Første bølge af PCIe 5.0 SSD’er ankommer med høje priser og latterlige køleplader

Du har virkelig, virkelig ikke brug for disse. Men andre, bedre versioner kommer senere.

På det avancerede pc-marked er det meget vigtigt, at tallene altid fortsætter med at stige. Det betyder hurtigere ydeevne, nyere specifikationer og (lejlighedsvis) nye modelnumre for eksisterende komponenter. Et af de seneste tal, der går op, er PCI Express-versionsnummeret understøttet af mange bundkort; alle pc’er bygget op omkring AMDs Ryzen 7000-serie chips og nogle pc’er ved hjælp af Intels 12. eller 13. generations CPU’er understøtter grafikkort og SSD’er, der bruger PCI Express 5.0-grænsefladen, hvilket er op til to gange hurtigere end version 4.0.

Men faktiske PCIe 5.0 SSD’er er lige begyndt at ankomme på butikshylderne (via Tom’s Hardware), og som så mange tidlige adopterprodukter ser de ud til at være specialbygget til folk med flere penge end mening. Baseret på Phisons E26 SSD-controller lover Gigabyte Aorus Gen 5 10000 og MicroCenter-eksklusive Inland TD510 maksimale læsehastigheder på op til 10.000 MB i sekundet sammenlignet med 7.450 MB pr. sekund for den PCIe 4.0-baserede Samsung 990 Pro.

Men begge drev har store mangler, selv hvis du antager, at du har en kompatibel pc i første omgang. 2TB-versionerne koster mere end dobbelt så meget, som du betaler for et meget godt PCIe 4.0-drev som Samsung 980 Pro eller WD Black SN850X; Gigabyte-drevet er i øjeblikket udsolgt, men historiske prisdata siger, at det sælger for $ 340, når det er tilgængeligt, mens Inland-drevet i øjeblikket er nedsat til $ 350 fra en almindelig pris på $ 400.

Der er også spørgsmålet om drevenes køleplader, som hver især er latterlige på en særlig måde. Gigabyte SSD leveres med en gigantisk, varmerørsbeklædt passiv køleplade, som kører lydløst, men kan være stor nok til at forårsage kompatibilitetsproblemer, afhængigt af dit bundkort og hvor du installerer det. Indlandsdrevets køleplade er ikke så omfangsrig, men den inkluderer en lille ventilator tilsluttet et stort strømkabel. Disse ventilatorer kan lave meget støj, fordi de skal dreje så hurtigt for at flytte meget luft, og manglen på en blæserhastighedsregulator får blæseren til at dreje lige hurtigt (og højt), uanset om du stresser drevet ud eller ej.

Andre SSD’er leveres med kølelegemer, men de er for det meste små passive kølelegemer, der ikke giver nogen støj (mange af dem er bygget for at sikre, at drevene fysisk passer ind i en PlayStation 5, hvilket også gør dem diskrete på de fleste pc’er). Langt de fleste mellem- til avancerede bundkort inkluderer alligevel mindst en indbygget SSD-køleplade, ofte stylet til at supplere resten af bundkortet. Installation af en af disse PCIe 5.0 SSD’er ville kræve fjernelse af bundkortets køleplade eller brug af den og risikerer ikke at afkøle SSD’en godt nok til at forhindre den i at drosle.

Selv hvis man ser bort fra omkostningerne ved PCIe 5.0 SSD’erne og deres fjollede køleplader, er det svært at bemærke ydelsesfordelen ved denne slags drev lige nu. DirectStorage er en ny Windows API, der gør det muligt for GPU’en at indlæse og dekomprimere aktiver direkte fra din SSD i stedet for at bruge din CPU som en mellemmand. Nylige tests ved hjælp af den DirectStorage-kompatible Forspoken viser, at forskellen mellem PCIe 4.0- og PCIe 5.0-drev er næsten umærkelig med nutidens drev, og tidligere tests viser, at selv PCIe 3.0 og SATA SSD’er kan drage fordel af DirectStorage – det er ikke en funktion, der kræver et banebrydende drev, og det er heller ikke en funktion, der understøttes af mange spil i skrivende stund.

PCIe 5.0-drev vil falde i pris til sidst, og forbedrede SSD-controllere og NAND-chips med mere avancerede fremstillingsprocesser skulle i sidste ende også få dem til at køre køligere. I mellemtiden skal du se på prismærkerne og designet af disse tidlige produkter, ryste på hovedet og gå videre.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top