Services

Hardware Udskiftning

Pris 100 – 300 Kr.  Alt efter hvad der skal skiftes.

Har du købt nyt hardware til din computer og har svært ved selv at skifte delen så hjælper jeg gerne med det.

Hvis hardwareenhederne i din Windows 11-pc-f.eks. USB-controllere, videokort, printere eller andre eksterne enheder har brug for nye eller opdaterede drivere, opdaterer jeg samtidig dem for dig.

Computer Rengøring

Pris 300 Kr.

Afhængigt af dit miljø bør din computer renses mere eller mindre ofte. Computerplacering er en vigtig variabel. Hvis du holder computeren på gulvet, kan støv, hår, hudceller og tæppepartikler lettere komme ind. Hvis du holder din computer over gulvet – f.eks. På dit skrivebord – er partikler mindre tilbøjelige til at komme ind.

Hvis du ryger i nærheden af ​​din computer, kan tjære, aske og andet affald samle sig i computerens blæsere og på indvendige overflader. Hvis din computer frigøres for disse ting hver sjette måned, kan det øge din computers ydeevne.

Installation af nyt operativsystem

Pris 300 Kr.

Har du efterhånden fået samlet en masse rod på din computer og gerne vil have slettet den helt og have lagt et nyt operativsystem ind så den er klar til at starte forfra så hjælper jeg også gerne med det.

Din harddisk bliver slettet så alt hvad der har været på den ikke kan gendannes igen inden der bliver installeret nyt operativsystem.

F.A.Q

ofte stillede spørgsmål
Her finder du svar på spørgsmål, folk ofte stiller om cyber-, it- og informationssikkerhed

Hvordan sikrer jeg mine data mod at gå tabt eller blive misbrugt? Hvad er kryptering?  

Hvordan sikrer jeg mine billeder og dokumenter mod at gå tabt?

Tag en sikkerhedskopi af dine dokumenter med jævne mellemrum. Det nemmeste er en online løsning, hvor der automatisk tages backup. Alternativt kan du bruge en ekstern harddisk med et backupprogram. Husk at kontrollere, at du kan gendanne filer fra backuppen, før du får brug for den.

Hvad er kryptering?

Kryptering er en matematisk metode til at kode data med en nøgle. Kun hvis man har nøglen, kan man afkode dataene igen. Kryptering anvendes til at sikre mod, at uvedkommende får adgang til fortrolig information.

Hvad er SSL?

SSL (Secure Sockets Layer) er en teknologi, som er afløst af TLS (Transport Layer Security). Den bruges til at kryptere kommunikationen mellem en browser og en webserver, så uvedkommende ikke kan aflytte den. Samtidig giver den sikkerhed for, at serveren er den, den giver sig ud for at være, idet serveren er udstyret med et certifikat, der identificerer den. SSL/TLS markeres ofte i browseren med en ikon af form som en hængelås. En krypteret forbindelse kan kendes på, at webadressen begynder med https i stedet for http.

Hvordan krypterer jeg e-mails?

De fleste mail-programmer giver mulighed for at kryptere e-mails. Du skal kende modtagerens offentlige nøgle for at kunne kryptere en mail til vedkommende. I Danmark kan man blandt andet få certifikater til brug for kryptering via NemID. Det er som regel ikke muligt at kryptere mails, der sendes fra webmail.

Hvad er et godt password?

Et godt password er mindst 12 tegn langt, men gerne længere. Det indeholder både store og små bogstaver, tal og eventuelt andre typer tegn. Det er ikke et ord, man kan finde i en ordbog eller på nettet. Brug forskellige passwords til forskellige tjenester. Nogle systemer tillader såkaldte passphrases, der er længere kombinationer af ord.

Hvordan holder jeg styr på mine passwords?

Du kan gemme dine passwords med et program, der beskytter dem med kryptering og adgangskode, en såkaldt password manager. På den måde kan uvedkommende kun få adgang til dem, hvis de kan gætte adgangskoden. Der findes flere programmer af denne type.

Hvorfor skal jeg bruge forskellige passwords til forskellige tjenester?

Hvis du bruger det samme password til flere websteder, løber du en risiko. Hvis blot et af webstederne bliver hacket, får hackerne fat i dit password. Derefter kan de afprøve det på en række andre tjenester. Hvis du ikke genbruger passwords, går et angreb kun ud over det ene websted.

Hvad er en sårbarhed?

En sårbarhed er en fejl eller uhensigtsmæssighed i et program, som en angriber kan udnytte til at kompromittere sikkerheden.

Hvordan undgår jeg sårbarheder?

Du undgår sikkerhedsrisici som følge af sårbarheder ved at holde dine programmer opdateret med de seneste sikkerhedsrettelser. For programmer fra Microsoft sker det med Windows Update. Andre softwarehuse har deres egne løsninger til distribution af sikkerhedsrettelser. Der findes programmer, som kan tjekke, om dine programmer er opdateret.

Hvad er en firewall?

En firewall er et program eller en boks, der ud fra nogle regler sorterer datapakker, som sendes til og fra et netværk. På den måde kan den fx sikre, at din pc eller dit netværk kun modtager datapakker, der indgår i kommunikation, som du selv har startet. En firewall beskytter mod angreb fra hackere og orme.

Hvad er portscanning?

Portscanning er et led i forberedelserne til et hackerangreb. Med en portscanning finder hackeren ud af, hvilke programmer (porte) der er aktive på de IP-adresser, han scanner. Herefter kan han afprøve forskellige angrebsmetoder på portene.

Skal jeg installere en firewall?

Til at beskytte en enkelt pc er den indbyggede Windows Firewall tilstrækkeligt. Hvis du har flere pc’er, der er koblet sammen i et (eventuelt trådløst) netværk, giver en firewall god beskyttelse mod angreb udefra. Mange routere har en indbygget firewall. Ofte leverer internetudbyderen en router sammen med en ADSL-opkobling.

Hvordan slår jeg firewallen til i Windows?

  • I Windows XP: Gå ind i Kontrolpanel og vælg Windows Firewall. Klik på “Slået til (anbefales).”
  • I Windows Vista: Gå ind i Kontrolpanel og vælg Windows Sikkerhedscenter. Klik på Windows Firewall. Klik på “Slå Windows Firewall til eller fra.” Klik på “Slået til (anbefales).”
  • I Windows 7: Gå ind i Kontrolpanel og vælg Windows Firewall. Klik på “Slå Windows Firewall til eller fra.” Klik på “Slå Windows Firewall til” under alle netværksplaceringer.
  • I Windows 8: Gå ind i Kontrolpanel og vælg Windows Firewall (den ligger under System og sikkerhed). Klik på “Slå Windows Firewall til eller fra”
  • I Windows 10: Gå ind i Kontrolpanel og vælg Windows Firewall (den ligger under System og sikkerhed). Klik på “Slå Windows Firewall til eller fra”

Er det farligt at slå fil- og printerdeling til?

Hvis du gerne vil dele printere eller filer mellem pc’erne på dit netværk i hjemmet, bør du beskytte netværket med en firewall. Ellers kan uvedkommende ude på internettet få adgang til dine computere.

Hvorfor skal jeg have en firewall, når jeg har antivirus?

Firewallen beskytter mod angreb fra internettet, der udnytter sårbarheder på din pc. Antivirus beskytter mod virus, spyware og mail-orme. Så du har brug for begge typer beskyttelse.

Hvad er virus?

Virus er programmer, der spreder sig ved at kopiere sig ind i andre programfiler. Når programfilen kopieres over på en ny pc og køres, bliver programfilerne herpå også inficeret. Nogle virus er direkte skadelige, andre spreder sig kun.

Hvad er spyware?

Spyware dækker over en række kategorier af programmer, der typisk installerer sig i det skjulte. Nogle udfører direkte spionage, hvor de aflytter kommunikation på pc’en og sender data til deres bagmænd. Andre viser uønskede reklamer og ændrer browserens startside og søgeside.

Hvad er ransomware?

Ransomware er skadelig software, der spærrer for adgangen til dine programmer eller data. Bagmændene kræver, at du skal betale en løsesum for at få adgang igen. Ofte krypterer de data, så du skal betale for den nøgle, der kan fjerne kodningen.

Hvad er en orm?

En orm er et program, der spreder sig i netværk ved at udnytte sårbarheder i dets computere. Netværksprogrammer kommunikerer over såkaldte porte. Ormeprogrammet angriber ved at kontakte den port, som det sårbare program kommunikerer over, og forsøger at udnytte sårbarheden. En firewall beskytter mod ormeangreb.

Hvad er et botnet?

Et botnet er en samling pc’er, som uden deres ejeres vidende kan fjernstyres af nogle bagmænd. De bruger botnettet til at udsende spam-mails, angribe andre computere eller andre lyssky forehavender.

Hvordan finder jeg ud af, om min pc er inficeret med en virus?

Brug et antivirusprogram til at scanne den. Der findes en række gratis scanningstjenester på nettet. Alternativt kan du hente et gratis antivirusprogram.

Pc’en siger, at den er inficeret. Hvad skal jeg gøre?

Kommer advarslen fra et antivirusprogram, som du selv har installeret og sat til at scanne? I modsat fald er der sikkert tale om en falsk advarsel, der skal narre dig til at købe et virkningsløst antivirusprogram. Ignorer advarslen og scan pc’en med et rigtigt antivirusprogram.

Jeg har fået en e-mail med en sikkerhedsopdatering. Hvad skal jeg gøre?

Ingen seriøse firmaer udsender sikkerhedsopdateringer som vedhæftede filer. Gå i stedet ind på firmaets websted og se efter, om der reelt er en opdatering, der skal installeres. Ellers er den såkaldte sikkerhedsopdatering i virkeligheden en trojansk hest.

Hvad er en trojansk hest?

En trojansk hest er et program, der giver sig ud for at være noget andet, end det i virkeligheden er. Det kan fx være et skadeligt program, der giver sig ud for at være en screensaver eller et spil.

Hvad er en downloader?

En downloader eller trojan downloader er et program, der henter skadelige programmer ned på en pc. Ofte inficeres en pc ved, at der først placeres et lille downloader-program på den. Herefter hentes selve de skadelige programmer, der fx kan indrullere pc’en i et botnet.

Hvad er en bagdør?

En bagdør er et program, der giver uvedkommende mulighed for at fjernstyre din pc, uden at du ved det. En bagdør kan installeres af en trojansk hest.

Jeg har fået en virusmail fra en ven. Er hans pc inficeret?

Ikke nødvendigvis. De virus, der spreder sig via e-mail, leder adressebogen igennem efter navne og adresser. De vælger en adresse til at sende sig selv til og en anden, som de angiver som afsender. Så afsenderadressen vil ofte være forfalsket.

En ven har sendt mig en advarsel om en ny virus, der kan ødelægge min pc. Hvad skal jeg gøre?

Du skal ikke gøre noget. Advarslen er løgn. Der findes en række løgnehistorier, der gennem mange år er blevet spredt over internettet. Hvis du modtager en advarsel, kan du søge efter information om den på nettet, evt. sammen med søgeordet “hoax” (forfalskning). Du vil sikkert opdage, at den er velkendt og ikke har noget på sig.

Hvad er et rootkit?

Et rootkit er et program, der kompromitterer sikkerheden på din pc, og som samtidig skjuler sig selv. Derfor kan infektioner med rootkits være vanskelige at opdage.

Hvordan beskytter jeg min webside?

Din webside ligger sandsynligvis på et webhotel. Udbyderen er ansvarlig for sikkerheden på selve webhotellet. Hvis du har installeret programmer på serveren, er du selv ansvarlig for at holde dem opdateret og sikre. Det gælder også udvidelser og plugins til CMS’er (Content Management System). Sørg for at tage backup, så du kan gendanne data, hvis det bliver nødvendigt.

Hvad er SQL-indsætning?

SQL-indsætning er en udbredt form for sårbarhed i web-applikationer. Den giver angribere mulighed for at afvikle databasekommandoer.

Hvad er defacement?

Web defacement (også kaldet web-graffiti), er angreb, hvor en hacker får adgang til en webserver og lægger sine egne websider ind på den.

Hvad er drive-by download?

Ved drive-by download installeres et skadeligt program på pc’en, blot ved at den besøger et websted. Det kan lade sig gøre, hvis der er en sårbar browser eller andre sårbare programmer på pc’en.

Hvordan beskytter jeg min webmail?

Hvis din mailudbyder tilbyder det, skal du bruge krypteret kommunikation op mod webmailserveren. Det sker ved, at du taster https i stedet for http i starten af webadressen.

Er Java farligt?

Java er en metode til at afvikle programkode på forskellige computertyper. Ligesom med andre programmer opdages der løbende sikkerhedsproblemer med Java. Hvis du bruger Java, skal du derfor sørge for at holde det opdateret. Det kan gøres automatisk fra Kontrolpanelet Java under fanebladet Update.

Er JavaScript farligt?

JavaScript er et programmeringssprog, der kan afvikles i en browser. Mange web-baserede angreb udnytter JavaScript. Det kan derfor være en ide at begrænse JavaScript til kun at køre på websteder, som man kender. Hvis man anvender Firefox kan man bruge tilføjelsen NoScript til at kontrollere, om websteder må afvikle JavaScript.

Er ActiveX farligt?

ActiveX er en metode til at afvikle Windows-programmer inde i Internet Explorer. De har samme muligheder som andre Windows-programmer, så man skal kun tillade ActiveX-programmer, som man har tillid til.

Hvordan gør jeg Internet Explorer sikker?

Du kan øge sikkerheden i Internet Explorer under Funktioner -> Internetindstillinger -> fanebladet Sikkerhed. Sæt sikkerheden for zone Internet til Mellem-høj eller Høj. Hvis nogle websteder, som du kender, ikke opfører sig normalt herefter, skal du tilføje dem til zonen Websteder du har tillid til. Klik på zonens ikon og på knappen Websteder for at tilføje dem.

Hvad er clickjacking?

Clickjacking er en metode til at omdirigere et klik på en webside. Ved at lægge en usynlig side oven på websiden får bagmanden adgang til brugerens klik på den knap, som brugeren kan se. Det kan fx bruges til svindel med webannoncer, hvor det ser ud som om, brugerne har klikket på annoncer, selvom de aldrig har set dem.

Er cookies farlige?

Cookies er små stumper tekst, som websteder bruger til at holde styr på brugere med. En cookie gemmes på din pc og sendes til det websted, der har gemt den, hver gang du besøger det. Cookies udgør ingen sikkerhedsrisiko, men de kan bruges til at spore din færden på nettet.

Hvad er cross-site scripting?

Cross-site scripting (XSS) er en sårbarhed på en webside, der giver en angriber mulighed for at afvikle programkode på vegne af en anden bruger. Metoden benyttes ofte til at få adgang til andres fortrolige data.

Hvordan sikrer jeg data på min mobiltelefon?

Du kan installere et program, der tager sikkerhedskopi af data på telefonen og gemmer dem på nettet eller på en pc.

Hvordan beskytter jeg min mobiltelefon mod misbrug?

Sæt en adgangskode, så uvedkommende ikke kan bruge telefonen, hvis de finder eller stjæler den.

Hvordan beskytter jeg min mobiltelefon mod tyveri?

Både iPhones og Android-telefoner har en indbygget funktion, der kan hjælpe med at lokalisere en tabt eller stjålet mobiltelefon. Derudover findes der særlige apps til formålet.

Hvordan beskytter jeg min mobiltelefon mod virus?

Der findes flere programmer, der beskytter mod virus og andre trusler på mobiltelefoner. Endvidere bør du kun installere programmer fra websteder, du kan have tillid til. For iPhone vil det sige Apples App Store, for Android er det Google Play. Og selv her bør du tjekke, at app’en ser tillidsvækkende ud – for eksempel at den har eksisteret længe, har mange brugere og troværdige anmeldelser.

Hvordan beskytter jeg min mobiltelefon mod snifferprogrammer?

Hvis du bruger telefonen til data på et åbent trådløst netværk, risikerer du, at andre opsnapper kommunikationen ved hjælp af såkaldte snifferprogrammer. Du kan beskytte dig ved at anvende et VPN (virtuelt privat netværk). Det krypterer kommunikationen.

Hvordan sikrer jeg data på min bærbare pc?

Du kan kryptere data på pc’en, så uvedkommende ikke kan læse dem, selvom de får fat i computeren.

Hvordan beskytter jeg min bærbare pc mod tyveri?

Du kan installere et program, der kan spore pc’en, hvis den bliver tabt eller stjålet. Programmet viser på et kort, hvor pc’en befinder sig.

Er det farligt at chatte?

Som udgangspunkt er det ikke farligt at bruge chatprogrammer. Men nogle skadelige programmer spreder sig via chatprogrammer. Hvis en af dine venner på chatten sender dig et link, du ikke har bedt om, kan det skyldes, at hans chatprogram er inficeret. Ring eller mail til ham for at få bekræftet, at linket er i orden, før du klikker på det.

Hvordan beskytter jeg min Facebook-konto mod misbrug?

Vælg et stærkt password, som du ikke bruger til andre tjenester. Brug Facebooks mulighed for at få besked, når der logges ind på din konto fra en ny pc eller anden enhed: Gå ind i Kontoindstillinger -> Sikkerhed og aktiver Login-notifikationer.

Hvordan beskytter jeg mine data på Facebook mod uvedkommende?

Brug Facebooks Privatindstillinger til at sikre, at uvedkommende ikke får adgang til dine data. Skriv aldrig noget, der ikke tåler dagens lys.

Hvad er clickjacking?

Clickjacking er en metode til at omdirigere et klik på en webside. Ved at lægge en usynlig side oven på websiden får bagmanden adgang til brugerens klik på den knap, som brugeren kan se. Det kan fx bruges til svindel med webannoncer, hvor det ser ud som om, brugerne har klikket på annoncer, selvom de aldrig har set dem.

Hvad er likejacking?

Likejacking er en trussel på Facebook, der udnytter clickjacking til at få det til at se ud som om, man “synes godt om” en side eller et indlæg.