AMD har brugt de sidste par år udfordrende Intel på tværs af desktop, server og mobile markeder, men kløften mellem de to selskaber er velsagtens største i server. På nuværende tidspunkt sender AMD op til 64 kerner i en enkelt sokkel, hvor Intel kun har optrappet til shipping 40 kerner i denne uge med lanceringen af Ice Lake SP. Tidligere Intel Cascade Lake CPU’er toppet ud på 28 kerner. En ny lækage tyder på Intels næste generation af CPU-platform, kodenavnet Sapphire Rapids, vil endelig forsøge at reducere nogle af hullerne mellem sig selv og AMD’s Epyc.

Som altid, tage denne lækage med din daglige dosis af salt. Dette dias kommer fra VideoCardz, og det bygger på nogle data, vi tidligere har set.

Intel-Xeon-Sapphire-Rapids-Specifications

Sapphire Rapids, når den lancerer, vil (angiveligt) angive en anden TDP stigning – op til 350W, denne gang. AMD’s nuværende “Milan” CPU’er top ud på 280W, ligesom Rom. Hukommelsesstøtte flytter til DDR5 som forventet, og diaset hævder Sapphire Lake tilbyder 1 TB båndbredde på 64 GB HBM2E. Vi vidste Sapphire Lake ville tilbyde HBM2E som en mulighed, men 64GB on-die hukommelse med 1TB / s båndbredde er enorm. Det ville være virkelig interessant at se, hvordan systemets ydeevne skalering ændringer med denne konfiguration sammenlignet med modeller uden HBM2.

En top-end Sapphire Rapids, hvis disse rygter er korrekte, ville tilbyde en lille pulje af ultra-høj båndbredde hukommelse, bakket op af en langt større pulje af lavere båndbredde hukommelse. En otte-kanals DDR5 system ved hjælp af DDR5-4800 ville tilbyde 307.2GB / s hukommelse båndbredde til op til 4TB RAM (forudsat Intel bevarer eksisterende Ice Lake SP grænser).

Sapphire Rapids siges at indeholde op til 80 PCIe 5.0 baner på nogle SKU’er, mens andre er begrænset til kun 64 baner. Det er et fire-flise design. Dette passer sammen med, hvad vi har lært om Intels plan for fliser, som stort set svarer til AMD’s chiplets, men med forskellige strategier for I / O, pakke routing, og sammenkoblinger.

Med hensyn til hvornår disse chips vil være i markedet, det er lidt svært at læse lige nu. Intel har lavet støj om forsendelse af Sapphire Rapids i 2021, men vi har også hørt, at chippen sandsynligvis ikke ville lancere før 2022. Tidligere var der en stor forskel mellem TSMC og Intel, når det kom til spørgsmålet om “volumenproduktion.”. Den forskel svinder ind.

Intel ville bruge udtrykket kun et par måneder før en chip gik på salg, mens TSMC kan annoncere volumenproduktion, så længe et år før chips blev tilgængelige for forbrugerne. Intel hævdede at være i volumenproduktion til Ice Lake SP i januar 2021 og lanceret i april, men rapporter fra Dell antyder, at servere med CPU’en ikke vil være tilgængelige før maj, og at dette er “synkroniseret med Intels tidslinjer.” En januar volumen meddelelse med maj tilgængelighed er en fire måneders forsinkelse. Det er længere end det er typisk for Intel.

Fra dette tidspunkt gætter vi på, at Sapphire Rapids vil prøve i 2021, men ikke starte før 2022. Det vil konkurrere på markedet mod en blanding af Milano og Genova dele. Genova forventes at blive bygget på 5nm og bruge AMD’s Zen 4 arkitektur. Der er rygter om en yderligere kerne tælle stigning, op til 96 kerner, men det kan eller ikke kan være sandt.

Med Zen 3 fokuserede AMD på at forbedre Infinity Fabric ydeevne og clock hastigheder, men det endte med at bruge betydeligt mere strøm på “uncore” aktiviteter end Rom gjorde. Virksomheden kunne vælge at fokusere på at forbedre IF- og CPU-effektiviteten med Zen 4 og holde kernetællinger lige, eller det kan vælge at drage fordel af 5nm’s tæthedsforbedringer og skubbe kernetællinger igen. 96 kerner uden HBM2 og 12 hukommelseskanaler, der tackler 56 kerner med HBM2 og otte hukommelseskanaler? Lyder fascinerende for os.

Dette dias nævner også tredje generation Optane, alias Crow Pass, og krav båndbredde kunne forbedres med op til 2,6 x i blandet læse / skrive scenarier. Ingen af nyhederne om Optane har været gode på det seneste, til det punkt, at vi ser at se, om Crow Pass selv kommer på markedet. Antages det, at det dog ser ud til, at hukommelsesstandarden endelig får et rigtigt præstationsspark. Ingen ord om, hvorvidt Crow Pass understøtter PCIe 4.0 eller PCIe 5.0, men Intel presser tydeligvis på for at få Xeon tilbage på et konkurrencedygtigt grundlag. Ice Lake SP er en solid indsats for Chipzilla, men det lukker ikke helt hullet med AMD. Sapphire Rapids giver Intel endnu en chance for at gøre det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *