjeneste, så det for-profit-firma, der driver din gratis VPN-tjeneste, vil sandsynligvis tjene penge på dig på en eller anden måde.

Tallene nedenfor viser antallet af downloads af hver VPN-applikation via Google Play Store i februar 2021.

  1. VPN Master – 7,0 millioner
  2. Speed VPN Pro – 6,7 millioner
  3. Gratis VPN Tomat – 6,2 millioner
  4. Turbo VPN – 4,4 millioner
  5. Lion VPN – 3,6 millioner
  6. NetCapsule VPN – 3,5 millioner
  7. FreeVPN SecVPN – 3,3 millioner
  8. Booster Master – 2,9 millioner
  9. Gratis VPN-nøgle – 2,9 millioner
  10. Turbo VPN Lite – 2,8 millioner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *