Ubuntu 19,10: det er hurtigt, ligesom “at gøre gamle hardware føles nyt” hurtigt

Der er endda støtte til ZFS filsystem (selvom det er “EKSPERIMENTEL”).

Bladene er ved at dreje. Temperaturerne er dyppet. Disse er sikre tegn-Hvis du bor på den nordlige halvkugle, i det mindste-at Canonical er efteråret frigivelse er over os. Tingene er en smule anderledes i 2019, dog. Ikke alene er Ubuntu 19,10 tilnavnet Eoan Ermine (Nej, jeg ved ikke, hvordan du udtaler det enten), men det er den bedste ikke-LTS Ubuntu Release Canonical nogensinde har lagt ud.

Jeg bør kvalificere denne erklæring noget, fordi virkelig, som den nyeste version, det havde damn godt bedre være den bedste Ubuntu nogensinde. Men der er mere end recency bias bag stemningen. Ive ‘ blevet anmelder Ubuntu nemlig 10 år nu, og jeg var benytter og vekselvirker hos indeværende distro i noget skema eller en anden nemlig en anden tretal eller fire år i nærværelse af at. Efter at have tilbragt de seneste uger med Ubuntu 19,10, kan jeg trygt sige det er ganske enkelt den bedste Ubuntu Canonical nogensinde har udgivet.

Den første grund jeg gerne 19,10 så meget er, at det føles sindssygt hurtigt. Hverdagens opgaver som at åbne programmer, trække vinduer, aktivere søge grænsefladen, og selv bare flytte markøren rundt er alle mærkbart hurtigere end i 19,04. Speed Boost er umiddelbart mærkbar fra det øjeblik, du pop i live-cd’en, og det er endnu hurtigere, når du har 19,10 installeret.

Jeg tilfældigvis er prøvning en prima-i-den-kø MacBook omkring den gang jeg først installeret den 19,10 beta oven på mig aging Lenovo x240, og sig straks skabt den Mac have lyst til en Sloth. Ubuntu 19,10 kørte cirkler omkring Mac selv på meget, meget mindre kraftfuld hardware, og intet siger succes under test som software, der gør gamle hardware føler nyere. Selv om det var alt hvad du fik ud af Ubuntu 19,10, ville jeg kalde det en sejr.

Men som det er typisk for Ubuntus oktober udgivelse, en række nye funktioner, der ikke er helt klar til prime time endnu viser betydelige løfte-disse funktioner omfatter støtte til ZFS filsystemet. Mens stadig tydeligt mærket “eksperimentel” (i alle caps selv), har jeg ikke haft problemer med at køre 19,10 på en root-partition formateret med ZFS. Det er ikke til at sige, at du skal gå prøve det-det er EKSPERIMENTEL, trods alt-men det ser ud til, at hvad der virkelig mangler er værktøjer til at styre og arbejde med ZFS. Ved hjælp af ZFS giver nogle kraftfulde backup og replikation muligheder, men værktøjerne til at arbejde med ZFS i Ubuntu er stadig noget begrænset for nu.

Men snak om de ekstra funktioner kan vente. Ubuntu 19,10 er så hurtig, at det er værd at grave dybere ind i hastigheds forbedringerne, og hvad der foregår underkøler hjelmen.

Ligesom GNOME, men hurtigt

De fleste forbedringer i 19,10 kan tilskrives den seneste udgivelse af GNOME 3,34, standard desktop til Ubuntu. Men GNOME 3,34 er hurtigere i høj grad på grund af arbejde Canonical ingeniører sat i. (som en sidebemærkning, jeg tror, at den nuværende tilstand af GNOME og arbejdet Canonical har gjort for at gøre det bedre er det bedste argument omkring, hvorfor Canonical gjort det rigtige opkald, når det lukker enhed.)

Hvis du gerne vil forstå de finere detaljer om, hvad Canonical gjorde for at forbedre GNOME, og hvordan det gjorde det, er der en post over på Ubuntu diskurs Board, der går ind i betydelige detaljer. Den største takeaway er, at Canonical ingeniører kiggede ikke for de typiske “hot spots,” steder RAM eller CPU-forbrug spiked, men hvad det kalder “kolde pletter.” Det ønskede at finde steder, hvor GNOME “var inaktiv i stedet for at opdatere skærmen gnidningsløst.” 

Canonical udviklere identificeret en flok af steder, hvor dette skete. De tre, der sprang ud på mig, er forbedringer af, hvordan Mutter forfrisker, ændringer, der overførte noget arbejde fra GPU tilbage til CPU, og en fix til ramme halter i xorg. Sidstnævnte er interessant, fordi en af de ting, jeg bemærkede i denne udgivelse er, at GNOME under Wayland ikke føler sig dramatisk hurtigere end under xorg den måde, det gjorde for mig i 19,04. Jeg mistede hurtigt min Wayland misundelse med den hastighed forbedringer i denne udgivelse.

Canonical er skrive-up af det arbejde, der er gjort for at forbedre GNOME er også interessant for den lange liste over, hvad der ikke fungerede, og hvor forkert nogle af udviklerne ‘ oprindelige antagelser var-især med hensyn til GNOME’S brug af JavaScript. Det viser sig, at JavaScript havde ved siden af ingen effekt på ydeevnen. Så undskyld JavaScript haters, men “forudsat at JavaScript er langsommere end alt andet skrevet i C” er åbenbart en dårlig antagelse.

Canonical er ikke gjort forbedre GNOME. Projektets mål for den næste udgivelse er bedre ydeevne på hurtigere, moderne hardware. Derefter i 20,10, det ønsker at forbedre ydeevnen på ældre, langsommere maskiner. Som Canonical ‘s Daniel van Vugt udtrykker det, “fremtiden for GNOME Shell er lys og værd at blive begejstret for.” 

Men lad os ikke komme for langt foran os selv, fordi selv nutiden er ret lys. Som primært en i3 bruger, jeg stadig finde GNOME Shell overkill, men i 19,10 det er hurtigt nok, at jeg ikke længere haste til at afinstallere det.

Beyond GNOME, denne udgivelse ser nogle tweaks til Ubuntus standard “Yaru” temaer. Yaru er en blanding af lyse og mørke elementer, men fra 19,10 er det hælder mere mod den lette ende af temaet spektrum. Personligt jeg hellere lide den nye standard look. Ubuntus blanding af lys og mørke elementer er velgennemtænkt. Opdateringer i denne udgivelse omfatter at gøre meddelelser, menuer og dialoger alle deler den samme lys hud, mens det øverste GNOME Shell panel forbliver mørkt.

Hvis ændringerne ikke er til din smag, men både en fuld lys tema og en fuld mørk tema er inkluderet samt. Men for at ændre temaer skal du installere GNOME tweak.

Som beskrevet ovenfor, den store nyhed i GNOME 3,34 er Speed Boost, men det har også en håndfuld nye funktioner værd at bemærke. To af de bedste nye funktioner er i den primære søgevisning og i afsnittet programoversigt. Her kan du nu gruppere programmer i mapper, hvilket gør det nemmere at organisere og finde ofte anvendte apps. Oprettelse af en mappe fungerer ligesom det gør på mobile OSes-træk et app-ikon til en anden og en mappe vil automatisk blive oprettet.

I en relateret funktion kan du nu bestille de typer af resultater, der vises i GNOME’S globale søgefunktion. For at gøre dette skal du gå til søgepanelet i indstillinger, hvor du kan nu, ud over at slå elementer til og fra, trække og slippe for at omarrangere dem. Hvis du for eksempel ønsker, at filer altid skal være de første resultater, der vises, skal du blot trække indstillingen filer til toppen af indstillingslisten.

ZFS og kernen

Ubuntu 19,10-installationsprogrammet indeholder en mulighed for at formatere roddrevet ved hjælp af Z-filsystemet, bedre kendt som ZFS. Igen, denne støtte er mærket “eksperimentel” (alle CAPS), og det bærer følge denne advarsel. Undlad at formatere roddisken til ZFS på produktions hardwaren. Jeg gik videre og formateret en root-drev med ZFS på en maskine, jeg er nødt til at vende tilbage alligevel, og jeg har haft nogen problemer som denne skrivning (som helt ærligt, er forbløffende). Men hvis Canonical ændrer nogle implementeringsdetaljer mellem nu, og når ZFS-understøttelse erklæres stabil, kan disse data gå tabt. Så for at sige det endnu en gang: Brug det ikke nu. Langsigtet, at have kernel-level support for ZFS er en enorm deal, ikke mindst fordi Canonical mener, at licensen giver mulighed for det.

Ubuntu har arbejdet på ZFS støtte i ganske få år nu. Det startede med fil-baserede ZFS i 15,10, som trak på arbejdet i ZFS på Linux-projektet. Senere, at støtte blev udvidet til ZFS for containere i Ubuntu 16,10. Efter at have brugt ZFS til min LXC containere for næsten et år nu uden problemer, kan jeg sige, at Canonical håndtering af ZFS implementering detaljer gør ved hjælp af ZFS med LXC/LXD ikke anderledes end at bruge et andet filsystem.

Fedora og andre distributioner har også god støtte til ZFS, men de fleste distributioner har hidtil ikke inkluderet kernel level support. En af grundene kan være, at ZFS er licenseret under den fælles udvikling og distribution licens, som nogle hævder er uforenelig med GNU General Public License. Canonical og andre er uenige, men Canonical er en af de første til rent faktisk at sende med ZFS i kernen. Ubuntu 19,10 tilføjer opbakning nemlig ZFS nemlig den rod fil ordning, og den slippe tilbyder værktøj hen til skabe og afsnit en ZFS fil ordning layout direkte af den installeret.

Hvis du ikke er bekendt med ZFS, du kan være undrende, hvorfor du skal pleje. Det er muligt, at du ikke burde. Der er ikke noget galt med EXT4, det standardfilsystem, der bruges af Ubuntu (og næsten alle andre distro). ZFS, dog, giver nogle kraftfulde værktøjer, som du ikke ville have adgang til ellers, herunder poolet lager, disk Snapshots, dataintegritet verifikation, og en god smule mere. En fuld baggrund på ZFS er uden for rammerne af en Ubuntu Update Review, men for dem af os, der bruger Ubuntu som en arbejdsstation, de to største WINS ZFS tilbud er formentlig poolet lager og disk snapshots.

Fordi ZFS fungerer som både et filsystem og volumen Manager, kan det skabe et filsystem, der spænder over flere harddiske (dette er en “pulje” i ZFS parlance). Hvor mange diske kan du samle? Sjov kendsgerning, Oracle har gjort matematik, og fuldt befolk en 128-bit ZFS lagerpulje ville kræve mere energi end kogende havene. Det vil sige, at ZFS har store datasæt dækket.

Den disk Snapshots indslag er flere nyttig oven på jeres rod afsnit. Forestil dig et øjeblik du har rod formateret til ZFS og Snapshots aktiveret. Du installerer en opdatering, der bryder et stykke software, du er afhængig af. Ikke opgave, jer kunne netop roll igen den fil ordning hen til en tidligere påstå, effektiv aftørring den opdatere. Det er her Ubuntu er på vej, men det er der ikke endnu. At få ZFS på roden filsystemet er let (selv, sige det med mig… EKSPERIMENTEL), men der er ikke rigtig nogen værktøjer endnu til at styre og drage fordel af ZFS funktioner. Men hvis Canonical kan Bundle en pæn GUI for at interagere med og administrere ZFS, det vil have en kant over konkurrencen, især i virksomheden markedet.

Kernen i 19,10 er baseret på Linux Kernel 5,3, som er kendt for at tilføje understøttelse af det nye Radeon RX 5700-serie grafikkort. Det giver også den begyndende støtte til Intel Speed Select, som tilføjer nogle lettere strøm-tuning muligheder.

Også bemærkelsesværdigt underkøler hjelmen i denne udgivelse er inddragelsen af proprietære NVIDIA drivere på Ubuntu installation disk. Det betyder, at du nu kan installere NVIDIA drivere lige fra starten uden nogen glitchy efter installation besvær.

Snaps and bugs

Ubuntu 19,10 skibe med en hel del flere standardapps som snap pakker, især Chromium webbrowser. Denne ændring kommer for alle versioner af Ubuntu, når Kinks er blevet udarbejdet. Dette vil spare betydelige ingeniørarbejde på Canonical side, da det eliminerer behovet for at bygge hver ny version af chrom for alle understøttede Ubuntu udgivelser.

Jeg havde ingen problemer med at bruge snap version af chrom, og den eneste reelle indikator for, at det er en snap er, at det tager bare en smule længere tid at åbne end normalt. Når det er sagt, er der en hel del rapporter om bugs over på den relevante Ubuntu diskurs tråd. De vigtigste klager synes at centrere omkring snap version ikke at vedtage udseendet, når du bruger andre GNOME temaer. For nogle andre brugere, der har også været problemer med chrom gemme dialoger. Edge-case problemer er kommet op, når du bruger nogle avancerede funktioner i Chromium Developer Tools, også.

Mens jeg kan se, hvordan flytter krom i særdeleshed til en snap ville være en enorm tid og indsats besparelser for Canonical, at dømme efter brugerfeedback, det er ikke helt der endnu. Hidtil, det har ikke været skubbet ud til brugere af ældre Ubuntu udgivelser.

Ubuntu 19,10 leveres med ny “Mediedeling” toggle i appen indstillinger under delings panelet. Den deler filer, som enhver DLNA-eller UPnP-kompatibel enhed kan få adgang til, hvilket betyder, at den skal have support til deling af filer med Smart-tv’er, nogle konsoller (f. eks. PlayStation 4) og andre enheder på netværket. Der er et par ting at bemærke her: for det første deler denne funktion som standard tre mapper – billeder, videoer og musik – og den deler dem med alle enheder på dit LAN. Hvis du vil have mere finkornet kontrol, er du ude af lykke.

Den anden mere seriøs note er, at den oprindelige udgivelse af Ubuntu 19,10 leveret med en fejl, der aktiverede denne deling som standard. Det er blevet rettet, men hvis du har installeret 19,10 med det samme, skal du helt sikkert sørge for at opdatere dit system og dobbelttjekke for at sikre, at Delingsfunktionen er slået fra. Jeg testede denne funktion ved hjælp af VLC på Android til at afspille videoer. Alt fungerer fint, men det mangler den polske og hastighed Plex. I betragtning af hvor nemt det er at installere og køre plex (eller min personlige favorit af DLNA-afspillere, Jellyfin), vil jeg foreslå at bruge en tredjeparts Media-Sharing app.

En sidste bemærkning til dem af jer venter på støtte til Raspberry pi 4, Ubuntu har offentliggjort en køreplan. Den korte historie er, at Ubuntu 19,10 støtte til Raspberry pi 4 model B er i øjeblikket begrænset til 1GB og 2GB versioner. Canonical s Galem Kayo skriver på Ubuntu blog, at “på grund af en kerne bug, USB-porte er ikke understøttet ud af boksen i den officielle arm64 billede på 4GB RAM version.” 

Canonical ingeniører har identificeret de nødvendige kerne rettelser og er i øjeblikket tester dem, men indtil videre er der ingen officiel støtte til 4GB model. Der er dog en løsning. Jeg har med succes installeret 19,10 på min 4GB Raspberry pi 4 ved hjælp af en boot param at fortælle kernen det har kun 3GB RAM. Det er næppe ideelt, men hvis du ønsker at spille rundt med en Raspberry pi i dag, er det i det mindste teknisk muligt at gøre det.

Konklusion

Ubuntu 19,10 er usædvanligt for en oktober Ubuntu udgivelse i, at jeg ville kalde det en must-have opgradering. Mens det bevarer nogle af de eksperimentelle elementer Ubuntu’s Fall udgivelser har altid været kendt for, hastigheden øger til GNOME alene gøre denne udgivelse værd at din tid. Hvis du foretrækker at holde sig til mere stabile udgivelser, de fleste af, hvad der er nyt i 19,10 vil i sidste ende blive tilbageført til 19,04 og muligvis endda den sidste LTS udgivelse, 18,04.

Still, medmindre du er standhaftigt engageret i stabiliteten af LTS udgivelser, ser jeg ingen grund til ikke at opgradere. Som jeg sagde i starten, Ubuntu 19,10 er ganske muligvis den bedste udgivelse af Ubuntu Canonical nogensinde har leveret. Det er værd at opgradere, hvis du allerede er en Ubuntu-bruger, og det er værd at prøve, selvom du ikke er.