Her er alt det nye i Windows 10, version 1809

Den store version 1809 opdatering er endelig begyndt at rulle ud til Windows-brugerne. Så få det bedste ud af de nye funktioner.

Oktober er den tid, hvor Microsoft udsender årets anden vigtige funktionsopdatering af Windows 10. October 2018 Update, eller version 1809, er den sjette store opdatering, siden Windows 10 blev lanceret i 2015. I denne guide afslører vi alle de nye, spændende funktioner og forbedringer. Fra et nyt udklipsholderværktøj med historik til nye måder at integrere Windows 10 med din Android eller iOS-telefon.

Men tiden med 1809 har ikke været let. Opdateringen blev midlertidigt trukket tilbage efter problemer omkring første udrulning. Den har også udstillet store problemer med en to-årig cyklus med opdateringer, som de fleste brugere hverken kan fravælge eller udsætte. Derfor begynder vi guiden med at vise, hvordan du fremover undgår forkludrede opdateringer og holder forstyrrelser på et minimum.

Vi viser også, hvordan du forsinker opdateringer, hvis du kører med Windows 10 Pro, og hvordan du gendanner data, som måske er blevet slettet, hvis du var uheldig at være en af de tidlige brugere af opdateringen. Endelig giver vi også et par tips til, hvordan du forhindrer næste opdatering, Spring 2019 Update, i at ødelægge dit system.

Tricks til en opdatering

Før du går på opdagelse i de nye funktioner i October 2018 Update, bør du forberede dig på den nye opdatering og alle de andre, som kommer fremover.

Microsoft frigav funktionsopdateringen den 4. oktober 2018, men allerede i løbet af en dag var der rapporter om, at den slettede vigtige personlige filer fra brugermapperne. Herefter trak Microsoft opdateringen tilbage. Mange brugere af Windows 10, herunder Datatid TechLifes redaktion, fik dog installeret opdateringen uden problemer. Er du iblandt, kan du trække vejret roligt.

Med Windows 10 Pro kan du udskyde opdateringer såsom
October 2018 Update i op til et år.

Har du opdateret og fundet ud af, at du mangler filer, bør du køre et datagendannelses-program for at prøve at få dem tilbage. Har du fulgt vores tidligere råd og regelmæssigt sikkerhedskopieret dit systemdrev, er dine filer stuvet væk i sikkerhed i kopien, så du kan gendanne dem via genoprettelsesfunktionen i dit sikkerhedskopieringsprogram. Hvis ikke, giver vi på de følgende sider en tretrins-gennemgang af, hvordan du gendanner ved hjælp af det gratis Recuva-værktøj. Genopret fra backup

Skulle du løbe ind i problemet med manglende mapper, efter du har installation af en funktionsopdatering, kan du genoprette dem fra dit værktøj til sikkerhedskopiering. Bruger du Filhistorik, så åbn Stifinder, og lokaliser C:\Brugere\(dit brugernavn). Åbn her hver mappe igen (for eksempel Dokumenter), og klik på ”Oversigt” (i sektionen ”Åbn”) for at se, hvad der kan genskabes. Som regel er nyeste version af filen den, du søger. Klik blot på den grønne knap i skærmbilledet for Filhistorik for at gendanne dem.

Bruger du en diskafbildning via Macrium, dobbeltklikker du på sikkerhedskopien i Stifinder for at montere den som et virtuelt drev. Kopier den manglende fil tilbage fra mappen Brugere\(dit brugernavn) på din pc’s drev. Bruger du Paragon, vælger du den relevante sikkerhedskopi i hovedprogrammet. Rul musen over det første dash-symbol til venstre for tidslinjen Backup, og klik på ”Explore” i pop-op-menuen. Gennemsøg kopien for manglende filer (under C:\Brugere\(dit brugernavn), og gendan dem derfra.

Hvad har vi lært indtil nu?

I skrivende stund har Microsoft elimineret fejlene, og October 2018 Update udrulles igen. Desværre viser hele balladen, især for Windows 10 Home-brugere, at du skal håndtere alle store Windows-opdateringer med en sund portion skepsis og altid sikkerhedskopiere hele dit system inden.

Er du Windows 10 Pro-bruger, er det tid til at udnytte det. Åbn Indstillinger > Opdatering og sikkerhed. Klik på ”Avancerede indstillinger”. Slå skyderen til ved ”Afbryd opdateringer midlertidigt”. Vælger du den halvårlige kanal, installeres funktionsopdateringer kun, når de anses for stabile nok til organisationer. Vil du ikke vente så længe, bruger du rulle-menuen til at vælge, hvor mange dage der skal gå. Vi anbefaler, at du venter mindst 30 dage eller endda 60 dage, indtil funktions-opdateringen er installeret efter udgivelsen.

Bruger du Windows 10 Home, kan du forsøge at deaktivere Windows Update ved hjælp af værktøjet Windows Update Blocker (www.sordum.org/9470/). Metoden er ikke fremtidssikret, så sats hellere på at få sikkerhedskopieret. Den bedste måde at gøre det på er at implementere en backup-plan, så din pc automatisk sikkerhedskopieres med jævne mellemrum.

Er du tilfreds med ugentlig sikkerhedskopiering er Macrium Reflect Free (www.macrium.com/reflectfree.aspx) et godt valg. Ønsker du at lave hyppigere backups uden risiko for at løbe tør for plads, vælger du Paragon Backup & Recovery Free 17 (www.paragon-software.com/free/br-free/).

Understøttelsen af en trinvis øget sikkerhedskopi gør det mere praktisk at sikkerhedskopiere hele din pc hver dag, plus at programmet kan lave backup af specifikke filer og mapper.

Opdateringsassistenten er en sikker måde at få opdateringer på. Er du opdatereret, får du denne besked.

Installering af opdateringen

Sandsynligvis er opdateringen allerede installeret på din pc. Du kan undersøge det ved at gå via Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed”. Rul ned og klik på ”Buildoplysninger for operativsystem”. Rul ned til Windows-specifikationerne. Står der 1809 ud for din version, er opdateringen installeret. Er ver-sionsnummeret 1803, skal du opdatere.

Den indlysende måde at gøre det på er via Windows Update ved at klikke på ”Søg efter opdateringer” (har du Windows 10 Pro, skal du klikke på ”Avancerede indstillinger” og kontrollere, at opdateringen ikke er udsat). Mislykkes det, så noter fejlmeddelelsen og dens kode og søg på nettet efter information og gode råd.

Er der stadig problemer, går du ind på www.microsoft.com/da-dk/software-download/windows10 og henter opdateringsassistenten ved at klikke på ”Opdater nu”. Gem programmet på din pc. Dobbeltklik på filen og tjek, at den indeholder 1809. Klik igen på ”Opdater nu”. Efter lang tids download og installation (en statuslinje holder dig løbende informeret), bliver du bedt om at genstarte. Windows genstarter flere gange, før du lander på login-skærmen.

Du modtager opdateringer gennem Windows Update, men nogle gange kræver de en genstart.

Efter login, får du besked om, at Windows indstiller forskellige ting. Derefter skal du foretage en række valg vedrørende dataindsamling og funktioner (vores anbefalinger er angivet i parentes): stemmegenkendelse (ikke nødvendigt), placering (afhænger af brugen af apps), find min enhed (kræves kun for tablets og bærbare computere), diagnostiske data (grundlæggende er tilstrækkeligt), inkning og typing (personlig præference), skræddersyede oplevelser (igen dit valg) og endelig annonce-id (vi anbefaler ikke, at annoncer kan tilpasses).

Når det er gjort, processen tager mellem 30 minutter til over en time, er du tilbage på skrivebordet klar til at begynde at udforske opdateringen. Gendan tabte filer med Recuva

1 Installer Recuva

Om nødvendigt henter du mobilversionen af gendannelsesprogrammet Recuva (www.ccleaner.com/recuva/builds) til et andet drev end det, dit Windows er installeret på. Udpak ZIP-filen til samme drev, og dobbeltklik på recuva.exe (32-bit) eller recuva64.exe (64-bit) for at komme i gang.

2 Gendan filerted fil

Du guides nu gennem gendannelsesprocessen. Sandsynligvis skal du i det engelsksprogede program vælge ”All Files”. Klik på ”Next”, og klik på ”Browse” under ”In a Specific location”. Vælg C:\Brugere\(dit brugernavn), hvor de fleste af dine manglende filer bør være. Klik på ”Next”.

3 Undgå Deep Scan

Er filerne forsvundet for nylig, så bør du undgå Deep Scan. Klik i stedet på knappen ”Start”, og afvent, mens scanningen fuldføres. En filliste vises. De grønne filer bør kunne genskabes. Marker alle de relevante filer, og klik på ”Recover” for at gemme på et andet drev.

Her er nyhederne

Funktionsopdateringen omfatter en ny funktion: Udklipsholder-historik, samt en forbedret skærmbillede-funktion og større integration med din smartphone.

Udklipsholderen har fået historik og synkronisering, hvilket er en af de store nyheder. Især, hvis du jonglerer med flere elementer på samme tid. Der findes tredjepartsværktøjer, som gør det muligt at gemme mere end et element ad gangen, men de er tit klodsede og besværlige at bruge.

Tekstbidder mellem pc’er

Her er opdateringen til Udklipsholder omvendt både nem at bruge og, takket være indbygget synkronisering, i stand til at overføre tekstbidder mellem forskellige Windows-pc’er. Læs mere om de nye muligheder i vores trin-for-trin-vejledning på næste side.

Microsoft er også ved at udvikle en opdatering til sin SwiftKey-tastaturapp til Android- og iOS-enheder. Den vil gøre det muligt at bruge udklipsholder-synkroniseringen med en smartphone. I skrivende stund findes et link via indstillingerne for Udklipsholder, men det giver kun mulighed for at få besked, når funktionen er rullet ud, og kun til Android-enheder.

Microsoft har også implementeret appen Din telefon, som har til formål at forbinde din telefon til din pc. For at oprette linket åbner du Start > Indstillinger > Telefon. Klik på ”Tilføj en telefon”. I øjeblikket kan kun én telefon tilknyttes ad gangen, men Microsoft har lovet at understøtte flere enheder i fremtiden.

Du kan knytte din telefon til din Windows 10-pc.

Ejer du en Android-telefon, kan du linke til den og se tekst fra din pc og seneste fotos taget med din telefon på din pc. Du skal bruge en enhed, der kører Android 7.0 (Nougat) eller nyere.

Ejer du en iPhone, må du indtil videre gøre det ved at sende sider fra din telefon til din pc via Edge-browseren, som du skal installere på din telefon. Når det er gjort, skal du bladre til den pågældende side på din iPhone og trykke på telefonknappen for at vælge, hvilken enhed der skal sendes til.

Microsoft er også begyndt at udrulle en app kaldet Microsoft Launcher for Android og (senere) iOS. Med den får du adgang til din Windows 10-tidslinje på din telefon for at rulle tilbage og finde tidligere tilgængelige filer og websteder. Få bedre skærmskud

Windows 10’s nye skærmbillede-app er ikke helt rullet ud, men du kan allerede nu bruge den til at behandle skærmbilleder. Klik på Windows-ikonet i venstre bund af startskærmen.

Skriv ”klippeværktøj”. Du kan vælge mellem tilstandene ”Frihåndsklip”, ”Rektangulært klip”, ”Vinduesklip” eller ”Fuldskærmklip”, eller du kan klikke på knappen ”Prøv Klip og skitsér”. Du sendes nu til den nye app af samme navn. Her kan du behandle klippet yderligere. Det gemmes i og kan senere genskabes via historikken i Udklipsholderen.

SwiftKey til berøringsenheder

Microsoft har opgraderet SwiftKey til din smartphone, og teknologien kan nu også bruges på touchscreen-enheder med Windows 10. Skærmtastaturet er nu forsynet med SwiftKey, men kun en håndfuld sprog understøttes i øjeblikket, herunder engelsk.

Du kan svirpe fra bogstav til bogstav for hurtigt at skrive et ord, samt udnytte muligheden prædiktiv tekst (forslag vises over tastaturet, mens du skriver) og maskinindlæring, som skal være slået til under opsætning. Derefter vil funktionen langsomt begynde at tilbyde bedre forslag, efterhånden som du bruger den.

Med skærmtastaturet kan du skrive med svirp over tasterne.

Hurtig tastaturadgang

For hurtigere adgang til tastaturet skal du højreklikke på Proceslinjen og vælge ‘Vis knap på berøringstastatur”, og tryk derefter på ikonet, som vises i Meddelelsesområdet, for at få tastaturet op på skærmen.
Du finder nogle nyttige ekstraknapper: En til indstillinger, som gør det muligt at ændre tastaturtypen, plus adgangssprog og indstillingerne for skrivning. Derudover finder du en praktisk Udklipsholder-knap, der åbner Udklipsholder-historikken, hvis du har aktiveret funktionen. Opbyg dit klip-bibliotek

1 Slå den til

Funktionen Udklipsholderhistorik er som standard deaktiveret. Gå til Start > System > Indstillinger > Udklipsholder. Slå skyderen ved ”Oversigt over udklipsholder” til. Nu gemmes elementer (op til 4 MB), som du kopierer,
automatisk til Udklipsholderen.

