Sikkerhedskopi af systembilledet i Windows

Sådan laver du en komplet sikkerhedskopi af systembilledet i Windows

Lav en diskbilledfil, der kan give dig en perfekt gendannelse eller endda montere som et drev.

Der er mange måder at sikkerhedskopiere Windows på, og nogle af disse måder er bedre til visse ting, end de er på andre. For mange brugere – inklusive din virkelig – er den bedste form for backup en billedbackup. En sådan sikkerhedskopi inkluderer en kopi af Windows boot / systemdrevet, inklusive dets forskellige partitioner. Dette fanger operativsystemet, dine indstillinger, dine applikationer og dine datafiler på én gang. En billedsikkerhedskopi gemmes i en enkelt fil kaldet et billede og kan være af typen . IMG, . WIM (Windows-billedformat), VHD(X) til virtuelle Hyper-V-maskiner eller . ESD (et komprimeret Windows-billedfilformat optimeret til internetdownload), blandt andre.

Hvad er der i et boot/systembillede?

Ligesom svaret på ethvert godt spørgsmål starter en liste over billedfilindhold eller bestanddele med “Det afhænger.” Billedsikkerhedskopien behøver kun at fange indholdet af det, der kaldes C: eller boot / systemdrevet som standard i Windows 10 og 11.

Men for maksimal nytte og gendannelsesfleksibilitet vil en billedsikkerhedskopi ideelt set omfatte alle partitionerne på det drev, der sikkerhedskopieres. Et kort over et typisk moderne C:-drev vises i figur 1, optaget inde fra Disk Management-værktøjet (diskmgmt.msc).

Disse tre partitioner vises i samme rækkefølge på de fleste nyere Windows 10 og alle Windows 11-installationer. EFI-partitionen er der, hvor opstartsindlæseren og andre enheds- og OS-installationsfunktioner findes. Det er, hvad en pc læser først, når den starter op og gør sig klar til at køre et operativsystem (sandsynligvis Windows fra dette layout). C: Volumenpartitionen er, hvor Windows kører, og hvor alt OS, applikation og relaterede indstillinger, præferencer osv. Gendannelsespartitionen tilbyder et alternativt sæt boot- og OS-filer, der kan bruges til at starte og reparere et beskadiget system / boot (C 🙂 Kør, gendan en sikkerhedskopi og meget, meget mere.

Ældre Windows 10-installation bruges til at placere gendannelsesfilen mellem EFI- og C: partitionerne. Men nylige ændringer i Windows-installationsprogrammet gør det muligt at justere størrelsen på C: partitionen. Det kan gøre denne partition lidt mindre for at rumme en større gendannelsespartition fra en Windows-version eller opgradere til den næste. På den måde forbliver disklayoutet uændret i stedet for at blive fyldt med yderligere nye gendannelsespartitioner, som nogle gange plejede at ske på Windows 10. Figur 2 viser, hvordan dette kan se ud fra min 2017 vintage Windows 10 produktions-pc:

Hvad er et “heldrev” -billede godt for?

Billedbehandling af hele boot-/systemdrevet betyder, at hele indholdet af det pågældende drev kan udslettes og gendannes fra en sikkerhedskopi. Et helt drevbillede kan også omdannes til en virtuel disk eller endda en virtuel maskine. Genoprettelsespartitionen (3. fra venstre på figur 1, 1. fra venstre på figur 2) giver et alternativt opstartsmiljø til Windows baseret på Microsofts Windows Pre-installation Environment (WinPE) runtime, der bruges til Windows-installationsprogrammet og til andre formål.

Windows Genoprettelsesmiljø (WinRE, som du måske forventer) er et specialiseret runtime-miljø, der starter en slanket version af Windows. Det understøtter kommandolinjeadgang via kommandoprompt og kan inkorporere en række Windows-applikationer og reparationsværktøjer – såsom bootreparationsværktøjer, disk- eller driverscannere, partitionsadministratorer, datagendannelsesværktøjer, antivirusprogrammer, opdaterings- og installations- / afinstallationsværktøjer og meget mere – for at køre mod en beskadiget eller ubrugelig Windows-installation.

Den mest grundlæggende og vigtige anvendelse af et heldrevsbillede er at erstatte en balky, beskadiget eller ikke-fungerende Windows-installation (og dens understøttende boot/systemdiskinfrastruktur) i en enkel, relativt hurtig operation. Men der er meget mere, man kan gøre med sådanne billeder, herunder:

  • Udførelse af reparations- og gendannelsesoperationer på en ødelagt eller tvivlsom Windows-installation. Dette involverer normalt opstart til alternative medier og kørsel af redning og reparation derfra. Således indeholder de fleste gode billedbackupværktøjer en slags “redningsmedier” eller “bootbar gendannelse” -kapacitet. Du starter din pc til det alternative medie og udfører derefter rednings- eller gendannelseshandlinger på den primære, men wonky version af Windows, du vil rette (eller erstatte). Den samme tilgang fungerer også til at understøtte en såkaldt “ren installation” af Windows, som involverer sletning af den eksisterende opstart / systemdisk, ompartitionering og omformatering og derefter oprettelse af en helt ny (“ren”) Windows boot \ systemdrevpartitionsstruktur og indhold.
  • Monter et billede som et virtuelt drev eller endda som en virtuel maskine (VM). Mange gode billedbackupværktøjer giver dig mulighed for at montere en billedbackup i form af et eller flere virtuelle drev (et for hver diskpartition i billedet). Dette giver dig mulighed for at åbne og navigere i indholdet af sikkerhedskopien, som om det var et andet Windows-drev, eller køre afbildningen som blot en anden Windows VM for at udforske, arbejde på eller hente noget af eller hele indholdet.
  • “Bare metal-gendannelse” betyder, at du kan tage en sikkerhedskopi af billedet og gendanne det på en pc, der ikke har noget operativsystem installeret i øjeblikket. Dette er en måde at tage en tidligere kørende installation fra en pc, der ikke længere er brugbar eller tilgængelig, og få den til at køre på en anden pc. Dette kan være en livredder, når en downed eller beskadiget pc kan bruges, men dens image backup kan stadig installeres og køre på en anden maskine.

Sikkerhedskopiering af billeder og gendannelse af billeder

Oprettelse af en billedsikkerhedskopi betyder i det væsentlige at lave et øjebliksbillede af hver partition på boot / systemdrevet og derefter optage det øjebliksbillede i et stærkt komprimeret (og muligvis endda krypteret) format på en lagerenhed af en slags. Moderne billedsikkerhedskopieringsværktøjer er hurtige og effektive og kan arbejde med hurtige eksterne medier.

Valg af det rigtige backupmål

For maksimal bærbarhed er det mest fornuftigt at bruge en ekstern lagerenhed til sikkerhedskopier. Så selvom din pc bliver helt ubrugelig, kan du blot fjerne den eksterne backupenhed og gendanne dit valgte billede til en anden pc. Faktisk anbefaler jeg kraftigt at bruge et NVMe SSD-kabinet, der er USB4 eller Thunderbolt 4, der er i stand til at rumme en PCIe x3 (eller bedre) SSD med mindst 512 GB kapacitet som din backup-enhed (se vores liste over bedste SSD-kabinetter).

Hvorfor gøre dette? Fordi en sådan enhed er mindst 100X hurtigere end et flashdrev, 40X hurtigere end en harddisk og mellem 20 og 30X hurtigere end ældre SSD’er (f.eks. M.2-flashdrev). Jeg opretter rutinemæssigt sikkerhedskopier af mine test-Windows-pc’er på under 4 minutter på sådanne enheder; gendannelse af sådanne sikkerhedskopier tager lidt længere tid (5-6 minutter; ukomprimeret backupstørrelse 6-10 GB). Sikkerhedskopiering af selv min lagerbelastede produktions-pc, hvorfra jeg laver et dagligt 60-plus GB backup-billede, der inkluderer to datadrev samt mit system / boot-drev, tager mindre end 20 minutter at sikkerhedskopiere (5 minutter længere at gendanne, give eller tage).

Brug af redningsmedier til at gendanne

De fleste kompatible værktøjer til sikkerhedskopiering af billeder (se næste afsnit) omfatter fil-for-fil-gendannelsesfunktioner. Brug disse til at gendanne filer, der er slettet ved et uheld eller beskadiget. En billedgendannelse er noget, du skal gøre, når et drev er blevet beskadiget, beskadiget, eller når OS- eller applikationsændringer gør det lettere og mindre tidskrævende at starte forfra fra din seneste sikkerhedskopiering af afbildninger i stedet for at forsøge at rette op på, hvad der er galt. Som et eksempel prøvede jeg et Windows-filsystemeksperiment med at ændre ejerskab på visse beskyttede OS-filer i sidste måned. Efter at have brugt 15-20 minutter på forgæves at forsøge at binde mine selvpåførte sår, gendannede jeg simpelthen morgenens backup og efterlod det rod bag mig.

For at udføre en billedgendannelse på boot/systemdrevet skal du starte op for alternative medier. Derfra kører du et værktøj, der finder dit valgte backupbillede og derefter kopierer til den mållagerenhed, du vælger. Igen: dette udsletter fuldstændigt det eksisterende indhold og opretter et nyt sæt partitioner på måldrevet ved hjælp af snapshots i billedsikkerhedskopien for hver partition, der skal gendannes. Forhåbentlig er årsagen til alternative medier klar: Du kan ikke erstatte et operativsystem og understøttende infrastruktur på et drev, mens du bruger operativsystemet og dets tjenester fra det samme drev. Det virker bare ikke!

Valg af en passende løsning til sikkerhedskopiering af billeder

Der er snesevis af softwarepakker, der kan udføre sikkerhedskopier af Windows-billeder på enten Windows 10 eller 11, der i øjeblikket er tilgængelige. Hverken jeg – eller Microsoft for den sags skyld – anbefaler det gamle værktøj, der fortsætter i kontrolpanelet under navnet “Backup and Restore (Windows 7)” som vist i figur 3.

På Microsoft.Answers-siderne lyder et indlæg den 22. oktober som følger: “Windows 7 Backup er kun inkluderet i Windows 10 og 11 for at overføre filer fra Windows 7. Det er alt for gammelt til at fungere pålideligt til regelmæssig backup.” Det er meget smartere og mindre risikabelt at bruge et mere moderne sikkerhedskopierings- / gendannelsesværktøj til Windows 10 eller 11 i stedet. Og da jeg forsøgte at sikkerhedskopiere et Windows 10-system ved hjælp af dette værktøj lige nu, kunne det ikke oprette en vellykket sikkerhedskopi, som vist i figur 4 (det kørte heller ikke til færdiggørelse eller afsluttet med sprunget filer på et par Windows 11-bærbare computere). Det kørte i op mod 2.5 timer (157 minutter), før den også kastede denne fejlmeddelelse. Du opnår de bedste resultater ved ikke at bruge dette værktøj. Prøv en af dem, der er nævnt i næste afsnit i stedet.

Tabel over potentielle kandidater

Tabellen nedenfor viser en liste over førende Windows-sikkerhedskopieringsværktøjer, der regelmæssigt vises på “bedste af” -lister på tværs af en lang række kilder. Jeg vil bruge denne tabel til at sammenligne og kontrastere deres muligheder og begrænsninger på tværs af nogle vigtige funktioner, der allerede er diskuteret. For en virkelig udtømmende liste over sådanne værktøjer, se Lifewire-historien fra juni 2023 “32 bedste gratis sikkerhedskopieringssoftwareværktøjer.”

Seks gode Windows Image Backup Tools (for det meste gratis)

·EasUS Todo Backup
Gratis version tilgængeligJa
Tilknyt backupafbildning som drev eller VMJa (drev) VM (Nej)
Byg redningsmedierJa
Sikkerhedskopiering af filer og mapperJa
Sikkerhedskopiering af billederJa
Link til gratis versionhttps://www.easeus.com/backup-software/tb-free.html
·AOMEI Backupper Standard
Gratis version tilgængeligJa
Tilknyt backupafbildning som drev eller VMNej
Byg redningsmedierJa
Sikkerhedskopiering af filer og mapperJa
Sikkerhedskopiering af billederJa
Link til gratis versionhttps://www.aomeitech.com/llyy/download/aomei-backupper.html
·DriveImage XML
Gratis version tilgængeligJa
Tilknyt backupafbildning som drev eller VMNej
Byg redningsmedierNej, men fungerer med Standard WindowsPE
Sikkerhedskopiering af filer og mapperJa
Sikkerhedskopiering af billederJa
Link til gratis versionhttps://www.runtime.org/driveimage-xml.htm
·MiniTool ShadowMaker
Gratis version tilgængeligJa
Tilknyt backupafbildning som drev eller VMDrev (Ja) VM (Nej)
Byg redningsmedierJa
Sikkerhedskopiering af filer og mapperJa
Sikkerhedskopiering af billederJa
Link til gratis versionhttps://www.minitool.com/backup/system-backup.html
·Gentag redning
Gratis version tilgængeligJa
Tilknyt backupafbildning som drev eller VMNej
Byg redningsmedierJa
Sikkerhedskopiering af filer og mapperJa
Sikkerhedskopiering af billederJa
Link til gratis versionhttp://redorescue.com/
·Macrium Reflect Free (Gratis version går off-market den 1. januar 2024)
Gratis version tilgængeligJa
Tilknyt backupafbildning som drev eller VMJa
Byg redningsmedierJa
Sikkerhedskopiering af filer og mapperJa
Sikkerhedskopiering af billederJa
Link til gratis versionhttps://www.macrium.com/reflectfree

Som mangeårig bruger af Macrium Reflect, er det den pakke, jeg bruger til at sikkerhedskopiere mine produktionssystemer dagligt, og både test- og familiemedlems-pc’er ugentligt. Jeg ser rutinemæssigt datahastigheder op mod 2 GBps, når jeg sikkerhedskopierer til eller gendanner fra USB 3.2- eller Thunderbolt 4 NVMe SSD-kabinetter, og kilden til timingoplysningerne tidligere i denne historie. Jeg har prøvet alle de førnævnte pakker, og vil nøjes med en af de andre (sandsynligvis AOMEI Backupper eller MiniTool ShadowMaker), efter at Reflect ophører med at understøtte sin gratis version den sidste dag i 2023. I de sidste tre år har Macrium Reflect-restaureringer gjort det muligt for mig at komme mig efter følgende potentielle katastrofer med minimal forstyrrelse og tab af tid og produktivitet:

  • Et forkludret eksperiment med at tage ejerskab af filer i filhierarkiet C: \ Windows \ System32
  • Fejl i et ældre datadrev (en 1TB Seagate 2,5″ HDD købt i 2011)
  • Boot konfigurationsdata (BCD) skade eller tab, der gjorde 3 systemer unbootable
  • Gendannelse af op til et halvt dusin Windows Insider Windows 10 og 11 preview-installationer, der oplevede driverproblemer under eller umiddelbart efter installationen

Adgang til en kendt fungerende billedbackup med dokumenterede værktøjer, færdigheder og viden til at gendanne systemer til funktionsdygtig tilstand er en nøglefunktion, der lader mig forblive komfortabel som Windows Insider MVP. Jeg downloader, installerer og eksperimenterer med Insider Previews på tværs af alle kanaler (Canary, Dev, Beta og Release Preview), når de udgives. Jeg er endnu ikke stødt på en situation, som jeg ikke kunne komme mig over, selvom jeg har været nødt til at ty til at gendanne et tidligere udgivelsesbillede og derefter springe over en eller flere midlertidige udgivelser for at holde nogle af disse testsystemer kørende.

Et sidste, men vigtigt backup/gendannelsestrick

Hvis du gendanner en billedsikkerhedskopi til en pc, mister du adgang til nye filer eller ændrede indstillinger, præferencer, justeringer i registreringsdatabasen, app- eller applikationsinstallationer osv., Der opstod efter sikkerhedskopieringen blev foretaget. Men billedbackup tilbyder en mulig båndhjælp til at løse dette. Hvis du vil gendanne en billedsikkerhedskopi til et stadig fungerende system, kan du tage en billedsikkerhedskopi af det aktuelle billede, før du gendanner dit sidst sikkerhedskopierede.

De fleste billedbackuppakker giver dig mulighed for at montere et billede som et virtuelt drev. Det betyder, at når du gendanner det gamle billede, kan du montere det nye for at kopiere (eller dokumentere) ændringer, der skete, efter at det gamle billede blev taget. Det skal forhindre tab af datafiler (for mig betyder det dokumenter, regneark osv.) Så længe du kan få fat i en fil, oprette et snapshot af registreringsdatabasen (.reg-fil) eller på anden måde registrere indstillinger og præferencer, kan du få dem fra den snart forladte installation tilbage til det kendte fungerende billede, der vil bære dig fremad. Glem!

Forside

Scroll to Top