Hvis du ser både tv-shows og film på din bærbare computer, vil du føle, at skærmen bliver lidt for lille nogle gange. Heldigvis kan vi nemt forbinde det til vores tv.

Har du fundet dig selv at bruge mere og mere af din tv-tid foran din computer? Måske har du set TV4’s So Much Better et par dage efter, at det blev sendt, eller tjekket ud, hvordan det gik i den seneste On the Track på SVT Play? Du har måske brugt en online filmtjeneste, der giver dig mulighed for nemt at leje tusindvis af film. Eller spil den selvoptaget feriefilm.

Hvis du tilhører denne gruppe, har du sikkert prøvet at slutte computeren til tv’et, så flere personer end dig kan få adgang til det, der vises. Hvis du allerede er lykkedes og er tilfreds, kan du stoppe med at læse her. Har du fejlet, eller aldrig kommet til slag, fordi det virker kompliceret? Så har du fundet den rigtige. Vi viser, hvor nemt det er at puste det lille computerbillede op på det store flotte tv.

Forskellig kvalitet

Før vi begynder, er en grundlæggende lektion i videotransmission i orden.
Hvad vi overfører fra computeren til tv’et er oplysninger om, hvad der skal vises på tv’et (kaldet video) og oplysninger om, hvad der skal afspilles i tv’ets højttalere (lyden). I nogle tilfælde, som du bemærker nedenfor, skal du have to kabler. En, der sender over billedet signal og en, der sender over lyden.

Der er en række kontakter at vælge imellem, og forskellige transmissionsmåder er anderledes gode. Heldigvis er dette meget lettere i dag, end det var for et par år siden, før moderne LCD-skærme og plasma dukkede op.

Hvis dit tv og din computer ikke er gamle, håndterer de sandsynligvis den digitale standard hdmi på en eller anden måde, og så får du et godt billede næsten uden belastning. De giver også digital lyd med støtte til surround.d også få støtte til moderniteter såsom surround (multi-kanal lyd).

Så er der også andre smarte måder at overføre lyd og video fra din computer til et tv, uden at skulle trække en enkelt ledning. Det kræver, at din computer har den rigtige teknologi under skallen og det rigtige program, samt at tv’et er et moderne smart-tv, der er tilsluttet netværket, eller at du køber specielle adaptere til det.

Trin 1: Find den rigtige kontakt

Et fladskærms-tv fungerer godt som en computerskærm. Dette gælder især for LCD-tv, som dybest set er computerskærme, men med større dimensioner og indbyggede tv-tunere.

I dag har de fleste tv’er lige så god eller endnu bedre opløsning end computerskærmen på skrivebordet eller i notesbogen. Der er tre typer af fladskærm, plasma, LCD (nogle gange kaldes de også LED, men det er virkelig forkert, førte er navnet på en type belysning teknologi til LCD-tv) og oled. Den mest almindelige er LCD. Plasma er ved at forsvinde, og oled er stadig relativt dyrt. Der er ingen forskel på, hvordan du tilslutter disse til en computer, det afhænger bare af, hvilke forbindelser tv’et har.

De fleste tv’er, der sælges i dag, har enten en opløsning på 1080p (1920×1080 pixels) eller 2160p (3840×2160 pixels). 1080p er det, der kaldes “full hd”, mens 2160p er det, der kaldes 4k eller “ultra hd”. I pc’er er det mest almindeligt med 1080p, men der er stadig mange bærbare computere med lavere opløsning. Når du slutter tv’et til computeren, er det derfor vigtigt, at du kontrollerer den opløsning, det har, det skal være i manualen, så du kan konfigurere det på computeren. Det er muligvis ikke det samme som computerskærmen.

Hvis du bruger et fladskærms-tv, kan du vælge mellem flere forskellige kontaktmuligheder.

Her er de to mest almindelige:

Bedste valg: hdmi

Tilslut computeren til TV - hdmi

Hdmi (high definition multimedia interface), er blevet den nye standard for videregives både billede og lyd digitalt mellem for eksempel blu-ray-afspillere og tv. Hdmi giver god billedkvalitet, men er også et must, hvis du vil afspille en blu-ray film fra din computer til tv’et. Blu-ray bruger hdcp kopibeskyttelsen, som er indbygget i HDMI-standarden.

Blu-ray-afspilleren sender et signal til tv’et via HDMI-kablet, får et svar tilbage og gør det muligt at sende billedet og lyden videre til kablet.

Hdmi er blevet lanceret i flere versioner. De mest almindelige er hdmi 1,3 og helt nye hdmi 1,4. Sidstnævnte er for eksempel påkrævet, hvis du skal overføre 3D-film til tv’et.

Pålidelig vga

KOppla computer til tv - vga

Vga-stikket, der ofte er markeret som “pc”, er næsten standard på et fladskærms-tv. Det matches også ofte af et vga-stik på computeren. Det sender billedet analogt med separat kanal for rød, blå og grøn. Vga kan håndtere HD-opløsning, men ikke lyd. Og hvis du vil køre 4k, skal du helt sikkert vælge digitalt. I teorien giver vga lidt dårligere billedkvalitet, fordi signalerne skal konverteres til analoge for at blive sendt gennem ledningen og derefter blive digital igen.

Men i praksis er det sjældent bemærket så meget, så hvis du af en eller anden grund skal bruge vga, behøver du sandsynligvis ikke bekymre dig. HDMI foretrækkes dog altid, hvis det er tilgængeligt.

Hvad angår lyden, suppleres de analoge lydindgange på et fladskærms-tv ofte med digitale lydindgange. Læs mere på næste side.

Usædvanlig komponent

Komponent

En standard, der stadig kan findes på fjernsyn, er komponentvideo. Der overføres billedet i tre forskellige kabler. Nogle lidt ældre grafikkort kan komme med adaptere til denne standard, men det er usandsynligt, at du overhovedet skal tænke på dette stik, fordi det ikke er almindeligt på udstyr i Sverige.

Selvom det findes, er nogle af de ovennævnte stik at foretrække, fordi det er lettere at finde ledninger. Komponent håndterer dog rimeligt høje opløsninger og er omtrent lige så god som vga, så hvis du har akut kontaktmangel på tv’et, kan dette være den sidste udvej for materiale med høj opløsning. Men hvis du har et CRT-tv, kan dette være noget at se nærmere på, så læs mere på den sidste side i denne artikel.

Lyden fås også i flere varianter.

Hvis du ikke bruger HDMI, skal du afbryde lyden separat.

tilslutte computer-tvPå gamle tv’er er indstillingen næsten altid et rødt og et hvidt (eller sort) rca-stik, hvor rød bringer lyden til højre højttaler, og hvid / sort bringer lyden til venstre. Den analoge lyd kan også komme ind i tv’et via et 3,5 mm hovedtelefonstik (minitele).

Nyere tv’er tilbyder også digital lyd i henhold til den såkaldte spdif-standard. Lydkvaliteten er lidt bedre, men frem for alt giver de digitale kabler dig mulighed for at sende lyd med flere kanaler i samme kabel. Det er ikke så relevant, når du tilslutter computeren til tv’et, men mere interessant, når du tilslutter lyden til en modtager, der er tilsluttet et surroundsystem med flere højttalere.

En vigtig bemærkning: Hvis du f.eks. tilslutter computeren med vga-kabel og lyden i tv’ets digitale lydindgang, er det ikke helt sikkert, at både lyd og video vises på samme tid.

Nogle gange skal dette indstilles i tv’ets menuer, og i nogle tilfælde fungerer kun lydindgangen med den særlige indgang, der sidder ved siden af VGA-stikket.

Trin 2: Tilslut din computer og tv med højre ledning

Nu har vi grundigt gennemgået de forskellige kontakter på dit fjernsyn. Hvis du vil tilslutte tv’et nu, skal du have en ledning (eller to), der passer til computeren.

Gennemgå vores liste her. Vælg den første mulige indstilling. Jo tidligere du matcher korrekt, jo bedre kvalitet. Computerkontakt nævnes først.


HDMI + hdmi

Drømmescenariet er, at din computer er så ny og dit tv så fladt, at begge er udstyret med HDMI. Så får du et godt billede og god lyd gennem et kabel. Der er forskellige størrelser af hdmi-stik, normal størrelse, mini og mikro (som sidder i mange tabletter og i nogle smartphones). På tv’et er det dog altid standardstørrelsen. Sørg for, at du har et kabel med den korrekte størrelse stik i hver ende.

Mærkeligt nok er der HDMI-stik på nogle bærbare computere, hvor computerproducenter snydt og fjernet lydtransmissionen. I disse tilfælde skal du supplere med et lydkabel.

Hvis du har en af de meget få tv’er, der har Displayport-input, og også har det i din computer, kan du vælge det i stedet for HDMI. Det er en konkurrerende standard, der også overfører lyd og video digitalt og kan håndtere høje opløsninger. Der er også forskellige størrelser af Displayport-stik.

Displayport + hdmi

Displayport er i dag standard på Apple-computere, og i de nyeste modeller er funktionen indbygget i den såkaldte Thunderbolt-port (se billedet). Displayporten bliver også mere og mere almindelig selv på bærbare pc’er.

En fordel er, at det, ligesom HDMI, har indbygget lyd. Som sagt er skærmplaceringen ekstremt oval i tv’et, men teknikkerne er kompatible, og det er muligt at oprette forbindelse til et HDMI fra en Displayport. Således kræves der kun et kabel med en skærmport i den ene ende og HDMI i den anden eller en adapter.tilslutte computer-tv

Displayporten er faktisk hverken bedre eller værre end hdmi til tv-brug (medmindre du har et 4k-tv og vil vise billedet med 60 billeder i sekundet), så selvom du har det på dit tv, er der ingen direkte fordel ved at vælge dette input.

Desværre opfylder ikke alle porte standarden, og med Apple-computere er det kun med 2010 Macbook Pro-modellen, som lyden leveres med. Hvis du har en ældre Mac, skal du desværre køre lyden separat.

Dvi + hdmi +lydkabel

tilslutte computer-tv
Dvi (digital visuel grænseflade) er en temmelig forvirrende skærmstik, der på trods af navnet faktisk er tilgængelig i en analog version. Det sædvanlige er dog digital dvi-digital-single link, der nemt kan parres med et HDMI-stik ved hjælp af en adapter. De har nøjagtig de samme videosognal og der er kabler med dvi i den ene ende og hdmi i den anden.

En stor ulempe er imidlertid, at lyden skal håndteres separat.

Vga + vga + lydkabel

tilslutte computer-tv

Den bedste analoge mulighed er at trække et ærligt vga-kabel mellem din computer og dit fladskærms-tv (også tilgængelig på noget crt). Skal suppleres med lydkabel. Som tidligere nævnt er dette den værste mulighed, du bør kun vælge vga, hvis du skal, fordi for eksempel alle hdmi-stik er optaget af enheder, der ikke håndterer noget andet.

Hvis du ikke finder en vga-udgang på din computer, er det meget muligt, at du kan få et vga-signal ud af dvi-porten med den korrekte adapter eller det korrekte kabel. Til dette kræves det, at det er en kontakt af typen dvi-i, der har både analoge og digitale signaler på samme tid.

Trin 3: Sådan konfigureres computeren og tv’et

Vi er endelig blevet viklet ind gennem ledningen! Tid til at få billedet overstået. I vores vejledning nedenfor starter vi fra en bærbar computer, der kører Windows 7, men indstillingerne er ens i Windows 10, Windows 8, Windows Vista og Windows XP. Og principperne er de samme i Mac OS X, hvis du for eksempel skulle have en Mac mini i stuen.

