Kunstig intelligens hjælper fodboldtrænere træffe bedre beslutninger

  • 0

Kunstig intelligens hjælper fodboldtrænere træffe bedre beslutninger

Category : IT-Nyheder

Fodboldklubben Liverpool har fået en del opmærksomhed om deres anvendelse af data. Tech-startup’en SciSports tilbyder nu dataservice til fodboldklubber verden over.

, Kunstig intelligens hjælper fodboldtrænere træffe bedre beslutninger

At analysere data er ikke usædvanligt, men det er i lang tid blevet anset for svært at gøre indenfor sport, da sport handler om menneskelig præstation, der ikke altid kan opgøres i 1-taller og nuller. Da fodboldklubben Liverpool for nogle måneder siden afslørede, at de bruger data og avanceret analyse for bedre at forstå modstanderne og dermed yde det bedst mulige forsvar, vækkede det derfor opsigt. Tech-virksomheden SciSports har arbejdet med et data-analytisk koncept til fodbold siden 2013 og i dag hjælper de over 50 klubber rundt om i verden.

Så hvordan gør de det? SciSports har opsat HD-kameraer på flere fodboldstadioner rundt om i verden – mere specifikt 14 styk i hver arena.

Disse kameraer fanger alt, hvad der sker på banen, og ved hjælp af SAS Instituttets analytiske platform Viya analyseres disse data. På den måde kan trænere få opdateringer i realtid, analysere performance og dermed finde den næste superstjerne, når det bliver tid til at rekruttere nye spillere.

Det hele lyder meget enkelt, men under en pressekonference med både SAS og SciSports forklarede SciSports’ Gies Brouwer samt SAS’ Mark Bakker og Bas Belfi hvor meget arbejde, der egentligt ligger bag.

Hvert kamera genererer i alt 1,4 terrabyte data for hver kamp. Med 14 kameraer betyder det, at næsten 20 terrabyte data skal transmitteres og analyseres. For at reducere mængden af ​​data, der blev sendt, bruges såkaldt edge computing, hvilket betyder, at en indledende analyse af videomaterialet foregår direkte i kameraet. På denne måde skal mindre mængder data sendes til SAS’ cloud løsning, hvor Viya kan analysere materialet i dybden.

Den næste udfordring er at lære systemet at skelne mellem fysiske enheder; skelne mellem en fodboldspiller og bolden, kunne identificere, hvilken spiller, der tilhører hvilket hold, og specifikt hvilken spiller, det drejede sig om. Dernæst ønskede man at kortlægge spillerens bevægelsesmønstre og for eksempel kunne tilføje, hvor langt spilleren løb for at kunne estimere graden af ​​træthed med mere.

Ved at kombinere edge computing med SAS Cloud Solution og Deep Learning udviklet i Viya, kan de nu tilbyde disse avancerede analyser næsten i realtid.

Det er også grunden til, at det er muligt at få statistikker om, hvor langt spillerne løb, hvor meget de havde bolden og generelt hvor godt de blev udført direkte i forbindelse med kampen. Brouwer mener også, at det så tidligt som i 2022 vil være muligt at genskabe en hel kamp som et hologram og dermed revolutionere mulighederne for at se en fodboldkamp live.

I dag analyserer SciSports over 8.000 kampe hver uge, og i deres database er der over 9.000 spillere. Denne store database betyder, at de kan tilbyde indsigt og analyser af, hvilken spiller der passer til hvilket hold, hvilke spillere har potentiale, men som endnu ikke er fuldt udviklet, og også hjælpe spillerne med at finde en klub, der giver de bedste muligheder for at bruge deres kapacitet optimalt.

Selvom det er teoretisk muligt, tror Brouwer dog ikke, at den nærmeste fremtid vil byde på en ren AI-træner. Disciplinen handler trods alt om en kombination af data og forståelse for spillerne som mennesker. AI og den analyse, som SciSports tilbyder, bør derfor ses som et værktøj til trænere snarere end en faktisk erstatning af deres kompetencer.

Et klart eksempel på dette er, at SciSports data faktisk viste, at det nyligt afholdte verdensmesterskab i fodbold for kvinder ville blive vundet af USA, mens de havde rangeret Sverige på syvende plads. Sverige vandt imidlertid bronze.

Når det handler om mennesker, kan alle resultater ikke forudsiges af computere. Det vil fortsat være spændende at se en live fodboldkamp. Det vil data ikke kunne lave om på.


Leave a Reply

Åbent

Mandag – Søndag : Efter Aftale

Kontakt Mig

På Telefon: 53660222
(Træffes bedst mellem 18:00 & 19:00 )

Eller lige Her