Google lægger 20 petabytes af historiske satellitdata i Google Earth kloden.

Du kan nu se gletsjere smelte væk for evigt i 3D.
Dubai udspiller sig som SimCity i cheetah-tilstand.
Denne flod, der udvides i Bolivia, er vild.
Se sandet i Cape Cod langsomt skifte sydpå.
Google Earths værktøj til korrektion af interne perspektiver.

Google har skubbet ud, hvad det siger, er Google Earths “største opdatering siden 2017” med en ny 3D-time-lapse-funktion. Indtastning af den nye “Timelapse” tilstand af Google Earth vil lade dig flyve rundt i den virtuelle globus med en tid skyderen, der viser dig satellitbilleder fra de seneste 37 år. Google Earth Timelapse har eksisteret i årevis som en del af Google Earth Engine (som er en helt separat grænseflade fra Google Earth, det er en underlig Google branding ting), men det var tidligere kun tilgængelig i 2D. Nu har Google kortlagt alle disse data på tværs af 3D Google Earth kloden, hvor du kan se byer blive bygget, skove bliver skåret ned, og gletsjere vigende.

Google Earth Timelapse er ikke kun en enorm mængde data; korrekt kortlægning af det over hele kloden betyder at korrigere billederne for artefakter og problemer. Virksomheden var nødt til at få skyer af vejen, rette billeder til perspektiv og sikre problemfri overgang gennem zoomniveauer. Heldigvis har Google tilfældigvis nogle virkelig store computere til at håndtere belastningen.

Virksomheden forklarer, hvad der skal til for at få Timelapse til at ske:

Realiseringen af en planet-størrelse timelapse video krævede en betydelig mængde af, hvad vi kalder “pixel knasende” i Earth Engine, Googles sky platform for geospatial analyse. For at tilføje animerede Timelapse-billeder til Google Earth indsamlede vi mere end 24 millioner satellitbilleder fra 1984 til 2020, der repræsenterer quadrillions af pixels. Det tog mere end to millioner behandlingstimer på tværs af tusindvis af maskiner i Google Cloud at samle 20 petabyte satellitbilleder i en enkelt 4,4 terapixel-størrelse videomosaik – det svarer til 530.000 videoer i 4K-opløsning!

Hvis du vil have adgang til tidslinjen, skal du åbne Google Earth på nettet, klikke på navigationsskibets hjulikon og trykke på den store “Timelapse in Google Earth”-knap – eller bare gå til g.co/timelapse. Med Timelapse åben, får du et stort panel på højre side med en tidslinje fra 1984 til i dag, og et par genveje til steder Google siger, er særligt interessante. Google Earth Timelapse fungerer ikke godt over hele verden endnu. Nogle steder, som New York City, virker håbløst slørede, selv når du indstiller timeren til 2020. Googles fremhævede steder, som Dubai, ser meget bedre ud og spiller ud som et spil SimCity.

Ud over at tilbyde en sjov, ny funktion i Google Earth, er Google pitching Timelapse som et pædagogisk redskab til klimaændringer. Hvis du vil have disse oplysninger i et mere bærbart format end Google Earth, har Google skabt et stort parti af Earth timelapse videoer fremhæve “byudvidelse, minedrift virkninger, flod bugtende, væksten i megabyer, skovrydning, og landbruget ekspansion.” Videoerne er licenseret under Creative Commons Attribution 4.0, så du er fri til at bruge dem til hvad du vil, så længe du krediterer Google.

Ligesom med New York City, er der et par huller i Googles data lige nu. Objekter som 3D-bygninger vises ikke i Timelapse-tilstand, og det ser heller ikke ud til, at Jordens geometri ændres. Denne 3D-time-lapse-funktion er dog en platform for fremtiden, og Google siger, at den vil “opdatere Google Earth årligt med nye Timelapse-billeder i løbet af det næste årti.”

Opslagsbillede af Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *