Her er den gratis app, der gør mobilen til en scanner

Hvis du vil indlæse tekst og billeder, behøver du ikke at få en separat scanner. Den gratis Adobe Scan-app bruger kameraet på din mobil – og den har mange smarte funktioner.

Kan du huske scanneren? For 20 år siden var det et oplagt tilbehør på mange hjemmekontorer, men i dag køber næsten ingen separate scannere.

I stedet er produktet blevet flettet sammen med printeren – og resultatet er en såkaldt multifunktionsprinter. Men hvis du synes, at en sådan løsning er unødigt stor, kan du bruge en endnu glattere løsning, nemlig mobiltelefonens kamera.

Dit mobilkamera kan ikke bare bruges til at tage billeder – du kan lige så godt fotografere et papirdokument. Det kan f.eks. være en kvittering, du vil gemme, eller en madopskrift, som du vil dele med en anden. Hvis du så vælger at printe dit billede på printeren, vil du således have adgang til en simpel kopimaskine.

Dokumenter på flere sider

Du kan selvfølgelig bruge din telefons indbyggede kameraapp, men den er ikke optimal som scanner. En meget bedre mulighed er derfor at få en speciel scanningsapp, såsom Adobe Scan.

Pointen med at bruge Adobe Scan er, at appen automatisk kan rette skrå billeder og fjerne baggrunden. Hvis du bruger din almindelige kameraapp, vil billedet ofte være skævt, og dele af bordpladen vil være synlige.

En anden fordel er, at du kan gemme billedet som en pdf-fil, og at det kan bestå af mere end en side. Dit almindelige kamera kan som regel kun klare individuelle fotografier i jpeg-format.

Adobe Scan har mange kraftfulde værktøjer. Hvis den automatiske korrektion af dokumenterne ikke virker, kan du gøre en masse redigering manuelt. Appen har også en indbygget tekstgenkendelsesfunktion, så teksten i billedet bliver søgbar. Det er smart, hvis du for eksempel læser kvitteringer, garantisedler eller lignende ting, som du gerne vil kunne søge igennem efterfølgende.


Sådan fungerer Adobe Scan

Adobe Scan

1. Sted

Placer mobilkameraet over det, du vil scanne. Det betyder ikke noget, om dokumentet går galt.

2. Vælg typen

Skift her, hvis du vil scanne noget specielt, såsom et ID-kort.

3. Tilføj

Hvis du vil, kan du tilføje fotos, som du allerede har taget, og som er på telefonen.

4. Automatisk

Skift mellem scanning automatisk og manuelt.

5. Scan

Tryk her – hvis du har valgt at scanne manuelt.

6. Blitz

Tænd eller sluk for blitzen (mobilens lys).

7. Gem

Hvis du er tilfreds med resultatet, skal du gemme her. Du kan også ændre navnet på filen.

8. Udsigt

Her vil du se miniaturebilleder af din scanning.

9. Sider

Du kan tilføje flere sider fra telefonens hukommelse, og du kan ændre rækkefølgen af siderne.

10. Rediger

Beskær billedet, eller rediger det på andre måder.

11. Del

Når et dokument er færdigt, kan du dele det med andre eller gemme det på forskellige måder.


Spørgsmål og svar om appen

Adobe Scan

1. Hvordan installerer jeg?

Åbn Google Play Butik (Android) eller App Store (iOS), og søg efter Adobe Scan. Tryk på Installer for at starte installationen, og vælg derefter Åbn. Første gang du gør dette, skal du logge ind. Du kan gøre det med din Google-, Facebook- eller Apple-konto – men du kan også bruge Adobe ID, som er producentens egen login-konto.


Adobe Scan

2. Hvad er tilladelser?

Adobe Scan skal have mulighed for at få adgang til dit kamera, og første gang du kører appen, starter en guide, der giver dig mulighed for at give denne tilladelse. Præcis hvordan det ser ud, varierer lidt afhængigt af den mobil, du bruger.


Adobe Scan

3. Er det gratis?

Adobe Scan er en fuldt funktionel gratis app, men hvis du vil, kan du betale omkring $ 100 om måneden for en premiumversion. For eksempel giver det dig mulighed for at eksportere pdf-filerne til Word-formatet og adgangskodebeskytte filer, der er følsomme.

Bemærk, at Adobes markedsføring af sin premium-variant er ret aggressiv, så sørg for ikke at klikke på fejl.

4. Hvad er tekstgenkendelse?

Adobe Scan understøtter tekstgenkendelse (ocr), en teknologi, der gør teksten i billedet også søgbar. Dette sker automatisk, når du indlæser – og når du åbner PDF-filen i et program som Adobe Reader, kan du søge efter ord i din tekst.

Funktionen slås til automatisk, og hvis du vil slå den fra – eller ændre sproget – kan du gøre det ved at åbne Indstillinger. Vælg at deaktivere Kør tekstgenkendelse på gemt PDF, eller vælg Tryk på Tekstgenkendelsessprog for at skifte.


Adobe Scan

5. Hvilke andre apps er tilgængelige?

Der er flere apps, der gør din mobil til en scanner, og de har forskellig retning. For eksempel er en fotoscanner fra Google Fotos god til dem, der ønsker at scanne gamle fotografier, mens Microsoft Lens er praktisk, hvis du vil fortsætte med at arbejde med dokumenterne i andre Microsoft-programmer. 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

eighteen + eleven =