WINDOWS 10 SIKKERHED

Tjek om din computer er sikker i Windows 10

Ved du egentligt, hvor sikker din computer er? Microsoft har frigivet en tjekliste, så du selv kan tjekke, om din computer fuldt ud understøtter sikkerhedsfunktionerne i den nyeste opdatering af Windows 10, Fall Creators Update.

En forholdsvis ny processor, et 64-bit styresystem og en god portion hukommelse. Det er blandt de krav, som din computer skal leve op til, hvis du vil sikre den bedst muligt, når du skifter til Windows 10 Fall Creators Update. Kravene er en del af et større dokument, som Microsoft har frigivet i kølvandet på den nyeste store opdatering til Windows 10. Dokumentet fortæller nøje, hvilke komponenter din computer skal råde over, hvis du skal have det maksimale ud af sikkerhedsfunktionerne, der kommer med opdateringen.

Lever din computer op til Windows 10-kravene? Her følger et udvalg af de mange krav, som Microsoft stiller til din pc, og hvordan du tjekker det: Din computer skal have en 7. generations processor fra enten Intel eller AMD, 8 GB RAM, et 64-bit styresytem. Alt dette tjekker du ved at åbne Stifinder, højreklikke på Denne computer og vælge Egenskaber. Det første tal i processorens modelnummer angiver, hvilken generation der er tale om. Eksempelvis er en Intel i7-3770-processor en 3. generations processor. Du skal køre en firmware, der implementerer UEFI version 2.4 eller nyere, hvilket du kan tjekke ved at trykke på Windows-tast + R, indtaste msinfo32 og tjekke, om der står UEFI ud for BIOS-tilstand og et tal højere end 2.4 ud for SMBIOS-version.

Sådan slår du Systemgendannelse til i Windows 10

Du skal slå Systemgendannelse til, så du senere har mulighed for at skrue tiden tilbage til dengang, din pc var i topform.

Af uforklarlige årsager har Windows 10 slået Systemgendannelse fra som standard. Det vil sige, at den gammelkendte funktion, hvor du "skruer tiden tilbage" til et tidligere tidspunkt, ikke længere fungerer. Det er fatalt, hvis Windows bryder ned. Du har ganske vist stadig muligheden for at afbryde opstarten og vælge "Opret gendannelsespunkt", men du mødes blot af en fejlmeddelelse om, at gendannelse ikke er slået til. Det bør du rette op på allerede nu.

Sådan slår du Systemgendannelse til i Windows 10:

Klik i Windows' søgefelt, og skriv Opret et gendannelsespunkt. Klik på linket.

Klik på Konfigurer.

Vælg Slå Systembeskyttelse til, og klik på OK.

Nu kan du oprette et systemgendannelsespunkt med knappen Opret.

Herefter har du altid muligheden for at afbryde opstarten og gå tilbage til en tidligere, velfungerende konfiguration af Windows.

Windows 10 kan nu bekæmpe ransomware

Den seneste, store opdatering til Windows 10, Fall Creators Update, byder på en ny, stærk funktion – den kan nemlig forhindre, at du mister filer, hvis du bliver ramt af ransomware.

Du behøver ikke længere at frygte, at dine filer bliver låst af den frygtede trussel ransomware. Det er i hvert fald intentionen med en ny funktion i Windows 10 Fall Creators Update, der beskytter dine filer.

Det er indstillingen Styret mappeadgang, der kommer ransomware til livs. Hvis du aktiverer Styret mappeadgang, vil Windows nægte skadelige pogrammer at få adgang til mapper og filer på din computer.

Det betyder helt konkret, at ransomware ikke kan få adgang til dine filer, og derfor ikke kan låse dem for dig.

Selvom ransomware stadig kan være problematisk, hvis du skulle blive ramt, så vil du med Styret mappeadgang ikke miste dine filer.

Skulle uheldet alligevel være ude, har sikkerhedseksperter udviklet et værktøj, som kan hjælpe dig til at få dine filer tilbage - uden det koster dig en krone.

Sådan aktiverer du Styret mappeadgang i Windows 10:

For at aktivere Styret mappeadgang, skal du finde Windows Defender Security Center på din computer. Det kan du fx gøre ved at søge i startmenuen.

Her vælger du virus- og trusselsbeskyttelse -> Indstillinger for virus- og trusselsbeskyttelse.

Find Styret mappeadgang og aktivér funktionen.

Alle dine basale mapper, som Billeder, Dokumenter og mere, er nu beskyttet.

Hvis du vil have andre mapper beskyttet, skal du vælge Beskyttede mapper under Styret mappeadgang.

Vær opmærksom på, at kun de mapper, som du vælger her, er beskyttet imod ransomware. Alle andre mapper og filer er stadig i fare, hvis du skulle være uheldig nok til at blive ramt af ransomware.

Du kan sikre dig yderligere ved at følge disse 6 forholdsregler, når du går på nettet med din computer.

Windows 10-nyt: Bedre indbygget antivirus

I den nye udgave af Windows 10 har antivirusprogrammet Defender fået en seriøs overhaling, og er nu fuldstændig brugbart.

I den næste store opdatering af Windows 10, som kommer i løbet af foråret, er der mange spændende nyheder - også på funktionssiden. En af de mere oversete indbyggede programmer, Windows Defender, har også fået en stor overhaling, så programmet nu ligner et godt bud på et seriøst sikkerhedsprogram.

Få et sundhedstjek Windows Defender holder fremover løbende øje med din pc, og ved at klikke på dets ikon på proceslinjen ved uret kan du nu få lov at se en komplet sundhedsrapport over din pc's sikkerhedstilstand.

Sådan får du en status over pc'ens sundhed.

Sådan får du en status over pc'ens sundhed.

Vi afventer stadig en grundig test af programmets evne til at fange virusser, men på overfladen ligner det en rigtig god nyhed.

Close Menu