2 Fortsæt som normalt

Udklipsholder vil fungere på samme måde som altid: Ctrl + C for at kopiere eller Ctrl + X for beskæring, og derefter Ctrl + V for at indsætte sidste emne, der er kopieret til Udklipsholderen. Men den gemmer alle kompatible elementer, som du har kopieret til det.

3 Brug Udklipsholderens historik

Når du er klar til at indsætte i et tidligere kopieret emne, trykker du på Windows-tasten og V-tasten. Udklipsholderens oversigt vises i Meddelelsesområdet eller ved markørpunktet. Listen viser seneste element først med dato og klokkeslæt. Klik på et for at indsætte det.

4 Administrer listen

Kør musen over et element og få vist to ikoner: et kryds og en nål. De fungerer som elementerne i en jumpliste. Klik på ”X” for at fjerne elementet fra din oversigt eller brug nålen til at fastgøre den permanent øverst på listen for nemmere og hurtigere adgang.

5 Synkroniser Udklipsholder

Du kan dele tekstklip mellem dine pc’er. Åbn Start > Indstillinger > System > Udklipsholder. Slå skyderen under ”Synkroniser på tværs af enheder” til. En mulighed for auto-matisk synkronisering vises. Af sikkerhedsårsager bør du ikke tillade denne mulighed.

6 Synkroniseringen i gang

Gentag processen på dine andre enheder. Kopierer du tekst, synkroniseres den automatisk med de andre, medmindre du har slået den automatiske funktion fra. I så fald åbner du Udklipsholder, finder et tekstelement og klikker på sky-ikonet for at synkronisere.

De store forbedringer

Opdateringen October 2018 indeholder ikke blot et par nye funktioner, men udruller en lang række velkomne forbedringer til eksisterende værktøjer.

Flere værktøjer i Windows 10 har også fået en overhaling. Blandt andet Spillinje, som er videreudviklet efter de store forandringer i den forrige funktionsopdatering fra april 2018. Værktøjet er nu tilgængelig via Startmenuen samt ved at trykke på tasterne Win + G. Herfra styrer du med den indbyggede kontroller spillets lyd til den korrekte udgangsenhed. Du kan også indstille uafhængige lydstyrker for forskellige apps, spil og andre dele af dit system.

Den foregående opdatering introducerede Spiltilstand, hvilket forbedrer spilydelsen ved at nedtone baggrundsopgaver. Tilstanden er nu automatisk aktiveret. Du kan slå den til eller fra via Indstillinger > Spil > Spiltilstand. Desuden sættes alle driverinstalleringer i Windows Update og andre afbrydelser (såsom genstartsnotifikationer) på pause.

En relateret justering er Fokushjælp, som tændes automatisk for alle fuldskærmsspil, ikke kun de, der kører fuld skærm ved hjælp af Direct X. Du styrer Fokushjælp via Indstillinger > System > Fokushjælp.

Forbedringer til skærmen

Hvis du bruger Windows 10 til trådløst at projicere din skærm til kompatible enheder via dit netværk, er du sikkert glad for, at funktionen nu viser en bjælke øverst på skærmen, så det er nemt at kontrollere, at du er tilsluttet, afbrudt eller genopkoblet. Du kan også med et par klik skifte mellem projektionsformer som spil, produktivitet eller video.

Med 4K Ultra HD-skærme stiger antallet af skærme, der understøtter ekstra funktioner. Naviger til Indstillinger > System, hvor du finder et link til Windows HD Color-indstillinger. Har du en nyere HDR-kompatibel skærm, skal du klikke på denne for at tjekke, om den er kompatibel med indhold i HDR (High Dynamic Range) og Wide Color Gamut (WDR). Hvis ja, aktivér den herfra og konfigurer indstillinger og få adgang til HDR-indhold, herunder spil og apps samt video og foto, på din pc.

Har du en skærm med en lysføler, der automatisk justerer lysstyrken, finder du lignende indstillinger under Indstillinger > Apps > Afspilning af video. Her har du mulighed for at justere dine videoers lysstyrke, så de automatisk tager højde for omgivende lys. Søg i preview-panelet

Søger du med Proceslinjens søgefunktion, vil du opdage, at søgefelt er blevet større. Det skyldes, at det nu indeholder et vindue til forhåndsvisning. Begynd med at skrive dit søgeord, og det vil vise en af to ting, afhængigt af hvilket emne der vælges som bedste match.

Er det et program, en fil eller en systemindstilling, ser du en række valgmuligheder; fra at klikke på ”Åbn” og tilgå en liste over nyligt åbne programfiler til at åbne en fils overordnede mappe. Er bedste match en websøgning, ser du en liste over Bing-søgeresultater. Disse er hentet fra søgemaskinens første side og kan indeholde udvidet forhåndsvisning af det første resultat, relaterede oplysninger og muligheder for at søge efter billeder i stedet.

Klik på et link for at åbne resultatet i Edge, eller klik for at se alle resultater og åbne søgesiden i Edge. Et sidste tip: Du kan skifte fra forhåndsvisning til et andet element i listen ved at klikke på ”>”-mærket ved siden af elementet.

Opjusteret sikkerhed

Det er slut med Windows Defender, eller i det mindste med navnet. Med opdateringen fra oktober 2018 har vi fået Windows Security med en lignende brugergrænseflade som den ansigtsløftning, Windows generelt har fået. En velkommen forbedring er sek-tionen med Virus- og trusselsbeskyttelse, som advarer om mulige, aktuelle problemer, der kræver handling.

En anden justering er nemmere brug af funktionen ”Styret mappeadgang.” Åbn Windows Sikkerhed og gå til Virus- og trusselsbeskyttelse > Ransomware-beskyttelse > Administrer ransomware-beskyttelse. Når Styret mappeadgang er slået til, klikker du på ”Tillad en app via styret mappetilgang” for at se apps, som for nylig er nægtet adgang. Giv dem tilladelse, når du stoler på dem.

Beskyttelse mod ransomware er lidt nemmere at styre.

En anden funktion gør det nemmere at køre Edge i et isoleret miljø, så snavset holdes væk fra din pc. Bemærk, at Application Guard fungerer på pc’er med 4 GB ram, men arbejder bedst med 8 GB. Åbn Windows Sikkerhed, vælg ”App- og browserstyring”, rul ned til sektionen ”Isoleret browsing” og klik på ”Installer Windows Defender Application Guard” for at få adgang til dialogboksen Windows-funktioner. Rul ned og marker Windows Defender
Application Guard og klik på ”OK”. Efter genstart vises et link til at ændre indstillingerne, hvilket gør det nemt at vælge, om sikkerheden skal hæves eller sænkes, så du kan gemme data, kopiere og indsætte eller udskrive fra Edge.

Sidst, men ikke mindst, kan du nu lettere kontrollere din tredjeparts-sikkerhedssoftware via Indstillinger > Administrer udbydere (fordi Windows Sikkerhed stadig ikke kan erstatte god antimalware-software).

Det er nemmere end nogensinde at køre Edge i dets eget, lukkede system for at øge din pc’s sikkerhed.

Her ser du, om din sikkerhedssoftware er registreret korrekt som en ”beskyttet proces” med Windows Sikkerhed. Denne funktion er designet til at forbedre sikkerheden for dit styresystem, da beskyttede processer kun tillader indlæsning af troværdig kode, hvilket giver større beskyttelse mod angreb udefra.

Opdateringen gør dette til et krav for al sikkerhedssoftware, som skal registreres med Windows Sikkerhed. Gør du ikke det, vises softwaren ikke som udbyder, og Windows Sikkerhed forbliver fuldt ud aktiveret. Tips til justering af brugerfladen

1 Få mørk tilstand i Stifinder

Med funktionsopdateringen fra oktober 2018 får du mulighed for at bruge det mørke tema i Stifinder. Når du går til Start > Indstillinger > Personlig tilpas-ning > Farver og sætter ”Vælg din standard apptilstand” til mørk, vil Stifinder også (stort set) være mørkt.

2 Farverige vindueskanter

Borte er de farverige titellinjer og vindueskanter. Nu er de grå, designet til at blende ind. Gendan det gamle udseende ved at sætte flueben i boksen ”Titellinjer og vindueskanter” under Start > Indstillinger > Personlig tilpas-ning> Farver.

3 Gør teksten større overalt

Åbn Start > Indstillinger> Øget tilgængelighed > Skærm, og du får vist en ny mulighed for at gøre teksten større i hele styresystemet ved blot at bruge skyderen. Når du er tilfreds med niveauet, klikker du på knappen ”Anvend”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *