Facebook

Microsofts kommende version af Windows er netop frigivet. Vi viser også alt det nye og klæder dig på til et ændret design og farverige ikoner, men også på et farvel til Startmenuen

Microsofts nye version af sit styresystem er den første med et nyt tal bagefter, siden Windows 10 blev frigivet i 2015. Microsoft havde ellers lovet, at Windows 10 var den endegyldige version med løbende opdateringer, men nu er Windows 11 altså her.

Windows 11 rulles ud fra i dag, d. 5. oktober, men der kan gå et stykke tid, før opdateringen kommer til din pc. De sidste vil blive tilbudt Windows 11 i midten af 2022. Læs mere om udrulningen her.

Er du sulten efter at afprøve Windows 11, giver vi dig her en større introduktion af, hvad du kan se frem til.

Windows 11 er en afsked med fliserne, som vi kender tilbage fra Windows 8. I stedet kommer de såkaldte widgets tilbage. Dem kan mange nok huske fra Windows Vista.

Opsigtsvækkende er det, at Windows 11 – på et tidspunkt – bliver i stand til at afvikle Android-apps

Systemtest før installering

Microsofts app Tilstandskontrol tester en pc før installation af Windows 11. Hent den her, eller hent den gratis app WhyNotWin11. Rul lidt ned ad siden for at finde linket. Kør appen, og få et overblik over din pc’s kompatibilitet.

Installer, og kom i gang

Er pc’en kompatibel, kan du komme i gang med at installere Windows 11. Efter genstart er Proceslinjen centreret. Ikonet af en blå firkant yderst til venstre er genvej til Start, som nu er samlet i en oversigt, der minder om ”Indstillinger” i Windows 10. Du kan selv bestemme, hvilke ikoner i det nye design der skal vises, ved at klikke på ”Alle apps”.

Juster genveje og udseende

Føj genveje til i bunden af vinduet ”Start” via Indstillinger (tandhjulsikonet) > Personlig Tilpasning > Start > Mapper. Vælg mellem blandt andet ”Indstillinger” og ”Stifinder”. Skift tema under ”Personlig tilpasning”. Tilføj app-genveje til Proceslinjen ved at højreklikke på appens ikon i vinduet ”Start” og vælge ”Fastgør til proceslinje”.

Widgets er tilbage

I stedet for Start-menuen i venstre skærmside har Windows 11 fået firkantede widgets. Genvejen til Widgets har fået sit eget blåhvide ikon i Proceslinjen. I Widgets-menuen klikker du på knappen ”Tilføj widgets” for at tilføje grupper såsom ”Tips”, ”Kalender” og ”Trafik”. Klik på prikkerne i hver widget for at tilpasse dens størrelse.

Runde former overalt

Office får en grafisk overhaling i Windows 11. Ligesom styresystemets vinduer får vinduer i Word og Excel runde hjørner; også mappeikoner er rundede. Måske en smagssag, men Windows 11 skaber et indtryk af en mere harmonisk designet størrelse end forgængeren. Selv det gamle ”Kontrolpanel” har fået runde former og nye ikoner.

Flere skriveborde og mere plads

Fra Proceslinjen kan du oprette flere Skriveborde. Ikonet består af en hvid og sort firkant, som delvist overlapper. Det kan være en fordel at oprette flere skriveborde, hvis du arbejder med flere opgaver samtidig, og hver opgave kræver flere åbne vinduer. Du kan skjule Proceslinjen for at få bedre plads: Indstillinger > Personlig tilpasning > Proceslinje.

Android i Windows

Windows 11 bliver i stand til at afvikle Android-apps. For eksempel vil TikTok få sit eget ikon i Proceslinjen eller i vinduet ”Start”. De forskellige apps kan afvikles i et smalt smartphone­agtigt vindue. Hvordan det præcis kommer til at foregå, er ikke helt klart i skrivende stund. Det eneste, vi ved er, at Android-­apps skal hentes via Amazons Appstore.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *