Sådan tages smartere skærmbilleder i Windows 10 og 11

Der er flere glatte måder at tage skærmbilleder i Windows, både på hele skærmen og af udvalgte dele. Sådan fortsætter du.

Det er blevet endnu nemmere at tage et skærmbillede på bestemte overflader i både Windows 10 og Windows 11.

Du kan bruge Windows-tasten + Shift + S til at få vist en boks, som du selv kan justere for at bestemme, hvilken del af skærmen der skal afbildes – både i form af rektangler og mere enkeltstående former. Når du har valgt, hvad du vil skildre, kan du også redigere billedet, og der er værktøjer til deling af dine kreationer.

Sådan fungerer Cut & Sketch i Windows

Det var i 2018, at Cut & Sketch-værktøjet (kaldet Snipping Tool i Windows 11) blev lanceret, og du kan finde det i Start-menuen eller endnu lettere ved blot at klikke på søgeværktøjet til højre og begynde at skrive navnet på programmet. Sådan bruges det:

Klip og skitse skærmbillede
  1. Klik på Ny i øverste venstre hjørne af programmet for at tage et billede af skærmen. Du kan vælge at tage billedet med det samme eller at vente tre eller ti sekunder. I Windows 11 kan du også vælge fem sekunders ventetid – og her finder du disse muligheder til højre for knappen Ny.
  2. I en lille værktøjskasse øverst kan du nu vælge at lave et rektangulært klip, freeform clip eller et klip af hele skærmen. Også dette valg finder du til højre i Windows 11.
  3. I de to første tilfælde præsenteres en markør i form af et kryds, som du bruger til at tegne det område, du vil fange.
  4. Dit billede ender i programmet, hvor du har adgang til enkle anmærknings- og redigeringsfunktioner samt knapper til lagring og deling.

Ekstra tip 1: En anden måde at starte programmet på, som vi har sagt, er at bruge med tastekombinationen Windows + Shift + S. Du føres derefter direkte til trin 2, og det billede, du tager, ender i udklipsholderen. Du kan klikke i feltet nederst til højre for at åbne det i programmet.

Ekstra tip 2: I Windows 10 kan du også åbne Action Center nederst til højre på proceslinjen og klikke på Snipping

Ekstra tip 3: Vil du have endnu en måde at starte programmet på, skal du klikke på de tre prikker og vælge Indstillinger. Klik på knappen Brug PrtScn for at begynde at klippe. Accepter appskiftet, og indstil skyderen ved siden af genvejen Print Screen til positionen Til. I Windows 11 skal du gøre dette ved at trykke på de tre prikker og vælge IndstillingerGenvej til udskrivningsskærmSkift indstillinger.


3 klassiske måder at tage skærmbilleder på:

Brug af de “nye” værktøjer er ikke et must – du kan stadig bruge de klassiske måder at tage et skærmbillede på:

  1. Windows-klassikeren er Print Screen-tasten (undertiden PrtScr). Tryk på det, åbn ethvert tegneprogram (Paint er fint) og indsæt med Ctrl + V.
  2. Hvis du har flere skærme, er en variant at bruge alt + PrtScr-tastekombinationen til bare at tage et billede af det aktuelle vindue.
  3. Med kombinationen Windows + PrtScr gemmes billedet direkte i mappen Billeder / skærmbilleder.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

one × 4 =