Fletningen er spændende, men skynd dig ikke ud for at købe en Apple M1 til Linux endnu.

We're still a long way away from a smooth, quick boot with a fancy Asahi logo centered on the screen and (presumably) a soothing startup noise.
Forstørre / Vi er stadig langt væk fra en glat, hurtig støvle med en fancy Asahi logo centreret på skærmen og (formentlig) en beroligende start støj.

Asahi Linux-grundlagt af Hector “marcan” Martin-har fusioneret indledende støtte til Apple M1 hardware i Linux system-on-chip (SOC) træ, hvor det forhåbentlig vil gøre det i Linux 5,13 kerne (som vi kan forvente nogenlunde i juli).

Hvad er en Asahi?

Asahi er det japanske navn for det, vi kender som McIntosh Apple – den specifikke frugtsort, der gav Mac sit navn. Asahi Linux er en spirende distribution grundlagt med det specifikke mål at skabe en brugbar daglig driver Linux-oplevelse på Apple M1 silicium.

Det er en skræmmende opgave. Apple tilbyder ikke nogen fællesskabsdokumentation til Apple Silicon, så Martin og kohorter skal foretage reverse engineering af hardwaren samt skrive drivere til den. Og dette er især vanskeligt i betragtning af M1 GPU – uden førsteklasses grafikunderstøttelse kan Asahi umuligt tilbyde en førsteklasses Linux-oplevelse på M1-hardware som 2020 M1 Mac Mini, Macbook Air og Macbook Pro.

Hvad er blevet flettet?

Sent torsdag aftenfusionerede Arnd Bergmann– medvedligeholder af arm-sockernetræet – en arm/æble-m1-gren til den næste. Linux-næste er bedriften område for kode forventes at gå ind i den næste kerne flette vindue, noget beslægtet med FreeBSD-HEAD.

Den nye gren omfatter de tidlige rudiments af en arbejdsgruppe Apple M1 boot miljø, ikke alt, hvad der er nødvendigt for et normalt operativsystem. Dette inkluderer en helt ny bootloader, der bruger Apples proprietære USB-kommandoer.

Når Asahis miljø er startet, giver det i øjeblikket kun adgang til seriel konsol og framebuffer-konsol – der findes ingen anden driverunderstøttelse. Martin beskriver processen med at få adgang til den serielle konsol som “nemmeste [ved hjælp af] en anden M1-boks og et simpelt USB-C-kabel”, med alternativet “build[ing] en DIY-grænseflade ved hjælp af en Arduino, en FUSB302-chip eller -tavle og en 1.2V UART-TTL-adapter.”

I løbet af de næste par uger vil Martin og andre udviklere arbejde på et åbent hardwareprojekt for at levere seriel/fejlfindingsforbindelse – forhåbentlig inklusive understøttelse af UART-over-USB-C-opsætninger fra andre leverandører.

Gør det i faktisk ikke garantere, at Asahi’s arbejde vil lande i Linux 5,13. Det er altid muligt, at Linus Torvalds vil se noget, han ikke kan lide, og sparke dåsen tilbage til Linux 5.14 indtil nogle nødvendige ændringer. Men for at lande i første omgang, Asahi’s bootstrap arbejde var nødt til at videregive anmeldelser fra 20 + kerne udviklere-så en afvisning synes usandsynligt på dette punkt.for-nextfor-next

Så hvornår kan jeg have Linux på min Apple M1?

Så spændende som nyheden om Martin’s arbejde landing opstrøms kan være, ikke haste ud for at købe en Apple M1 enhed til Linux brug endnu. Det er fem måneder siden, vi testede den første Apple M1-hardware – og det har taget hver dag af den tid at komme til et helt vaniljestøvlemiljø “næsten egnet til fejlfinding”.

Det er umuligt at gætte, hvor lang tid det vil tage Asahi udviklere til reverse-engineering af M1’s GPU og producere en kvalitet open source driver. Selv nu er det ikke umuligt, at de vil undlade at gøre det helt; eller af en eller anden grund deres arbejde kan ikke accepteres opstrøms.

Vi er forsigtigt begejstrede for tanken om førsteklasses Linux-support på M1, men vi absolut ikke anbefale at købe M1 hardware til dette formål, medmindre og indtil Asahi projektet bliver meget, meget længere nede ad vejen, end det er lykkedes indtil videre. Dette er ikke fordi vi tvivler martin-hans indsats for at få projektet så vidt det er kommet allerede er fremragende, det er bare alt for tidligt at påtage sig succes, endsige succes inden for en konkret tidslinje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *