Intel CPU Wafers

I de fleste af de sidste 2,5 årtier har PC CPU-branchen været domineret af en enkelt arkitektur: x86. Mens 1990’erne åbnede med en række arkitekturer teknisk stadig konkurrerer med Intel, ved udgangen af dette årti, AMD stod alene mod chip titan. IBM kastede håndklædet i ringen på G5 i midten af 2000’erne. Intel, syntes det, havde vundet.

Men tidens gang har en sjov måde at omforme vores opfattelse af en æra. Intels næsten totale sejr i midten af 2000’erne ligner nu mere en midlertidig pause end en permanent sejr – og CPU-markedet varmer op nu på måder, vi ikke har set i årtier. SiFive hævder, at det kan bygge en RISC-V desktop chip i fremtiden. Startups som Nuvia er blevet opkøbt af Qualcomm, der planlægger at lancere sin egen brugerdefinerede silicium i slutningen af 2022 – begyndelsen af 2023. Både AMD og Intel har for nylig debuteret nye arkitekturer – AMD har udvidet Zen 3 til servere og mobil, mens Intel har lanceret både Rocket Lake og Ice Lake Server.

Set i bakspejlet var lanceringen af Ryzen i april 2017 begyndelsen på en ny æra for skalering af pc’ers ydeevne. AMD’s Zen, Zen + og Zen 2 arkitekturer har gentagne gange slået over deres vægtklasse, ligesom Intels 10nm snubler gjort det mere sårbart over for udfordring, end det ellers ville have været. Intels Tiger Lake er en imponerende CPU – god nok til at generobre den samlede førerposition på det mobile marked – men der er stadig spørgsmål om de dele, der vil komme efter det, og hvor lang tid det vil tage virksomheden at genvinde konkurrencedygtige status på 7nm node. (Intel i øjeblikket hævder, at det vil være konkurrencedygtige på 7nm og genvinde lederskab på 5nm.)

Så er der Apple og M1. Mens CPU’en ikke er et totalt knockout-slag mod AMD og Intel, sætter den en ny bar i ydeevne og strømeffektivitet, som begge x86-virksomheder bliver nødt til at matche på lang sigt. Apple vil ikke overtage masse-pc-markedet eller begynde at bygge Windows-maskiner, men Qualcomm har allerede meddelt, at det agter at bringe bærbare computere på markedet baseret på Nuvias nye CPU-design. Intel og AMD har lidt pusterum til at bringe ny hardware på markedet, men den længe forsinkede kamp mellem x86 og ARM er på vej. Det varer ikke længe, før vi er i stand til at foretage meget bedre sammenligninger mellem de to CPU-familier.

Under Pat Gelsinger, Intels nye administrerende direktør, er virksomheden ved at dreje for at bygge nye CPU’er og GPU’er, hvor procesnoden passer bedst til den underliggende arkitektur. Det ønsker at opbygge en ny klient støberi virksomhed og har dedikeret 20 milliarder dollars til to nye anlæg i Arizona. Selv i bedste fald for Intel, men det kommer til at tage virksomheden flere år at genvinde sin tidligere dominerende stilling. Efter at have tilbragt de sidste par årtier forsøger at udrydde sin rival med stort set alle mulige midler, Intel befinder sig i den ukendte situation at skulle AMD til at montere en effektiv offensiv, mens det får sit eget hus i orden.

Mens Intel har en plan om at rampe 10nm og gå videre mod 7nm, forventes Sapphire Rapids i bedste fald ikke i slutningen af 2021. Gelsinger har lovet, at Alder Lake kommer til skrivebordet i slutningen af 2021 og erstatter Rocket Lake i den hurtigste hardwareudskiftningscyklus, vi nogensinde har set. Alle disse CPU’er er bygget på 10nm; Intels 7nm forventes ikke før 2023, så vi har lidt tid til at vente til da.

Hvis Intel fortsætter med at kæmpe med 7nm, eller hvis dets modstandere viser sig at have stærkere design end forventet, vil det falde til Advanced Micro Devices for at holde x86 konkurrencedygtige mod design fra virksomheder som Ampere, Apple og Qualcomm. Det ville være en situation uden fortilfælde. AMD har slået Intel og taget den samlede føring på x86-markedet før, men det har aldrig været den primære forsvarer af dette marked mod en rivaliserende arkitektur, mest fordi x86 ikke har haft nogen plausible rivaliserende arkitekturer i så mange år.

Men – og det er det sjove – AMD behov Intel, også. Hvis Intel holdt op med at sælge CPU’er i morgen, TSMC faktuelt mangler wafer kapacitet til at dække hullet. Hver eneste x86 server Intel skibe repræsenterer et salg, AMD ønsker, og et bolværk mod ARM’s indtrængen i de større server markedet. Hver server, der går ud af døren med et Intel-logo på det er en server AMD kan stadig gøre en spiller for. Når kunderne begynder at skifte til ARM, kan det være vanskeligere at overbevise dem om at skifte tilbage.

Hvis Intel ikke kan felt konkurrencedygtige design hurtigt nok, skal det AMD’s udførelse for at vise, at x86 har hvad det kræver at udfordre ARM. Hvis AMD undlader at levere, de to x86 producenter kunne presses tilbage på hælene som nye chips og teknologier i centrum. AMD kan være den nuværende stjerne på pc-markedet, men det har brug for Intels salgsmængde og enorme installationsbase for at positionere sine CPU’er som attraktive alternativer mod usikkerheden om en ARM-løsning.

Det har været årtier siden CPU-markedet var denne dynamiske. Hvis du er interesseret i underdogs og up-and-comers, risc-V gør bølger. Apples M1 gjort et stort indtryk ved lanceringen sidste år, og det har fået en større bror ankommer i en ikke-så-fjern fremtid. Intels nye 3. generation af skalerbare CPU’er er et meningsfuldt skridt tilbage i retning af konkurrencemæssig position for Chipzilla, og AMD’s Zen 3-arkitektur har flyttet bolden fremad inden for desktop, mobil og server. Det har aldrig været et mere interessant tidspunkt at dække CPU’er.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *