Få mere at vide om, hvordan du får farver til at se mere virkelighedsforme ud på skærmen

Sådan kalibrerer du din skærm i Windows 11

Det ville være rart, hvis hver skærm blev kalibreret nøjagtigt på samme måde lige fra fabrikken, men virkeligheden er, at selvom standardfarveprofiler er meget bedre, end de var for et par år siden, kan det at tage sig tid til at justere et par indstillinger give din skærm lidt mere “pop”.

Windows 11 og 10 har en indbygget app, der kan hjælpe med at forenkle denne proces. Det vil ikke give de samme resultater som professionelle kalibreringsværktøjer, men det bør i det mindste være en forbedring i forhold til standardindstillingerne. (Det er også meget billigere; professionelle kalibreringsprodukter kan være ret dyre.) Sådan kalibrerer du din skærm i Windows 11 eller 10 uden at bryde banken. Bemærk, at vores skærmbilleder kommer fra Windows 11, men trinene er de samme i det tidligere operativsystem.

1. Åbn siden ‘Kalibrer skærmfarve’ i Kontrolpanel. Dette gøres lettest ved at søge efter “Kalibrer” i menuen Start og vælge “Kalibrer skærmfarve” ud fra resultaterne. Ellers skal du navigere i Indstillinger ved at gå til System > Display > Advanced display og derefter klikke på “Egenskaber for skærmkort for [Din skærm]” og derefter gå til Farvestyring > Farvestyring > Avanceret, før du klikker på knappen “Kalibrer skærm”. Søgning efter den relevante side er meget hurtigere, i vores erfaring.

2. Flyt vinduet til den relevante skærm, og klik på ‘Næste’. Dette vil ikke være et problem på opsætninger med en enkelt skærm, men hvis du har flere skærme, skal du trække vinduet til den skærm, du vil kalibrere, før du kan starte processen. Når vinduet vises på den relevante skærm, kan du klikke på knappen “Næste”.

3. Følg vejledningen på skærmen, eller klik på ‘Næste’. Windows forklarer hjælpsomt, at du kan administrere dine skærmindstillinger på de fleste skærme ved at trykke på en slags menu knap. Hvis du ikke kan ændre disse indstillinger efter din smag, skal du blot klikke på knappen “Næste”.

4. Følg vejledningen på skærmen, og klik på ‘Næste’. Appen starter med at få dig til at justere skærmens gammaindstillinger. Der skal vises tre bokse, der viser dig, hvordan det ser ud, hvis din gamma er indstillet for lavt, hvis den er indstillet for højt, og hvis den er indstillet helt rigtigt. Når du forstår instruktionerne, er det sikkert at klikke på knappen “Næste”.

5. Juster dine gammaindstillinger. En skyder i venstre side af vinduet skal give dig mulighed for at ændre dine gammaindstillinger ved at trække den op eller ned. Du kan også klikke på knappen “Nulstil” for at flytte den helt tilbage til standardværdien. Når du har noget, der ligner den rigtige indstilling, skal du gå videre og klikke på knappen “Næste”.

6. Beslut, om du vil justere lysstyrke og kontrast. Windows giver dig mulighed for at justere indstillingerne for lysstyrke og kontrast, hvis disse indstillinger er tilgængelige på skærmen. Hvis de ikke er det, kan du klikke på knappen “Spring lysstyrke og kontrastjustering over”. Ellers skal du klikke på knappen “Næste” for at fortsætte med kalibreringen.

7. Følg vejledningen på skærmen, og klik på knappen ‘Næste’. Denne gang skal Windows forklare, hvordan justering af lysstyrkeindstillingerne fungerer. Når du har læst forklaringen, kan du klikke på knappen “Næste” for at gå videre til den faktiske justering.

8. Juster indstillingerne for lysstyrke på skærmen. Windows tilbyder ikke nogen kontrol på skærmen til dette. Du skal justere indstillingerne på skærmen, mens du bruger det medfølgende billede som reference. Klik på knappen “Næste”, når du er færdig.

9. Følg vejledningen på skærmen, og klik på knappen ‘Næste’. Nu skal du se Windows ‘forklaring på, hvordan justering af kontrastindstillingerne fungerer. Når du har læst forklaringen, kan du klikke på knappen “Næste” for at gå videre til den faktiske justering.

10. Juster kontrastindstillingerne på skærmen. Windows tilbyder endnu en gang ingen kontrol på skærmen til dette; Du skal justere indstillingerne på skærmen direkte baseret på, hvordan referencebilledet ser ud. Klik på knappen “Næste”, når du er færdig.

11. Følg vejledningen på skærmen, og klik på knappen ‘Næste’. Windows skal nu forklare, hvordan indstillingerne for farvebalance fungerer. Læs dem, og klik på knappen “Næste”.

12. Juster skyderne efter behov. Denne gang vil Windows tilbyde ikke én, men tre skydere, du kan trække for at justere mængden af rød, grøn og blå vist i de grå bjælker. Husk, at stængerne formodes at være grå; at se en farvetone betyder, at farverne ikke er afbalanceret korrekt. Klik på knappen “Næste”, når du er færdig.

13. Sammenlign dine nye indstillinger med dine gamle. Kalibrering af skærmfarver giver dig nu to knapper: “Forrige kalibrering” og “Aktuel kalibrering”. Du kan klikke på en af dem for at sikre, at du kan lide de ændringer, du har foretaget. Hvis du klikker på knappen “Udfør”, aktiveres den nye kalibrering. Hvis du klikker på knappen “Annuller”, bruges de gamle indstillinger.

Din skærm er nu kalibreret! Windows 11 kan ikke håndtere alt, hvorfor lysstyrke- og kontrastsektionerne er valgfrie, men selv justering af gamma- og farvebalanceindstillingerne kan gøre en forskel. Nu kan du vælge mellem at foretage: Gå videre til Clear Type-modtageren, som ændrer den måde, tekst vises på, eller lad alle disse skærmindstillinger være til side, så du kan bruge den nyligt kalibrerede skærm til at se på andet end skærmstyringsværktøjer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *