Ønsker du at opgradere fra Windows 10? Sådan finder du ud af, om din nuværende pc understøtter Windows 11, og hvad du skal gøre for at installere Microsofts nye operativsystem.

Windows 11, den første nye version i seks år af verdens mest populære operativsystem til stationære computere, er næsten her. Med afrundede hjørner til alle vinduer, flyttede ikoner på proceslinjen og mere elegante dialogbokse til indstillinger er det en betydelig visuel forbedring af Windows 10. Det er også en gratis opdatering, hvilket betyder, at du sandsynligvis er ivrig efter at installere den på din eksisterende pc, så snart den er tilgængelig.

Den gode nyhed er, at hvis du planlægger at købe en mainstream desktop eller bærbar computer nu, eller du har købt en i de sidste fire år, er det sandsynligvis allerede kompatibelt med Windows 11. Men systemkravene til det nye operativsystem er ikke ligefrem ligetil. Microsoft gjorde tingene mere forvirrende med et problematisk kompatibilitetskontrolværktøj, som virksomheden trak tilbage blot et par dage efter udgivelsen. Selvom der er tredjepartsværktøjer designet til at scanne dit system for Windows 11-kompatibilitet, er den eneste sikre aktuelle måde at sikre, at du kan opgradere, at gøre det manuelt. Så grib din nuværende pc’s specs og følg med, når vi gennemgår de omfattende lister over krav, som Microsoft har offentliggjort indtil videre.

PCs running Windows 11

Windows 11-hardwarekrav, forklaret

Som med ethvert nyt stykke software er de vigtigste kompatibilitetsproblemer for Windows 11, om din pc har de grundlæggende computerressourcer til at køre den. Her er, hvad Microsoft kræver – som minimum – til hukommelse, storage, hovedprocessor og grafikprocessor:

Du kan kontrollere, om din nuværende Windows 10-pc opfylder disse minimumsstandarder ved hjælp af to indbyggede apps. Åbn først Diagnosticeringsværktøj til DirectX ved at skrive dxdiag i søgefeltet på proceslinjen og trykke på Enter. Når værktøjet er åbent, kan du se dit processornavn, maksimale RAM-beløb og DirectX-version, der er angivet under fanen System. Sørg for, at navnet på processoren findes på en af de tre lister ovenfor. Hvis du vil kontrollere, hvilken WDDM-version du har, skal du klikke på fanen Skærm og se i afsnittet Drivere.

Windows 11 screenshot

Den endelige hardwarekontrol er at bestemme, hvor meget lagerplads dit startdrev har. Det kan du gøre ved at åbne et Stifinder-vindue og klikke på Denne pc i menuen til venstre. I afsnittet Enheder og drev skal du kunne se startdrevet på listen – det hedder typisk “Windows (C:).” Grafikken under navnet viser, hvor meget af den drevplads, du har brugt i øjeblikket, og hvor meget der er tilbage.

Ud over disse grundlæggende hardwarekrav bemærker Microsoft også, at du skal bruge en internetforbindelse og en skærm på mindst 9 tommer (målt diagonalt) og i stand til at vise 720p opløsning eller derover. Hvis du vil kontrollere skærmopløsningen, skal du åbne Indstillinger > System og se fanen Skærm. Rullemenuen under Skærmopløsning viser en anbefalet opløsning. Så længe det er 1.280 med 720 pixel eller højere, er du klar til Windows 11.

Har jeg brug for en TPM for at køre Windows 11?

Nu, hvor du har bekræftet dine grundlæggende hardwarespecifikationer, skal du sørge for, at din computer har en ekstra sikkerhedsfunktion, der er et nyt krav i Understøttelse af Windows 11: Trusted Platform Module (TPM). TPM leverer en entydig kode, der kaldes en kryptografisk nøgle, når du tænder computeren. Hvis alt er normalt, låses drevkrypteringen op, og computeren startes. Hvis der er et problem med nøglen – måske stjal en hacker din bærbare computer og forsøgte at manipulere med det krypterede drev indeni – starter din pc ikke op.

TPM slot on motherboard

TPM’er findes i to former, en fysisk chip, der er adskilt fra hovedprocessoren og et stykke firmware, der er indbygget i den. At finde ud af, om din pc bruger en, er ikke ligetil, men heldigvis, hvis din computer opfylder hardwarekravene ovenfor og er mindre end fem år gammel, har den sandsynligvis en TPM. Du kan også kontrollere Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Windows Sikkerhed, hvor modulet “Enhedssikkerhed” indeholder oplysninger om sikkerhedsprocessorer. For mere om Windows 11 TPM-kravet, tjek vores dedikerede guide.

Der er mange andre krav til, at visse valgfrie dele af Windows 11 fungerer. For eksempel kræver 5G-understøttelse et 5G-kompatibelt modem, mens din skærm skal understøtte HDR for at bruge Auto HDR-funktionen, som udvider farverummen for at afsløre overlegen klarhed selv med ikke-HDR-spiltitler. Hvis du vil se den fulde gennemgang af disse valgfrie funktioner, og hvad de skal arbejde, så tjek Microsofts fulde krav liste.

Hvad hvis min pc ikke kan køre Windows 11?

Hvis din pc ikke opfylder et eller flere af ovenstående krav, kan den ikke officielt køre Windows 11. Hvis det er tilfældet, har du tre hovedmuligheder. Det nemmeste er at fortsætte med at bruge Windows 10. Microsofts nuværende operativsystem er allerede fremragende, og virksomheden har forpligtet sig til at understøtte det gennem mindst 2025, hvilket betyder, at din Windows 10-pc fortsat vil få sikkerheds- og funktionsopdateringer i de kommende år. Din anden mulighed er at opgradere den eller de komponenter, som Windows 11 ikke understøtter. Nogle hardware opgraderinger er nemme, mens andre er usandsynligt, at være værd at omkostningerne og besværet kræves. Hvis du har brug for mere hukommelse eller lagerplads, og din pc eller bærbare computer har en let tilgængelig drevplads eller hukommelsesplads, kan du muligvis hente billige udskiftninger og installere dem selv. Her er vores guider til at vælge hukommelse og udskifte dit lagerdrev.

Hvis alt andet mislykkes, kan du altid købe en ny pc, der understøtter Windows 11 lige ud af kassen. De fleste Windows 10-pc’er, der sælges i dag, vil være i stand til at opgradere til Windows 11, ifølge Microsoft. En “Gratis opgradering til Windows 11” sætning vil begynde at blive vist i marketingmateriale til nye pc’er. Hvis du er i markedet, så tjek vores guider til de bedste nye bærbare og stationære computere, vi har testet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *