Dette års ROG Zephyrus er et overraskende velopdragent bæst – men det er et bæst.

G15 er rimeligt beskedent, når bærbare gaming-computere går – det føles ikke enormt eller omfangsrigt, og der er et taknemmeligt minimum af SuPeR 31337-bling.
Her er den altafgørende tastatur skud. Vi ved bedre end at forudsige læsernes reaktioner på dette punkt, men fraværet af en PrtScr nøgle irriteret os.
Bagsiden panel af den bærbare computer er den mest blinged-out del af det, med en lidt regnbue-y prik mønster. Vi elskede det ikke, men fandt det heller ikke overvældende modbydeligt.
Venstre side: DC tønde, fuld størrelse HDMI, fuld størrelse RJ-45 (yay!), USB-A, 2x USB-C, 3,5 mm lyd.
Højre side: USB-A, micro-SD, Kensington lock slot (til højre for køleventilerne).

For nylig lykkedes det os at få vores hænder på en Asus ROG Zephyrus G15 laptop. Vi var nødt til at gøre det ligesom alle andre gør, ved at finde en og købe det detail. Det er bemærkelsesværdigt, fordi denne bærbare computer kombinerer AMD’s Ryzen 9 5900HS-processor med en Nvidia RTX 3070 Mobile GPU, en kombination, der betyder, at denne enhed sælger ekstremt hurtigt.

Tag ikke fejl, RTX 3070 i dette års AMD-drevne Zephyrus er et tydeligt skridt op. Sidste år, hvis du ønsker en RTX 3000-serien GPU i en bærbar computer, du var nødt til at nøjes med en Intel CPU til at gå med det.

Oversigt over

SPECS PÅ ET ØJEBLIK: ASUS ROG ZEPHYRUS G15 GA503, SOM TESTET
OSWindows 10-startside
CPU3,0 GHz 8-core AMD Ryzen 9 5900HS (4,5 GHz boost)
RAM16GiB DDR4-3200
GPUAMD Radeon 8 kerne / Nvidia GeForce RTX 3070 MaxQ
SSDSK Hynix M.2 NVMe PCIe3.0 1 TB
BATTERIASUStek 90 Wh
VISE1440 p WQHD, ikke-blænding, 165 Hz, adaptiv synkronisering
FORBINDELSEto USB-A-porteto USB-C-porte3,5 mm kombinationsstik til telefon/mikrofonStik til jævnstrømHDMI i fuld størrelse udRJ-45 ethernet med kabelmikro SD-læserKensington-låsepladsintet kamera
PRIS SOM TESTET$ 1.800 på Best Buy

Dette års Ryzen-drevne Asus ROG Zephyrus G15 er næsten alt, hvad vi ønsker i en gaming laptop. Beastly CPU? Kontrollere. Væmmelig GPU? Kontrollere. Kabelforbundet LAN-port i fuld størrelse? Kontrollere. Højtalere? Absolut. 1440 p skærm med høj opdatering? Ja. Selv lageret på denne bærbare computer – en model af SK Hynix NVMe SSD, som vi aldrig havde set før – er ved at blive hurtigt.

Desværre deler dette års Zephyrus G15 den samme akilleshæl som sidste års Ryzen-drevne G14: Der er ingen webcam.

Denne gådefulde udeladelse føles næsten som om nogen på Asus tabte et væddemål. Spilstreamere ønsker ikke kun ofte en cam-visning, vi er et år og skifter til en global pandemi med næsten universelt behov for daglig telekonference. Så hvorfor Asus… hvorfor?

Bortset fra det er dette en stor generel bærbar computer såvel som et spilspecifikt dyr. Selv dens fans var meget bedre opførte sig end i sidste års G14, og dette setup forblev næsten uhørlig i hele alt, men Time Spy test.

Interne og opgraderinger

Når bagpanelet er fjernet, er alt, hvad du måske vil opgradere på G15, umiddelbart synligt. Bemærk den enkelte DIMM slot, befolket M.2 til venstre over det, og tomme M.2 til højre.
Der er tre skruer mere gemt under disse irriterende små gummihætter.
Når gummihætterne forsigtigt er skrællet af med en lille, skarp kniv eller lignende værktøj, er du klar til at trække de sidste tre skruer og fjerne bagpanelet.

At komme ind i Zephyrus G15 er relativt let. Der er ingen individuelle rumpaneler; hele bagpladen løftes af efter fjernelse af 10 synlige skruer og tre skjulte skruer. (Skruerne i midten af panelet er de “skjulte” dem, skjult under klæbrig gummi hætter eller anden grund.)

Bemærk, at skruen nederst til højre er et fangenskabsdesign – selvom du kan tvinge den til det, er det ikke meningen, at den faktisk skal komme helt ud af bagpladen. Ideen er, at efter at have fjernet de første 12 skruer helt, kan du bruge skruet-men-stadig indsat trettende som løftestang til pop panelet løs i dette hjørne. Vi vil stadig anbefale en spudger og en vis tålmodighed, hvis du vil fjerne panelet uden skade, uanset om du bruger den fangne skrue til at begynde.

Når du først er i G15, er alt let at finde og arbejde med – der er ikke noget af dette fjollede “fjern tastaturet for at få adgang til Wi-Fi”-forretningen. Du finder det enkelte DIMM-slot (oprindeligt befolket med en 8GiB Samsung DIMM, på vores system) lige til venstre for centrum. C: -drevet, et SK Hynix 1TB M.2 NVMe-drev, er lige over og til venstre for DIMM-stikket. En anden, ubefolket M.2 NVMe slot er slukket til højre for den første M.2, og Intel AX201 Wi-Fi er socketed lige under det.

Den eneste noget sure note her er, at enkelt DIMM slot-8GiB af den bærbare computers base 16GiB er loddet til brættet. Dette begrænser, hvor langt du kan opgradere RAM. Manualen siger, at det kun går til 24GiB, men vi fik det til 40GiB uden problemer ved hjælp af en 32GiB HyperX DIMM. Alligevel sidder du effektivt fast i single-channel-tilstand for 24GiB af det, da det ikke er muligt at opgradere begge banker jævnt.

Ydeevne – flertrådet CPU

Den Ryzen 9 5900HS kanter ud sidste års R9 4900HS, og aldeles trounces alt andet.
Passmark viser en massiv fordel for dette års Ryzen 9 5900HS, at Cinebench R20 ikke gjorde.
Tiger Lake i7 kantet lidt forbi sidste års Ryzen 9 4900HS i flertrådede Geekbench 5-men det kan ikke hænge med dette års 5900HS.

Ryzen 9 5900HS i Zephyrus G15 – til absolut ingens overraskelse – tørrer gulvet med hver konkurrent i flertrådede test, herunder den usædvanligt Intel-venlige Geekbench 5.

I Cinebench R20 – generelt vores foretrukne ONE-size-fits-all CPU-test – forbedres 5900HS kun i forhold til sidste års 4900HS (findes i 2020 ROG Zephyrus G14) lidt, men de leverer begge omtrent dobbelt så meget som deres nærmeste konkurrenter.

Passmark viser et enormt løft til 5900HS, der ikke dukkede op i Cinebench R20. Endelig 5900HS får en beskeden, men mærkbar sejr over Tiger Like i7-1185G7, vores tidligere Geekbench 5 mester i den bærbare computer plads.

Ydeevne – enkelttrådet CPU

i7-1185G7 stadig holder den bærbare computer ydeevne krone i enkelt-gevind Cinebench R20, men med en langt smallere margin.
ROG G15’s Ryzen 9 5900HS tager Passmark laptop kronen væk fra Intel Tiger Lake i7-1185G7, dog med en meget smal margin.
Den i7-1185G7 stadig har top laptop hædersbevisninger i enkelt-gevind Geekbench 5, selv om-igen-med en langt smallere margin end før.

Enkelt gevind ydeevne test er mere af en blandet taske. Kampen her er helt mellem Ryzen 9 5900HS i ROG G15 og Tiger Lake i7-1185G7 kører flat-out på 28W TDP.

I Cinebench R20, Tiger Lake i7 og Ryzen 9 5900HS er hals og hals, med en meget smal sejr går til Tiger Lake. Passmark viser os den samme situation, men med Ryzen 9 den knap-næppe-sejrherre. Geekbench 5 giver Tiger Lake i7 en mere mærkbar sejr.

Som sædvanlig advarer vi læserne om ikke at blive for begejstrede for enkelttrådede tal – margenerne her er meget smallere end i flertrådede test, og testene selv modellerer en temmelig usædvanlig arbejdsgang.

Det er meget mere almindeligt at flaskehals på en enkelt tråd i en flertrådede arbejdsbyrde end at have en virkelig enkelttrådet arbejdsbyrde, der kører enkeltstående. Disse tal viser heller ikke “pr. trådydeevne i en flertrådet arbejdsbelastning;” tester de ægte enkelttrådede ydeevne med alle andre kerner inaktive eller meget næsten inaktive.

Ydeevne – storage

The SK Hynix SSD in the G15 flexes serious storage muscle in CrystalDiskMark testing, nearly doubling competing drives' performance in large writes.
SK Hynix SSD i G15 bøjer alvorlige opbevaringsmusklen i CrystalDiskMark-test og fordobler næsten konkurrerende drevs ydeevne i store skrivninger.

Vi var ikke sikre på, hvad vi kunne forvente af SK Hynix NVMe SSD i G15 – det er ikke et navn, du ofte ser i forbrugerens SSD-rum, og den specifikke model ser også ud til at være ny for Zephyrus G15.

CrystalDiskMark-test sætter bestemt vores sind på lethed; SK Hynix drev udkonkurrerede ikke kun Kingston Design-in drev fra Minisforum U850, men også WD Black 2TB og WD SN730 512GB (ikke afbilledet) fra dette forår gaming-fokuserede Ars System Guide.

Dette er en alvorligt hurtig SSD, som bidrager stærkt til det overordnede indtryk, som ROG G15 laptop giver en ny bruger. Det er ikke kun et snævert fokuseret FPS-monster, det føles også ekstremt hurtigt i generelle brugstilfælde.

Ydeevne – spil

Poster markeret med en * er desktop gaming systemer, der er fastsat for sammenhæng. ROG G15 kan ikke hænge med RTX 3080-udstyret HP Omen 30L… men det er hals-og-hals med RTX 2070 Super udstyret Lenovo Legion 5i. Nice!
Der er ingen mening i at teste Time Spy ekstrem på noget mindre end en dedikeret gaming laptop, så feltet er smallere. Endnu en gang, G15 med RTX 3070 mobil er hals-og hals med Legion 5i desktop og dens RTX 2070 Super.
Når du kører real-time raytracing benchmark Port Royal, G15 falder lidt længere bag Legion 5i med sin desktop 2070 Super-men det er stadig mindst konkurrencedygtige, hvilket er meget at sige for en gaming laptop.

Da vi først testede ROG G15, gjorde vi det med helt out-of-the-box drivere – og det gjorde ikke nær så godt som du ser på hitlisterne ovenfor. Faktisk overhalede det næppe sidste års G14, som kun har en RTX 2060 Mobile i den.

Efter at have downloadet og installeret GeForce Experience-drivere direkte fra Nvidia, trak vi meget mere kommanderende resultater fra 3DMark gaming benchmark suite, som du ser ovenfor. Med de korrekte, opdaterede drivere installeret hænger dette system faktisk hals og hals med Lenovo Legion 5i-spil-pc’en fra dette forårs systemguide– det er en pokkers af en bedrift for en bærbar computer.

På den anden side kommer G15 – på trods af at have en GPU, der siger “RTX 3070” på den – ikke inden for råbeafstand fra HP Omen 30L, som har en desktop RTX 3080 om bord. Hvis du er fortrolig med brede vifter af CPU- og GPU-dele, kommer dette ikke som en overraskelse. Men der er altid nye folk, der ikke er klar over, at “desktop 3070” og “laptop 3070” udføre vildt anderledes, som gør, for eksempel, “desktop i7” og “laptop i7.”

Når det er sagt, en RTX 2070 Super udstyret desktop gaming rig er ingen slouch-heller ikke billigt. På $ 1.800 vi betalte for ROG G15, får vi næsten den nøjagtige gaming ydeevne, vi ville fra en tilsvarende prissat desktop rig. Det er ret spændende.

Batterilevetid

OK, så ROG G15 er ikke en absolut top performer for batterilevetid … men det er solidt, med en næsten elleve timers kørsel ved hjælp af PCMark 10’s Modern Office-test.
Spil på batteri er en joke, folkens. Det er især en joke, når du har fået en magtbegærlig RTX 3070 om bord, som kan suge ned 100W alle på egen hånd.
G15 teknisk varede i en time og atten minutter af spil, men de sidste atten minutter ikke ser ud som om de var meget sjovt på alle.

Ingen køber en gaming laptop tænker de får den bedste batteri ydeevne rundt-og at tankegang bør vedtages for G15. Selvom den ikke hænger helt i toppen af vores batterilevetidsdiagrammer, scorer denne bærbare computer solidt i midten sammen med en pakke meget gode andre bærbare computere.

PCMark 10’s Modern Office batteritest simulerer “en typisk dag på kontoret” – der er dokumenter, der skal redigeres, videokonferencer, der skal havde, og præsentationer, der skal foretages, med betydelige perioder med desktop tomgang i mellem. G15 scorer knap 11 timer på denne test – mindre end HP Dragonfly Elite eller Dell XPS 13, men bedre end Acer’s Swift 3, for slet ikke at tale om sidste års ROG G14. Dette skyldes mest det kæmpestore 90Wh batteri i G15.

Gaming batterilevetid er en anden historie. PCMark 10 Gaming-batteritesten kører en moderat krævende 3D-demosløjfe, der svinger rundt om den drone-hjemsøgte, lavafyldte canyon fra Fire Strike. G15 kun formår en time og 18 minutter her, og de sidste atten minutter haltede langs på kun 14 billeder i sekundet.

Spil på batteri er en joke. Vi anbefaler ikke, at nogen planlægger at gøre meget af det – på denne eller nogen anden bærbar computer.

Linux? Linux!

På to timer, 48 minutters YouTube-afspilning, er ROG G15 ikke ligefrem imponerende for nogen – men det fungerer– hvilket er nyt og spændende for bærbare gamingcomputere.
Her kører vi GLMark2 GPU benchmark mod ROG G15’s RTX 3070. Endelig score (ikke afbilledet her) er 8.527.
Hardwareunderstøttelse på Ubuntu 21.04 er næsten fuldført på G15. De eneste uopkrævede enheder er en lydprocessor (lyden fungerer fint uden den), en IOMMU og fingeraftrykslæseren.

Til vores overraskelse og glæde fungerede Zephyrus G15 ganske godt under Linux, med kun en lille mængde finagling. Vi var nødt til at udføre en fuld installation, da live boot-miljøet fra en installatør forbliver i sikker videotilstand.

I betragtning af den blødende kant karakter af den bærbare computer,-og den tvivlsomme Ubuntu resultater, vi havde med sidste års tilsvarende designet Zephyrus G14-besluttede vi at gå med Ubuntu 21,04 endelige beta, snarere end 20,04 LTS. Vi ønskede heller ikke at skrue op for Windows-installationen på C: drev, da dette hverken var min egen personlige bærbare computer eller en gennemgangsenhed.

This Orico portable SSD from the low-end USB storage shootout made a great testbed to try a full Ubuntu installation on the laptop without screwing up its C: drive.
Forstørre / Denne Orico bærbare SSD fra low-end USB opbevaring shootout lavet en stor testbed at prøve en fuld Ubuntu installation på den bærbare computer uden at skrue op sin C: drev.Jim Salter

Opstart i Ubuntu 21,04 installatøren gik ud uden problemer, som gjorde den faktiske installation på Orico bærbare SSD vi tilsluttet en anden af den bærbare computers USB-porte. Desværre ville den nye installation ikke starte – som sædvanlig, standard Nouveau open source driver til Nvidia GPU’er crapped i sin egen rod kit. For at løse dette genstartede vi systemet og trykkede på “escape” for at få GRUB-menuen og valgte derefter sikker grafiktilstandsstart.

I fejlsikret grafiktilstand havde vi ingen problemer med at komme til skrivebordet – og derfra åbnede vi appletten “Yderligere drivere” og valgte den aktuelle proprietære Nvidia-driver til vores RTX 3070. En genstart senere kørte alt fint – vi havde lyd, 3D-accelereret grafik, Wi-Fi og alt muligt andet. De eneste uopkrævede enheder var fingeraftrykslæserne, en Renoir IOMMU og en Renoir-processor (som ikke forhindrede den samlede lyd i at fungere fint).

Herfra kørte vi glmark2 benchmark for at bekræfte, at vores Nvidia RTX 3070 virkelig kørte og kørte korrekt; derefter dykke ned i batteritesten. Til batteritest på Linux brugte vi BBC’s “Open Ocean: 10 timers afslappende Oceanscapes” video på Youtube. Et script ekkoer batteriet procent, dato og tid til en logfile en gang i minuttet, og vi lader det løbe ned derfra.

ROG G15 gik fra 98% opladning til 3% opladning på to timer, 48 minutter før lukning. Dette er bestemt ikke fænomenal, men det er heller ikke ubrugeligt. (For hvad er det værd, Ubuntu anslået omkring 10 timer samlede køretid på batteriet, mens vi var faffing om på skrivebordet.)

Konklusioner

Asus ‘ROG Zephyrus G15 er en pokkers af en bærbar computer. På trods af at være en flad-out gaming maskine, er det ikke meget omfangsrigt, er det ikke føler vanvittigt tung (£ 4,2 / 1,9 kg), og dens fan profil er temmelig beskeden. Mens du gør “normale laptop ting,” herunder tonsvis af software installation med sin ledsagende gigabyte efter gigabyte fil dekompression, fans aldrig selv spundet op til hørbarhed i vores relativt stille kontor. (De blev først mærkbare under Time Spy og Time Spy Extreme test.)

Der var ikke et eneste stykke hardware i denne bærbare computer, vi ikke kunne lide – SK Hynix SSD blærer hurtigt, 165Hz-skærmen er fedtet glat med stort farveområde og anstændig (270 nits) lysstyrke, og CPU’ en og GPU’en er begge UFO-niveau hurtige også. Wi-Fi-chipsættet er top-of-the-line Intel Wi-Fi 6 2×2, og der er både en HDMI-out i fuld størrelse og en RJ-45 Ethernet-port i fuld størrelse!

Det eneste stykke hardware, vi er vilde med, er det, der slet ikke var til stede i G15 – et webcam. Ligesom sidste års Zephyrus G14, G15 er kameraløs. Der er nok USB-porte til rådighed, at det sandsynligvis ikke er en big deal for de fleste mennesker at vedhæfte en, når de har brug for det, men vi fastholder, at du ikke skal. Vi er et år plus i vores nuværende virkelighed, og pandemien har hævet vigtigheden af videokonferencer ud over noget, verden nogensinde har set før. Nye enheder bør have webcams som standard, periode.

I det mindste er batterilevetiden i G15 fantastisk – til en bærbar gamingcomputer er den fænomenal. for en high-end ikke-gaming laptop, ville det stadig være solid. Denne maskine (igen, bortset fra den nysgerrige mangel på webcam) gør en stor daglig driver, ikke bare en laser-fokuseret FPS-monster. Men det er en FPS-monster, med gaming ydeevne nogenlunde svarer til en high-end stationær pc med en RTX 2070 Super.

Den gode

Den dårlige

Den grimme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *