Sådan fabriksindstilles en bærbar computer

God som ny

Nogle gange kan Windows være tilstoppet med hastighedssapping-software eller endda ondsindede programmer. Hvis dette sker, er din bedste chance at tørre tavlen ren og geninstallere Windows igen.

Hvordan du opnår dette afhænger af det firma, der samlede det. Specialbyggede stationære pc’er og bærbare computere fra mindre system byggere kan godt indeholde en Windows-installations-DVD, men hvis din pc kommer fra lignende Lenovo eller HP, skal du følge en anden proces, der nulstiller din computer til dens oprindelige fabriksindstillinger.

Skjult på din harddisk er noget, der kaldes et drevbillede. Dette er en nøjagtig kopi af Windows-konfigurationen, der blev installeret på din computer, da den var ny, som kan kopieres over de beskadigede Windows-data ved hjælp af nogle smarte systemgendannelsessoftware.

Boot muligheder

Tænd for din pc, og tryk på [F8], indtil en menu med titlen Advanced Boot Options vises. Vælg linket ‘Reparer din computer’ øverst på listen, og tryk på [Enter]-tasten. Du kan opleve, at din computers gendannelsessoftware starter med det samme. Hvis ikke, skal du fortsætte gennem en skærm med sprog- og tastaturpræferencer til det punkt, hvor du skal vælge dit sædvanlige Windows-brugernavn og indtaste den tilsvarende adgangskode, hvis det er nødvendigt.

Du vil nu blive mødt med en menu med titlen Systemgendannelsesindstillinger. Det sidste link er normalt det, der aktiverer computerproducentens gendannelsessoftware.

På en Dell-maskine vil den sandsynligvis blive mærket Dell DataSafe Restore, HP kalder sin software Recovery Manager, og Sonys version kommer under overskriften VAIO Recovery Center.

Den mest enkle måde at gendanne en pc fra et stort mærke, såsom en Dell- eller HP-maskine, til fabriksindstillingerne er at bruge den bevarede kopi af Windows, som du kan finde gemt væk i dybden af din harddisk.

Men hvad nu hvis denne kopi af operativsystemet er blevet beskadiget eller slettet af en virus eller anden ondsindet software?

Heldigvis er det sandsynligt, at din computer kom sammen med en eller flere systemgendannelses-dvd’ er som en sikkerhedskopi til det indhold, der er gemt på din harddisk. Hvis du isætter den korrekte disk og får adgang til den ved at trykke på [F12] ved opstart, bør den samme fabriksnulstillingsproces starte som beskrevet på den foregående side.

Download filerne

Nogle gange kan pc-producenter lide at spare et par øre, og i stedet for at inkludere disse diske som standard, beder de dig om at brænde dine egne, når du først logger på din pc.

Hvis det hele ligesom os virkede alt for kedeligt for dig på det tidspunkt, og du ikke gider, vil de fleste systembyggere sende dig erstatningsgendannelsesdiske. Omkostningerne og besværet med at opnå disse varierer dog betydeligt mellem virksomheder, så hvis du ikke har lyst til at hoppe gennem potentielt dyre bøjler, skal du tjekke producentens websted, hvor de forhåbentlig er vært for et billede, du kan downloade.

Forside

Scroll to Top