1. Sluk for tv’et og computeren, og tilslut de korrekte ledninger i henhold til en af kombinationerne ovenfor. Det er udgangene på computeren og indgangene til tv’et, der skal bruges.

2. Tænd computeren og tv’et. Sørg for, at tv’et er indstillet til den korrekte off-channel. Ofte kan du skifte mellem forskellige indgange. Hvis du f.eks. har tilsluttet computeren til tv’ets anden HDMI-port, kan den kaldes Hdmi 2, når du skifter kanal. Nogle enheder kalder det Ext 2. Læs tv’ets manual, hvis den er helt uforståelig.

3. Start med at konfigurere computeren. Den nemmeste måde at højreklikke på skrivebordet og vælge Skærmopløsning på,men du kan også tage omvejen via Kontrolpanel og Ændre skærmopløsningen under Udseende og tilpasning.
tilslutte computer-tv
Du kan gå ind i Kontrolpanel for at ændre skærmen. 4. Hvis føreren af dit skærmkort er opdateret og ledningerne på plads, skal

du, der har en bærbar computer, se to skærme. De er nummereret 1 og 2. Klik på Identificer, og du ved, hvilken skærm du sidder foran lige nu. Hvis du bruger tv’et som den eneste skærm, kan du springe til punkt 6.

tilslutte computer-tv
Klik på Identificer for at se, hvilken skærm der er hvilken.

5. Hvis de samme ting skal vises på begge skærme, skal du vælge indstillingen Spejl disse skærme. Hvis du vil kunne se film på den ene skærm og samtidig arbejde på den anden,skal du vælge Udvid disse skærme .
Flyt hen over filmvinduet (f.eks. din browser, når du ser SVT Play), og træk den op i fuldskærmstilstand, så den dækker hele skærmen.

6. Hvis billedet ikke ser helt godt ud, kan det skyldes opløsningen. Tv’et er bedst, hvis du kan indstille nøjagtig samme opløsning som tv’et, så det ikke behøver at omskalere signalet. En flad 1080p TV trives bedst i 1.920 x 1.080, og man skulle tro en 720p TV trives bedst i 1.280 x 720, men mange enheder mærket med “HD-ready” faktisk har en opløsning i mellem, normalt 1.366 x 768. For at finde ud af det kan du se på specifikationerne for dit tv på producentens hjemmeside eller i manualen. Klik på skærm nummer 2, og skift derefter skyderen opløsning til den ønskede opløsning. Klik derefter på Anvend. Nu skal billedet vises som det skal.

tilslutte computer-tv
Skift opløsningen, hvis billedet på tv’et ikke ser godt ud.

7. Klik på Avancerede indstillinger, vil du blive føjet til skærmkort indstillinger. Du kan f.eks. angive billedopdateringshastigheden, flytte og omskalere billedet og meget mere. Præcis hvad du kan gøre, afhænger af skærmkortet og skærmkortproducenten.

tilslutte computer-tv
Det kan være nødvendigt at ændre opdateringshastigheden for at få et roligere billede.

Trin 4: Tid til at rette lyden

Nu har du taget et billede i orden, og det er tid til at håndtere lyden. Hvis du har en løsning med et separat lydkabel, indsætter du den normalt i computerens hovedtelefonoutput. Nogle gange udsender hovedtelefonen ekstramateriale som et digitalt lydudgang, andre gange er der også separate digitale udgange. I nye computere holder computeren normalt styr på, hvornår en kontakt indsættes, og spørger brugeren, hvad den skal bruges til. Hvis dette ikke er tilfældet, kan du oprette dine egne indstillinger. Det samme gælder, hvis du tilslutter et HDMI-kabel og finder ud af, at tv-lyden afspilles på din bærbare computer i stedet for i tv’ets højttalere. Derefter gør du følgende:

Gå til Kontrolpanel. Klik på Lyd. Klik på Administrer lydenheder. Du får nu en boks med forskellige lydenheder. Som du kan se i boksen, er det computerhøjttalerne, der er standard. Hvis du vil have lyden ud af HDMI-kablet, skal du højreklikke på ATI HDMI-output og vælge Brug som standardenhed. Dette er naturligvis på en computer med grafikkort fra ATI, hvis du har en anden producents kort, vil den tilsvarende mulighed være der. Nu går al lyden ud til tv’et. Du kan gøre det samme med hovedtelefonudgangen, medmindre lyden afspilles igennem den.

Hvis det stadig ikke virker, skal du muligvis blot skrue op for lydstyrken på enten det tv eller den computer eller i den medieafspiller, du bruger. Virker det? Tillykke, du er klar!

tilslutte computer-tv
Sød musik. Skift dine lydindstillinger for at høre, hvad tv-stjernerne

Side 7: Spring alle ledninger over – trådløse muligheder

Hvis du er villig til at prøve nogle nye teknologi, behøver du ikke rigtig at bekymre sig om kabler på alle. Du kan få computeren til at sende et billede til et tv ved hjælp af trådløs teknologi på flere smarte måder. Hvad du har brug for det er en router derhjemme med trådløst netværk (wifi) og et rimeligt moderne tv. Enten et såkaldt smart-tv eller et almindeligt fladskærms-tv med en ekstra HDMI-indgang, du ikke bruger. Og hvis du skulle tilslutte hdmi ledning fra computeren, har du helt sikkert defineret det.

Apple TV og Chromecast

Måske er den nemmeste måde at slutte en ekstern medieafspiller til en HDMI-port på dit tv. De mest almindelige er Google Chromecast og Apple TV. Med dem kan du få billeder trådløst fra computere, telefoner og tablets. Apple TV er primært til dem, der kører Mac eller iPhone / iPad, og Chromecast fungerer bedst til pc- og Android-tablets og -telefoner. Det, der kræves, for at det kan fungere, er, at Apple TV eller Chromecast konfigureres til at være tilsluttet det samme hjemmenetværk som din computer.

Derefter kan du bruge forskellige apps eller mobilapps og sende det, der afspilles, tilbage til boksen på tv’et i stedet for skærmen, f.eks. Fra computere kan du også vælge at spejle hele skrivebordet, så fungerer de stort set ligesom en ekstra tilsluttet skærm.

Miraplay og widi

Mange moderne smart-tv’er understøtter noget, der hedder Miracast, eller trådløs skærm (WiDi). Der var oprindeligt to konkurrerende standarder, men er nu fusioneret og er kompatible. Miracast er en standard for direkte transmission af billede og lyd fra en computer til en skærm. Den bruger Wi-Fi-teknologi, det samme som på dit trådløse netværk, men den opretter direkte forbindelse mellem din computer og tv’et, så du ikke behøver at logge på hjemmenetværket. Teknologien er tilgængelig i de fleste telefoner og tablets, der kører Android 4.2 eller nyere, og i mange nye bærbare computere og tablets med Windows 8.1.

Hvis dit tv ikke understøtter Miracast, kan du stadig få det ved at få en ekstern modtager og tilslutte en HDMI-indgang på tv’et.

Tilslut computeren til det ældre tykke tv

Hvis du stadig har et gammelt CRT-tv, vil du snart opdage, at det desværre ikke er din computers bedste ven. Årsagerne er flere: det har en lavere opløsning end computerne, det viser ikke rigtig hele billedet overføres, og det er udstyret med analoge video- og lydindgange, der giver dårligere billede og lydkvalitet.

De kontakter, du kan bruge, er, fra bedste til værste valg:

Bedste valg: rGB

analoge video- og lydindgang
analoge video- og lydindgang


Hvis du har et virkelig luksuriøst tykt tv, er det udstyret med tre stik i en række farvet rød, grøn og blå. Det er enten et komponentstik (hvor billedet overføres til tre komponenter mærket ypbpr) eller rGB-stik (markeret rgb), hvor signalet til rød, blå og grøn sendes separat.

Komponentforbindelser findes nogle gange på skrivebordsgrafikkort, nogle gange på et separat kort, som du kan tilslutte til en speciel port i grafikkortet.

God kvalitet med s-video

S-video er et analogt videostik, der overfører lysstyrke og farvestyrke separat. Kvaliteten er betydeligt bedre end komposit (se nedenfor), og indtil for et par år siden var s-video mere eller mindre standard på både bærbare computere og desktops. I dag er det slet ikke indlysende.tilslutte computer-tv

Glat scart er upålidelig

Scart-stikket er mere eller mindre standard på tykke tv’er. Det blev brugt til gamle videooptagere. Nogle gange er der flere stik at vælge imellem, så du kan tilslutte flere enheder.tilslutte computer-tv

Fordelen ved scart er, at det sender både billede og lyd i samme kabel, ligesom for hdmi på et fladskærms-tv.

Ulempen er, at forskellige scart stik bruger forskellige standarder. Den værste brug sammensat video, den næstbedste s-video og den bedste rGB. Der er mange adaptere med et scart stik i den ene ende og forskellige separate stik i den anden ende. Er du sikker på, at både computeren og tv’et og selve ledningen kan håndtere rGB, scart er lige så god som den tidligere variant.

Komposit er den værste

Næsten alle tykke tv’er har en ekstra videoindgang af denne art. Det bager alle videooplysninger sammen i et analogt signal og giver et ret flammende billede. Ofte sidder de røde og hvide analoge lydindgange lige ved siden af dette gule stik.tilslutte computer-tv

Indstillinger på computeren

Hvis du har et crt-tv, skal du gøre en indstilling lidt anderledes end det, vi skrev i afsnittet om, hvordan du konfigurerer computeren. Et crt-tv har ikke i nærheden af den samme opløsning som et moderne fladskærms-tv, og du får et skarpere udsyn, hvis du formår at matche denne opløsning. Hvis du kan vælge 720 x 576 pixels, er den bedste mulighed, fordi den passer bedst til gamle analoge tv-signaler. Nogle gange skal du muligvis gå ind i skærmkortets særlige indstillingspanel for at få den opløsning. Næstbedst er 800×600, og du kan også prøve 640 x 480, hvis det er tilgængeligt for at se, om det bliver bedre, men du bør ikke vælge en højere opløsning end det. Det vil kun lave en bil.

slør og tekst i meget vanskeligt at læse.

Lyd til ældre tv

Komponent + komponent + lydkabel


Da vga-stik er usædvanlige på tykt tv, er denne mulighed ofte den bedste. Hvis komponentstik ikke er tilgængelige, kan scartstikket være rGB-type, og adapteren opretter forbindelse til komponentstik på computerens grafikkort. Desværre er disse grafikkort næsten udelukkende tilgængelige på veludstyrede desktops (og i et par år nu ikke engang der).

S-video + s-video + lydkabel

tilslutte computer-tv
S-video-kontakt


Her er den løsning, der indtil for et par år siden var indlysende. Der er dog i øjeblikket ingen S-video-kontakt på computere. Men hvis du har s-video-stik på din computer og et tykt tv, er s-video en god mulighed. Hvis der ikke er noget s-video stik, kan du få en adapter og tilslutte kablet og lydkablet i scart socket. Hvis billedet bliver sort og hvidt, er det sandsynligvis fordi tv’et er forkert justeret (for eksempel indstillet til at modtage amerikansk NTSC-signal i stedet for vores pal-format), eller at scart-stikket er af sammensat type og ikke modstår s-video-signal.

Sammensat + Sammensat + Lydkabel

tilslutte computer-tv
S-video-kontakt


Den absolutte nødløsning. Hvis du går glip af en sammensat indgang på dit tykke tv, kan du få en adapter til ar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *