Vælg den rigtige router til dit smarte hjem

Sådan vælger du den rigtige router

Routeren er hjertet i dit smarte tilsluttede hjem. De adskiller sig meget i pris, funktion og ydeevne – så hvilken passer bedst til dig?

For at dit hjemmenetværk skal fungere, har du brug for en router. Det er hubben, der binder alle dine computere, mobiltelefoner, tablets, fjernsyn, konsoller og andre smarte, tilsluttede gadgets sammen. Tanken er, at de begge kan tale med hinanden og komme ud på internettet. Selv separate systemer med egne hubs har brug for netværket som en portal til resten af hjemmet og omverdenen.

En router er kort sagt “en specialiseret computer”, hvis hovedopgave er at modtage data og videregive dem til den rigtige modtager. Det kan være en anden computer, der er tilsluttet routeren eller en anden router, med et adressemærke, der fortæller dig, hvem det i sidste ende skal til. Routeren har processor og hukommelse, men en helt anden type software og funktioner end en pc eller en mobil.

De routere, vi taler om her, bygget til netværk i hjemmet, har både faste netværksforbindelser, såkaldte ethernet-stik og trådløs wifi. Det er ikke et krav, men du har svært ved at finde en hjemmerouter, der ikke også giver dig trådløs forbindelse.

Små investeringer kan løse store problemer

Faktisk har du med stor sandsynlighed allerede en router. Hvis du har bredbåndsabonnementer fra en af de store udbydere som Telia, Telenor: adsl eller kabel og så videre, er en router næsten altid inkluderet i dit abonnement. Ofte får du også en router på køb eller til låns, hvis du får et mobilt bredbåndsabonnement.

Men ikke altid, og selv da kan det være værd at tænke på at erstatte det med en anden. Forskellige hjem og forskellige typer brugere kræver forskellige ting fra routeren. Især når det kommer til kapaciteten og kvaliteten af wifi-delen.

Hvis du bemærker forsinkelse og buffering, når du surfer eller streamer trådløst, kan det skyldes, at din eksisterende routers wifi ikke har god nok dækning eller er stabil nok.

Der er også forskel på bedre og dårligere routere i, hvor mange forskellige forbindelser de kan håndtere på samme tid. Så selvom du ikke streamer og tanker data med fuld hastighed hele dagen, kan en enklere router have bekymringer med et ekstra smart og tilsluttet hjem.

Så er et par tusinde dollars på en bedre router en meget god investering. En router, som du selv køber, kan også indeholde ekstra funktioner og tilbyde ekstra sikkerhed. Hvis du ved, hvad du leder efter. Det varierer meget mellem forskellige modeller og forskellige producenter.

Asus gaming pouter
En router med tung ydeevne kan koste flere tusinde dollars og tage meget plads. Her er en af Asus’ hurtigste og mest funktionsfyldte routere, GT-AX11000, specielt tilpasset til den bedste ydeevne til gaming. Ligesom for spilcomputere betyder det også, at det også er en fantastisk router til andre anvendelser.

Beholde, supplere eller bytte?

Det er ikke altid muligt bare at snuppe din eksisterende router og sætte en nyindkøbt i. Operatørernes routere kan have funktioner og forbindelser til IP-telefon og tv via bredbånd, som du ikke har i en selvkøbt router.

Nogle gange har de også deres egen software i routeren, der giver dem mulighed for at foretage fejlfinding og tilbyde mere detaljeret teknisk support eksternt. Før du udskifter din router, kan det være godt at tjekke dette med din operatør.

Hvis disse ting ikke er funktioner, du bruger, og har du enten et separat modem eller bredbånd via et såkaldt ethernet-stik i væggen, burde det være fint at udskifte routeren med din egen. Men bare i tilfælde af at tjekke med din operatør, hvordan det fungerer, hvis der er nogen indstilling, der skal gøres i routeren.

For eksempel skal du i nogle fiberabonnementer først aktivere din konto ved hjælp af producentens egen router. Derefter kan du erstatte det med dit eget.

Et alternativ, der kan være enklere, er, at du beholder din gamle router som en portal til bredbåndet og til funktioner som telefon og tv. Derefter kan du slutte den nye router til et af netværksstikkene på den gamle router. Når du har gjort det, kan du slukke for wifi på din operatørs router og forbinde dine computere og andre gadgets til den nye router.

Det kan betyde en lille flaskehals for ydeevnen, hvis du har rigtig hurtigt bredbånd, men for de fleste brugere, der ikke har ekstremt høje krav, er det en levedygtig løsning, medmindre operatørens router er udskiftelig. Det er en måde at få bedre router på, hvis boksen, der opretter forbindelse til bredbåndet, er modem og router i en.

Den rigtige hastighed ud på internettet

Noget, du skal sørge for, at din nye router har understøttelse af, er de rigtige netværksstandarder, og at den ikke er for gammel. Det gælder både de faste forbindelser og wifi. De fleste routere har en separat WAN-Ethernet-forbindelse (Wide Area Network), hvor du opretter forbindelse til din internetforbindelse. Det skal være lige så hurtigt som hastigheden på dit bredbåndsabonnement eller højere.

Det burde ikke være et problem, så længe du køber en relativt ny router. Ethernet-porte fås i forskellige standarder med hastigheder, der normalt er mellem 100 megabit og 10 gigabit. Den mest almindelige er en gigabit, og den har langt de fleste routere på wan-porten.

Bredbåndsabonnementer med mere end en gigabit er indtil videre meget sjældne, og de fleste har mindre end det. Men hvis du vil være forberedt på højere hastigheder i fremtiden, kan du vælge en router med en hurtigere wan. Nogle af de mest kraftfulde hjemmeroutere har nu 2,5 gigabit port i stedet.

Det sker dog stadig, at nogle billigere routere har LAN-porte, dvs. dem, du opretter forbindelse til den stationære computer, tv og mere, på kun 100 megabit. Da der nu er mange gode routere i budgetklassen, hvor alle netværksporte er på gigabit, er der ingen grund til at spare. Sørg for, at netværksportene er af typen 1000BASE-T, også kendt som Gigabit Ethernet. Der er ingen grund til i dag at nøjes med mindre.

Zyxel
Blandt de bedste og dyreste enkeltstående routere kan du finde modeller med ekstra hurtige netværksporte. Her har vi Zyxel Armor G5 med en 2.5 gigabit wan-port, men også en intern lan-port på 10 gigabit.

Vælg den rigtige Wi-Fi-standard

Det vigtigste og afgørende for din router er utvivlsomt wifi. Det meste af det, du forbinder i dag, er trådløst, og mange mennesker dropper kablede netværk og vælger at køre wifi i stedet. Det er for det meste hurtigt og stabilt nok til seriøst at udskifte et fast kabel. Men det er ikke uden udfordringer, og der er stor forskel på en router med kraftig wifi og en, der er enklere, men så også markant billigere.

Når det kommer til wifi, er der fire ting at holde styr på: wifi-standardhastighedbåndbredde og rækkevidde.

Den første ting påvirker de tre andre markant. Wi-Fi Alliance, brancheforeningen, der koordinerer Wi-Fi-udvikling, introducerede den nyeste generation af Wi-Fi-standard kaldet Wi-Fi 6 i slutningen af 2018. Vi så derefter de første routere med wifi 6-understøttelse vises i 2019.

2020 var året, hvor wifi 6 for alvor brød igennem, og næsten alle de store producenter af hjemmeroutere har nu gode routere i mange designs og prisklasser.

Ingen grund til at satse på gamle

Hvis du skal købe en router i dag og ikke ønsker at være ekstremt nærig, er det wifi 6, du skal satse på. Der er gode enklere wifi 6 routere, der er velegnede til mindre hjem for omkring tusind dollars. Du får både højere tophastigheder, mere båndbredde og bedre rækkevidde.

Wifi 6 er også mere stabil med mindre interferens fra naboernes wifi og andre kilder til interferens samt funktioner, der gør det lettere at kommunikere med mange aktive brugere på samme tid uden trafikpropper i netværket. Wifi 6 introducerer også en ny og bedre sikkerhedsprotokol, wpa3.

For nylig er der indført en yderligere udvikling af wifi 6, kaldet wifi 6e. Med wifi 6e får wifi 6 mulighed for også at bruge et tredje frekvensbånd på 6 GHz ud over de sædvanlige to ved 2,4 og 5 GHz. Det kan give endnu højere hastigheder og mere båndbredde i fremtidige routere, men i skrivende stund er der ingen at købe.

Hurtige svar og hurtige streams

Hastighed handler om to ting. Dels hvor hurtigt en enkelt tilsluttet computer kan downloade eller sende data, og dels hvor hurtigt routeren reagerer på appeller. Den første er interessant, hvis du vil downloade data, streame high definition eller sende store filer mellem computere.

Det andet er afgørende for en hurtig og jævn oplevelse i mange forskellige situationer. For eksempel i onlinespil og aktive webtjenester, der foretager masser af opkald til en server pr. Sekund. Det påvirker også ting som videomøder og IP-telefoni, hvor du ikke har mulighed for at buffere videostreams mere end marginalt. Til dette er en wifi 6-router klart overlegen, og en væsentlig grund til, at du skal vælge en.

Hvad der gør dataoverførsel hurtig er flere faktorer. For eksempel bredt frekvensbånd til datakanalen, simpelthen den nøjagtige frekvens, hvormed radiosignalet til modtageren sendes, og understøttelse af flere datastrømme. Dette betyder at bruge flere antenner til at sende data til den samme modtager.

For at dette skal fungere, skal modtageren også understøtte den korrekte kanalbredde og have den rigtige type antennearray og protokol til at håndtere det. Derfor ligger begrænsningen for det meste på klientsiden, hvor noget kaldet 80 MHz kanalbredde og 2×2 mimo til flere strømme er almindeligt i moderne modtagere. Der er undtagelser med 160 MHz og 4×4 mimo, især i såkaldte wifi-broer, ekstra kraftige modtagere, som du så kan tilslutte dine gadgets i med ethernet.

Hvor hurtigt det egentlig går, afhænger også af routerens processor, dens egen indbyggede software, antallet af antenner og hvordan de er designet og dirigeret, og en lang række andre små funktioner. Det er ikke noget, der er let at bestemme på en butikshylde. Men som regel kan du regne med, at der er et forhold mellem routerens båndbredde og dens tophastighed.

Båndbredde, den rigtige forbindelse for mange

Båndbredde er lettere at holde styr på. Båndbredde er den samlede mængde data, som routerens wifi kan håndtere. Vil du være i stand til at drage fordel af en rigtig hurtig bredbåndsforbindelse for flere brugere på samme tid, eller vil du være i stand til at sende data hurtigt mellem computere på det lokale netværk, uden at de forstyrrer og stjæler hastighed fra hinanden? I så fald er ekstra båndbredde i din wifi en god idé.

Routere med wifi 5 eller wifi 6 har begge mindst to frekvensbånd, 2,4 GHz og 5 GHz. Nogle gange har routeren et ekstra 5 GHz-bånd, som så giver den ekstra plads til flere brugere med hurtig dataoverførsel. 2,4 GHz kører langsommere og er velegnet til enklere gadgets, der ikke kræver tophastighed. Det handler om gamle mobiltelefoner, smarte hjemmegadgets og så videre. Derefter forbinder du tunge klienter, såsom din computer, ny telefon, smart-tv og spilkonsol, til 5 GHz. Hvis du ikke allerede har tilsluttet dem med Ethernet, det vil sige.

Det er for det meste let at læse på, hvor mange megabit i sekundet frekvensbåndene tilsammen kan klare. Producenter angiver dette som AC750, AC1200, AC3600 og så videre til wifi 5 routere og AX1800, AX3000, AX6000 til wifi 6. Dette er som regel tydeligt angivet i specifikationer og på emballagen.

Tallet er den samlede båndbredde i megabit per sekund. Det siger ikke præcis, hvor meget der er på 2,4 GHz, og hvor meget der er på 5 GHz, men langt størstedelen er på 5 GHz. 2,4 GHz er normalt mellem 300 og 600 megabit i sekundet.

Hurtigt nok i hele hjemmet

Ud over hastighed og båndbredde er rækkevidde en vigtig faktor. Du vil gerne have, at det er hurtigt at surfe, streame og lege i alle rum, lige så godt i stuen som i køkkenet, i soveværelset – og på toilettet. Gerne også ude på altanen og lidt ude i haven.

Det er der mange forhindringer for. Lange afstande, tykke vægge, hylder og møbler kan påvirke signalstyrken og dermed hastigheden betydeligt. Hvis du får 600 megabit i sekundet i samme rum som routeren, får du muligvis kun halvdelen i rummet ved siden af. Her er wifi 6 igen meget bedre end wifi 5. Den nye protokol er bedre til at overføre nøjagtige data på trods af lav signalstyrke.

Det betyder, at du kommer til at opretholde høje hastigheder på længere afstande, hvis både routeren og modtageren har wifi 6-understøttelse. For 2,4 GHz, som allerede har bedre rækkevidde, betyder det, at det kan gå hurtigere end før. Og for 5 GHz giver det dig mulighed for at dække et større område ved virkelig høje hastigheder.

Bor du i en mindre eller mellemstor lejlighed, eller måske i en lille en-etagers villa, kan det være nok med en router til at få tilstrækkelig dækning i alle rum. En større og dyrere router med solide antenner har så som regel også en længere rækkevidde. Men der er eksempler på små og billige routere, der formår at nå rigtig langt. Det er ikke noget, der kan bestemmes i en butik, her er det vigtigt at læse uafhængige tests og anmeldelser.

Velop
Hvis det ikke er ekstrem peak performance til en enkelt bruger, du leder efter, men god fordeling af båndbredde til mange brugere i et stort hus, så er et mesh-system et smart valg. De har ikke alle de funktioner, som individuelle routere har, men netop fordi de er ideelle til at få internet i hele huset. Linksys Velop var et af de allerførste mesh-systemer til hjemmebrug, og Linksys laver stadig nogle af branchens bedste. Hvis du leder efter det bedste fra begge verdener, er der nu mange enkeltstående routere, der også understøtter mesh-forbindelse. Men de er ikke så nemme at installere og administrere som en færdiglavet pakke.

Mesh til mange værelser og flere etager

Hvis du føler, at det vil være for svagt et signal og for hårdt i ethvert rum, kan du styrke din wifi med en wifi-extender. Det er en enhed, der modtager wifi-signalet og derefter sender det ud med fuld effekt. Hvis du placerer en halvvejs til det rum, du har brug for ekstra wifi i, kan du således udvide din dækning med bare et lille tab af ydeevne.

En nem måde at gøre dette på, der er blevet almindeligt i de senere år, er med såkaldte mesh-pakker. Mesh er en måde at forbinde en router med en eller flere wifi-forlængere, så de sammen fungerer som en almindelig wifi-router. Mesh har eksisteret i lang tid på kontorer, hoteller og lufthavne, men det er først i de senere år, at det har fået et gennembrud med glatte, nemme at vedligeholde systemer til hjemmet.

De sælges i praktiske pakker med to eller tre enheder, der er placeret på lige afstande i huset. Og har du et ekstra stort hus, kan du købe mere og tilføje bagefter. De har samme netværksnavn, og en bruger er automatisk forbundet til den enhed, der er tættest på. Hvis du skifter værelse og ender tættere på en anden såkaldt knude, springer du over til den.

Dette er meget praktisk for at få ekstra wifi-dækning, men du skal forvente, at en del af wifi-netværkets båndbredde kan bruges til de forskellige noder til at kommunikere med hinanden. Mange mesh-netværk har to 5 GHz-frekvensbånd, men et af båndene bruges udelukkende til at forbinde mesh-netværket.

Bueskytte-MR600
TP-Link Archer MR600 er en simpel router med wifi 5, men med indbygget 4g-modem. De eksterne antenner her er ikke til wifi, men til bedre modtagelse af mobilsignalet. Wifi antenner er indbygget under skallen.

Mange ekstra funktioner

Routere kan også ofte gøre mere end bare at skovle data mellem dine computere og din bredbåndsforbindelse. På den ene side har de indbyggede sikkerhedsfunktioner såsom firewalls for at forhindre uautoriseret indtrængen på netværket, VPN-serverfunktion, forældrekontrol, så du kan kontrollere browsertider, overvåge aktivitet og blokere upassende websteder og tjenester til en bestemt tilsluttet computer eller mobil.

Nogle gange er der endda indbygget antivirus, der overvåger trafik i realtid og kan blokere malware, før den endda når din computer. Det kan være en ekstra sikkerhed for dem, der har mange ting tilsluttet, der ikke kan køre deres eget antivirusprogram. Disse omfatter for eksempel smart-tv’er, spilkonsoller, IP-kameraer eller tilsluttede smart home-hubs. Disse virusbeskyttelser er yderligere tjenester, du abonnerer på i nogle producenters routere.

For eksempel er der i nogle af Netgears routere Armor, som er et abonnement. Med det får du også en komplet sikkerhedspakke til alle dine computere, tablets og mobiltelefoner. Så det koster ikke ekstra i forhold til at købe det separat. Det nøjagtige modsatte er Asus, hvis Ai-beskyttelse inkluderer indbygget virusovervågning i routeren for livet. Men kun netop i routeren.

Andre funktioner, der er almindelige i routere, er muligheden for at tilslutte en USB-harddisk og konfigurere den som en lokal filserver. Derefter kan det bruges til at streame medier, da næsten alle hjemmeroutere har upnp-understøttelse (selvom du nogle gange skal tænde den manuelt) backup og undertiden support til specielle funktioner såsom downloads og Apples Time Machine-backupsystem.

USB-porten kan også bruges i nogle routere til at dele en printer eller til at tilslutte et mobilt bredbåndsmodem. Endelig er der en separat kategori af routere, der har bredbåndsmodemmer indbygget. Disse er primært for dem, der ikke har bredbånd i væggen, for eksempel i sommerhuset, eller hvis du er væk i tyndt befolkede områder uden mulighed for fast bredbånd.

Ordliste: Gode ord at vide, når du køber router

 • Firewall. En beskyttelse mod hackere og andre, der ønsker at komme ind på din computer. Mange routere har firewall indbygget.
 • Ieee 802.11x. En international standard for trådløse netværk. Brevet i slutningen (x) angiver hvilken generation. Dette navn er nu erstattet i forbrugerprodukter af enklere wifi 5 (802.11ac) og wifi 6 (802.11ax).
 • Lan (lokalnetværk). Lokalt netværk, dvs. at flere computere er forbundet med hinanden.
 • Lan-port. Et andet navn på netværksindgangen på en computer eller router.
 • Megabit per sekund. Overførselshastigheden på internettet eller mellem computere. Bemærk, at megabit og megabyte er to forskellige enheder.
 • Mimo. En teknik til at øge routernes hastigheder ved hjælp af flere antenner.
 • Mu-mimo. En lidt mere avanceret version af mimo, som frem for alt giver dig mulighed for at bringe mimo-funktion til flere modtagere på samme tid. (Mu står for multi user)
 • Qos (servicekvalitet): En teknologi, der findes i mange routere, som giver dig mulighed for at vælge at prioritere en bestemt computer eller en bestemt type trafik (for eksempel onlinespil eller streamet video) og give dem ekstra båndbredde.
 • Wan (wide area network): Betegnelse i netværkstermer for det netværk, som routeren opretter forbindelse til. I hjemmet er det således bredbåndsstikket og internettet.
 • Wep (kablet ækvivalent privatliv). En ældre standard for adgangskodebeskyttelse af trådløse netværk ved at kryptere dem.
 • Wifi. Trådløse netværk, der overholder Ieee-standarden.
 • Wlan (trådløst lokalnetværk). Et andet navn på trådløse netværk.
 • Wmm (trådløse multimedier). En teknologi, der får routeren til at prioritere følsomme internettjenester, såsom IP-telefoni, frem for mindre følsomme som fildeling.
 • Wpa2 (wi-fi beskyttet adgang). Den mest almindelige standard for adgangskodebeskyttelse af trådløse netværk ved at kryptere dem.
 • Wpa3. Den nyeste version af wi-fi-beskyttet adgang tilgængelig til wifi 6. Det har højere sikkerhed end wpa 2
 • Wps (Trådløs beskyttet opsætning). En teknik til at oprette forbindelse til et trådløst netværk ved at parre med en knap på routeren i stedet for at indtaste en adgangskode.

10 tip til køb af routeren

1. Vælg Trådløs. Der er overhovedet ingen grund til at vælge en router, der ikke kan klare trådløs transmission til din computer.

2. … men undgå helt trådløs. Selvom du skal bruge routeren trådløst, skal den have mindst en standard netværksindgang (lan-port). Ved opgraderinger og forskellige indstillinger er ledningen både hurtigere og mere stabil.

4. Netværkskort et must. For at oprette et trådløst netværk er en router ikke nok. Du skal også have et trådløst netværkskort på din computer. I bærbare computere og mange nye desktops er disse indbygget, men ellers bliver du nødt til at købe det separat. Der er pcie-kort, du installerer i computeren, og enklere, der opretter forbindelse via usb

5. Vælg den samme standard. For højere hastighed og bedre afstand skal både router og netværkskort følge den samme standard. I modsætning hertil er teknologien bagudkompatibel, hvilket betyder, at din gamle bærbare computer fungerer sammen med din nye router og omvendt. Du bliver dog nødt til at nøjes med den laveste hastighed, trafikken til en computer med 802.11n wifi er ikke hurtigere, fordi den opretter forbindelse til en 802.11ac-router.

6. Kontroller, hvad du allerede har. Hvis du får bredbånd via adsl eller kabel-tv, har du allerede et modem, og for det meste har disse modemer også routerfunktion både til faste netværk og wifi. Selvom du har bredbånd med fiber, er det sandsynligt, at din udbyder sender med en router. De er dog sjældent særlig gode som wifi-routere, og derfor kan det også være værd at få en separat router.

7. Flere antenner bedre. De fleste routere har flere antenner, hvilket øger både hastighed og rækkevidde. For designentusiasten er der modeller med indbyggede antenner, men det betyder som regel dårligere tophastighed og rækkevidde, selvom der er undtagelser. Eksterne antenner har også den fordel, at de kan vinkles forskelligt for at forbedre hastigheden og for eksempel dirigere signalet til to etager.

8. Vælg den rigtige sikkerhed. For at uautoriserede personer ikke skal komme ind på din computer, kan du beskytte den med adgangskode. Der er to fælles standarder: wep og wpa, og der er tre versioner af wpa. Wpa2 er det mest almindelige og enklere sikkerhedsniveau end det, du ikke burde have. Hvis du har en ny router, der kan køre den nyeste wpa3, anbefaler vi den, men den fungerer kun til wifi 6-enheder. Også godt er, hvis routeren har wps-funktion, så kan du oprette forbindelse til låste netværk uden at skulle indtaste komplicerede adgangskoder.

9. Tilslut printeren eller harddisken? Nogle routere har USB-indgang og indbygget printerserver. Det betyder, at du kan slutte printeren til routeren og udskrive fra enhver computer. Den samme port kan også bruges til at forbinde et eksternt lager som en SSD eller harddisk, og så bliver routeren også en lille filserver, en såkaldt nas. Mange routere har indbyggede avancerede funktioner til eksempelvis medieserver og backup-system, der kan aktiveres med en disk tilsluttet.

10. Opkald fra routeren. Hvis du vælger en router med understøttelse af voice over ip (voip), kan du bruge den til at foretage billige/gratis opkald. I stedet for at forbinde din telefon til telejacken skal du slutte den til routeren. Vær opmærksom på, at du skal tegne et abonnement hos en såkaldt IP-telefonioperatør, såsom Megafon eller Cellip.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

11 + 15 =